DAGBOEKGEDACHTEN VAN BENNO BARNARD

Dinsdag

Ik lees dat mannen op decolletés vallen omdat ze daarin met hun primitiefste hersenen het vruchtbare achterwerk herkennen uit lang vervlogen tijden, toen we nog niet rechtop liepen. Wat een slappe fictie is die evolutietheorie toch! Dat krijg je met wetenschappelijke waarheden, die zijn dodelijk voor de verbeelding.

Woensdag

De laatste aflevering van ‘Muziek & Woord’ op mijn ontbijttafel. Uit het voorwoord van de ‘netmanager’ van Klara maak ik op dat de werkelijke reden voor het verdwijnen financieel is. Tegenover mijn koffie neemt een prikkelende gedachte plaats; hij draagt een onmodieus kostuum en glimlacht boosaardig. ‘Dat blad’, zegt hij, ‘vormde de tegenwereld van ‘Humo’. Het was dus erg subversief.’

‘Denkt u?’

‘Natuurlijk. Daarom verdwijnt het ook.’

En nu schiet me ineens te binnen dat de netmanager ooit bijzonder ontsteld was toen ik zei dat ik dEUS niet beminde.

Zondag

Boven op mijn kater een geërgerde mail over mijn kritiek op de bloemen van Dirk van Bastelaere. Iemand beschuldigt me van ‘groveborstelretoriek’. Dat lijkt me een onhandige vertaling van ‘polemiek’. De wortelstok van dat woord is zoals bekend polemos, oorlog. Merkwaardig dat die in de dialectiek geschoolde linkse dichter-denkers zo geïrriteerd raken bij de eerste de beste plaagstoot.

Zondagavond

Een alweer oud reisverhaal van Kristien Hemmerechts over Palestina in ‘De Standaard’. Ik voorzie haar geweeklaag van enig kritisch commentaar over de ontvankelijkheid der woestijnbewoners voor democratie. Ze antwoordt prompt: dat ik niet in het Midden-Oosten ben geweest. Indertijd gebruikten verdedigers van de apartheid precies hetzelfde argument.

De zoveelste maandag

Mijn correspondent is boos omdat ik bij het weergalmen van discours, paradigma en poëtisch systeem niet eerbiedig knik; omdat ik dit altaar en deze ritus namaak-Frans vind, simili-Rive Gauche; omdat ik een atheïst ben van hun religie… Ik vind het vast ‘vies’, schrijft hij, om poëzie ‘in wetenschappelijke, objectieve, precieze woorden’ te beschrijven.

Nu zet Arthur Schopenhauer zich tegenover me aan mijn schrijftafel, borende ogen, de witte haarplukken als een experiment met statische elektriciteit rond de schedel… En op zijn sardonische lippen ontbloeien deze woorden: ‘Zudem aber schreiben sie auch Worte, ja, ganze Perioden hin, bei denen sie selbst nichts denken, jedoch hoffen, dass ein Andrer etwas dabei denken werde.’

BLOGS.KNACK.BE/BARNARD

SPORT/VOETBALMAGAZINE BLOGT!

Sport/Voetbalmagazine verzorgt al een tijdje een blog op Knack.be: ‘Goal!’. Peter ’t Kint heeft het deze week over de hervormingen.

‘Vanaf volgend seizoen telt de eerste klasse maar zestien clubs meer. Zal het verdwijnen van vier duels tegen de zogenaamde ‘mindere goden’ het technische niveau van ons voetbal optrekken? We durven het te betwijfelen. Zolang aan de basis niet beter wordt gewerkt met het beschikbare talent, zal die maatregel weinig veranderen. In die zin is de 245 miljoen euro die minister van Sport Bert Anciaux in sportinfrastructuur wil pompen zeer welkom.’

BLOGS.KNACK.BE/GOAL!

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content