Volgende week: kerkjurist en senator Rik Torfs Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets
U bent schepen van Wonen, Sociale Zaken, Samenlevingsopbouw, Loketten en Diversiteit en Inburgering. Welke bevoegdheid ligt u het naast aan het hart? (Magda Van den Houte, Antwerpen)
Liesbeth Homans: Het zou unfair zijn om er één uit te pikken. Ik weet vandaag wat meer over wonen dan over de rest omdat ik daar al jaren mee bezig ben in het Vlaams Parlement, maar ik vind al mijn bevoegdheden even belangrijk. Het is in Antwerpen trouwens de allereerste keer dat een OCMW-voorzitter ook én schepen van Sociale Zaken én van Wonen is. Een ruim pakket, maar heel interessant. Omdat er veel synergie is.
De N-VA is volgens mij uitgesproken ultraliberaal en dat strookt niet met de VU-principes. Toch? (Daniel Dewulf, voormalig partijlid, De Haan)
Homans: Het idee dat de N-VA zich alleen op bedrijven zou richten, is er een van mensen die het per definitie zo en niet anders willen zien. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. In de Vlaamse regering leggen we sociale accenten met de kindpremie en voorstellen over socialewoningbouw bijvoorbeeld. Ikzelf heb als schepen uitsluitend sociale bevoegdheden! Als ik mij zozeer op de harde economie zou richten, had ik wel wat anders gekozen. Dat had perfect gekund, maar ik wil hier vol voor gaan.
Wat zijn de sterktes en zwaktes van het Antwerpse OCMW vandaag? Wat wilt u verbeteren? (Goele Geeraert, Antwerpen)
Homans: De sterkte is vooral het personeel, de drive van onze maatschappelijk werkers. Je mag hun werk en de armoede waarmee zij geconfronteerd worden niet onderschatten. Hoe zij daarmee omgaan, daar heb ik bewondering voor. De zwakte is dat er nog te veel OCMW-geld niet op de juiste plaats terechtkomt. Een voorbeeld? Mensen die een leefloon krijgen maar tegelijk in het zwart werken, dat kan niet. Die moeten eruit. Zodat we meer geld hebben, hetzelfde totaalbudget, voor hen die het echt nodig hebben.
Ik vind u een vrouw met karakter en doorzettingsvermogen zoals er meer zouden moeten zijn. Maar uw accent, kan dat iets minder Antwerps? (Hilda Tommelein, Lubbeek)
Homans: Goh ja, ik weet het! Ik stel vast dat mensen een West-Vlaming op tv schattig vinden en een Oost-Vlaming bij wijze van spreken sexy en sappig, terwijl een Antwerpenaar alleen al door zijn accent arrogant wordt bevonden. Ik ben me daarvan bewust en probeer eraan te werken.
Vraag van de week
Slaapt u goed ’s nachts? De tolmuur voor migranten en uw aidsremmersbeleid beschouw ik als twee voorbeelden waarbij zwakkeren het slachtoffer zijn. (Thomas De Baere, Sint-Kruis)
Homans:(zucht) Bon. Ik heb het zo druk dat er weinig tijd is om te slapen. Maar zodra ik in mijn bed lig, slaap ik goed, ja. Omdat mijn geweten zuiver is. Ik weet dat we doen wat wettelijk moet. En meer. Dat we zelfs socialer zijn dan alle andere OCMW’s in dit land samen. Soms geven we, tegen de wet in, steun aan mensen zonder verblijfspapieren. Onlangs bood een hiv-patiënt zich aan bij het sociaal onderzoek van het OCMW. Hoewel dat wettelijk verplicht is, had hij geen medisch attest waarin een dokter zich uitspreekt over de urgentie en noodzaak van medicatie – dat komt een arts toe, niet het OCMW. Uit het onderzoek bleek dat de man kleine kinderen had die al wekenlang niet naar school gingen. Wat hebben wij gedaan? Hoewel we dat geld van de federale overheid niet terugkrijgen, hebben we hem steun gegeven en zelfs meer, opdat die kinderen menswaardig naar school zouden kunnen gaan. Nu over die tolmuur dan. Die retributie van 250 euro is wettelijk in orde. Wat mij in dat debat vooral frappeert, is dat tegenstanders ervan migratie per definitie associëren met armoede. Wellicht ongewild, maar ze doen het toch. Een Hollander of Marokkaan die zich aandient aan het vreemdelingenloket? Per definitie arm, zeggen zij. Dat is stigmatiserend. Dat zou ík niet durven zeggen.