Vlaams minister Inge Vervotte (CD&V) verdedigt een effectieve drugspreventie. ‘We moeten af van de mentaliteit dat iets doen beter is dan niets doen.’

De Vlaamse gezondheidsconferentie over tabak, alcohol en illegale drugs staat in het teken van primaire preventie. De sector vindt die keuze verouderd en eenzijdig.

INGE VERVOTTE: We blijven ook initiatieven van secundaire preventie steunen. Het is geen kwestie van of/of, maar en/en. Voorts wijzen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instanties op het belang van de effectiviteit van drugspreventie, ook om averechtse effecten bij de bevolking te vermijden.

U wilt voor preventiestrategieën een bewijs dat ze werken. Maar bij gebrek aan Vlaams wetenschappelijk onderzoek steunt u daarvoor vooral op Amerikaanse bevindingen.

VERVOTTE: Ook de WHO heeft grondige analyses gemaakt en zelf hebben we in 2005 bij het Universitair Wetenschappelijk Instituut voor Drugsproblemen in Antwerpen een studie over effectieve preventiestrategieën gevraagd. Ze moeten ertoe leiden dat mensen verstandige keuzes maken. De aanpak kan gebonden zijn aan tabak, alcohol of illegale drugs, maar ook middelenoverstijgend zijn. Het kan gaan van het leren van sociale vaardigheden tot preventie in de school en op het werk. Maar als ik een bewijs van effectiviteit vraag, betekent dat niet dat ik organisaties alleen zal afrekenen op de effecten. Ik weet dat preventie complex is.

De bijdrage van het radicale Vlaams Platform tegen Drugs aan de conferentie roept weerstand op.

VERVOTTE: Hopelijk is men in de sector volwassen genoeg om van de verschillende standpunten te leren. Er is geen unanimiteit nodig, maar er kunnen evenmin taboes zijn op wat wel en niet aan bod mag komen.

Toch heeft spuitenruil bijvoorbeeld de conferentielijst van preventieve acties niet gehaald.

VERVOTTE: En dan? De Vlaamse regering heeft vorige week een nieuwe convenant voor het programma van spuitenruil goedgekeurd. Van 2006 tot 2008 leggen we daarvoor 347.000 euro per jaar op tafel.

In de sector is ook te horen dat u in snelheid wordt gepakt door de federale regering. Minister Patrick Dewael (VLD) steekt meer geld in lokale preventieplannen en minister Rudy Demotte (PS) heeft 3 miljoen voor een nieuw Fonds voor de Bestrijding van Verslavingen.

VERVOTTE: Voor het middelenbeleid besteed ik ruim 3,4 miljoen per jaar via de Vereniging van Alcohol en andere Drugproblemen en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie. Vanaf 2007 komt daar voor primaire preventie 500.000 euro per jaar bij. We moeten af van de mentaliteit dat het beter is om iets te doen dan niets te doen. Afstemming met andere overheden is vanzelfsprekend. Maar ik wil een stap verder gaan: voor effectieve drugpreventie moeten de deelstaten ook een deel van de federale return – de ziekteverzekering zal minder uitgeven – krijgen.

P.M.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content