Hubert Van Humbeeck

In naam der wet : waar ligt de waarheid ? In de zaak-Dutroux hebben sommige media moeite met de feiten.

Seksueel misbruik van kinderen, satanische rituelen met onder meer een stekelstok, magistraten die een incestpleger de hand boven het hoofd houden, blunderende rechters, onverschillige politiediensten, verdachte hooggeplaatsten, een extreem-rechtse connectie, delirerende psychiaters, betogingen aan het justitiepaleis. Ziedaar de ingrediënten van… de zaak- Dutroux ? Nee, van de zaak- Notaris X. Dat dossier ?Wim en Jan? leek eerst over een afschuwelijk geval van kindermishandeling te gaan. Uiteindelijk bleek het niet meer te zijn dan een uit de hand gelopen echtscheiding in de beau monde.

In de affaire Notaris X gingen sommige journalisten fors uit de bocht, maar dat maande hen toch niet aan tot bescheidenheid. Ook nu weer heet het dat ?wij? over de dossiers beschikken en dat ?zij? dus moeten zwijgen. Het dispuut begon vorige week na de RTBf-uitzending Au nom de la loi, die onder meer aantoonde dat ?de dubieuze zakenman? Michel Nihoul onmogelijk betrokken kon zijn bij de ontvoering van Laetitia, dat er voor het bestaan van pedofilienetwerken nog altijd geen aanwijzing te vinden is of dat het satanistische spoor Abrasax ook al weinig substantie bezit.

Bracht de RTBf daarmee de waarheid ? Nee, dat is het werk van de justitie. Het is wel aan de media om vragen te stellen en dat deed de uitzending. Voorzitter Marc Verwilghen (VLD) vergiste zich dus andermaal schromelijk toen hij de media gebood dat zij net als een onderzoeksrechter te werk moeten gaan. Hij maakte het helemaal bont met de grove insinuatie dat het geen toeval kon zijn dat het hier om een productie van RTBf- Charleroi ging.

?Au nom de la loi? had een tot nadenken stemmend want genuanceerd dossier. Het vormt een noodzakelijk antidotum tegen de massahysterie die geen klein beetje door de pers wordt gevoed en vaak op niet meer steunt dan losse geruchten, onbetrouwbare getuigen of regelrechte vooroordelen. De uitzending bracht dus enige opluchting.

Maar het vreemde is : zij die het meest misbaar maken, bijvoorbeeld in De Morgen, zijn ook de eersten om te protesteren wanneer blijkt dat de gruwel-Dutroux dan toch zijn grenzen heeft. Alsof de zaak nog niet vreselijk genoeg is. Alsof zij niets liever wilden dan gesterkt worden in hun vooroordeel dat er inderdaad op grote schaal kinderen worden vermoord in satanische rituelen van door dubieuze complotten beschermde hooggeplaatsten.

Gaat het in deze slag om Neufchâteau dan louter om gelijkhebberij ? Niet alleen. Sommigen lijken immers niet graag afscheid te nemen van het comfort van hun goedkope moralisme, het zwart-wit-denken dat de wereld alleen in goed en kwaad opdeelt, zoals ze de politiek ook graag ongenuanceerd in oude en nieuwe politieke cultuur opdelen. Ze willen naar het woord van psychiater Karel Pyck ook niet onbekend in de zaak Notaris X een believer blijven. Alsof justitie een kwestie van geloof zou zijn, desnoods tegen de feiten in. Alsof zij angst hebben voor de twijfel, de heroverweging of het debat. Want waar ligt de waarheid ? Meestal ergens in het midden, maar altijd ver verwijderd van het beate geloof.

Wie schrijft, die gaat

Als het een beetje tegenzit vernemen we nooit hoe het essay heet waarin vice-premier Johan Vande Lanotte (SP) zijn oplossingen voor de tanende tewerkstelling aanbiedt. Hoe dat komt ? Het had de uitgever nochtans zweet en tranen gekost om de vice-premier te overtuigen toch uit de schaduw te treden en zijn denkwerk wellicht het politieke boek van het jaar onder de aandacht te brengen. Ging premier Dehaene toch zeker wel dwarsliggen !

?’t Is ’t één of ’t ander,? klonk het in Vilvoorde. ?Of je bent vice-premier, of je schrijft boeken !? En aangezien het in die termen werd gesteld, doken ze bij de SP snel in hun mandje.

Het komt, uiteraard, alleen een premier toe het schrijven van boeken te combineren met het politieke bedrijf. Trouwens, wie herinnert er zich niet de kwistigheid waarmee de premier destijds de ?Sleutels voor morgen? aan zijn kiesgerechtigde lezers uitdeelde.

Vreemd genoeg mag in de Wetstraat 16 over dat boek niet meer worden gepraat. Alle onverkochten van deze politieke monologue intérieur liggen bij de premier thuis in Vilvoorde veilig opgetast in het tuinschuurtje. Het opdikkend papier schijnt bijzonder geschikt om jonge prei, selderie en radijsjes tegen late nachtvorst te beschermen.

De slag om de Hoofdstad

Het bericht domineerde vorige week niet echt de frontpagina’s, maar het ging toch ook niet onopgemerkt voorbij : Rik Daems verhuist. Van het provinciale Aarschot van zijn voorvaderen naar het Leuven van Louis Tobback. Leuven, Hoofdstad van Vlaams-Brabant. Een nieuwe, gedurfde stap in zijn carrière, die vragen oproept. Vooral bij de politieke redactie van De Standaard, die het niet kon hebben dat Rik de primeur aan Het Laatste Nieuws gunde en daar een complot achter vermoedde de slag op de krantenmarkt is genadeloos.

Geen zorg : daar doet Zwarte Woensdag niet aan mee. Wat ons in deze affaire veel meer ter harte gaat, is het lot van de Hagelander. De frisse witte wijn die Daems met veel zorg en liefde uit de Aarschotse grond weet te winnen. Wat moet er van deze Vlaamse Château d’Yquem geworden, als de druiven niet meer elke ochtend door de zachte hand van Rik worden gestreeld ?

Daarom snel de persoonlijke homepage van de politicus-kunstenaar-druiventeler op het Internet (http://www.rik-daems.be) geconsulteerd, op zoek naar een antwoord op onze brandende vragen. Maar het pact met Het Laatste Nieuws sluit ook daar als een bus : Rik Daems wil voorzitter worden van de VLD, luidt de boodschap op de website enigszins enigmatisch. Terwijl hij intussen zijn zinnen dus eigenlijk op de stoel van Louis Tobback heeft gezet. Hoewel, dat het een het ander niet noodzakelijk uitsluit, bewijst Louis zelf nu al drie jaar ten overvloede. Het kan in die zin bezwaarlijk een toeval worden genoemd dat Rik Daems uitgerekend dezer dagen in, jawel, dezelfde Hoofdstad van de provincie tentoon stelt samen met… Mark Eyskens !

Een tegenzet van de huidige burgemeester van Leuven, Hoofdstad van Vlaams-Brabant, kan daarom niet uitblijven. Het zou Zwarte Woensdag niet verbazen als hij deze week, natuurlijk niet in De Standaard, maar in een ander populair massamedium, zijn verhuis naar Aarschot zou aankondigen. Aarschot, Hoofdstad van Vlaams-Brabant. Tevens de nieuwe zetel van Radio 2-Vlaams-Brabant.

Maar wat kent Louis van druiven ? Wordt de Hagelander dan een frisse rode wijn ?

Hersenwaaien

Wat zou je denken van corduroy ??

?Klinkt niet gek. Beetje oubollig misschien.?

?Of course, of course. Maar je moet natuurlijk wel uitgaan van het profiel van de TV-2 kijker. Die zoekt diepgang.?

?De diepgang van een surfplank, haha. Sorry, flauw grapje.?

?’t Is dat je het zelf zegt. Even serieus : vergelijk het met de jeans-uitvoering van een Golf GTI. Tikkeltje frivool, maar betrouwbaar. Zo’n manchesterbroek staat zowel voor degelijkheid als voor vrijetijd. Beetje BBC met een snuifje MTV. Het levensgevoel van de TV-2 kijker, zeker weten.?

?Schei toch uit. Ik hoor het de omroepster al zeggen : vanavond om tien uur op Corduroy onze actualiteitenrubriek Ter Zake.?

?Een kwestie van wennen. Radio Donna klonk ook raar, in het begin. Maar nu is Donna gewoon Donna.?

?Reistassen !?

?Pardon ??

?Reistassen en tenten.?

?Voel je je wel goed ??

?Zeildoek. Het zeildoek waarvan reistassen en tenten gemaakt zijn. Onverslijtbaar, stevig, maar toch ook synoniem voor avontuur en brede horizonten. Dat is ‘m ! Heb je een Van Dale ??

?Zal ik een raam openzetten ??

?Kijk, hier staat het. Canvas : dun maar sterk linnen weefsel. Ook : vloerbedekking van een boksring. Zegswijze : tegen het canvas gaan, neergeslagen worden.?

?Ik geloof dat ik je kan volgen. De baas heeft gezegd…?

?… dat de BRTN de commerciële omroep een uppercut zal verkopen !?

? Canvas ! Twee lettergrepen. Altijd goed. Vanavond om tien uur op Canvas onze actualiteitenrubriek Ter Zake. Geniaal !?

?Ja toch ? Bel jij Piet Van Roe ??

Bijdragen : Piet Piryns, Marc Reynebeau, Rik van Cauwelaert, Hubert van Humbeeck

Kermis in Charleroi (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content