Ook bij de VLD is strategisch stemmen geen luxe. Al krijgen sommige ontslagnemende Vlaamse ministers, in tegenstelling tot hun socialistische collega’s, wel een prominente plaats op de lijsten.
Voor het Brussels Hoofdstedelijk parlement loodst kopman Guy Vanhengel, die ook na de verkiezingen nagenoeg zeker Brussels minister blijft, eerste opvolger René Coppens in de hoofdstedelijke assemblee.
De Vlaamse lijst in Brussel wordt getrokken door Sven Gatz, die zijn mandaat ook zal uitoefenen.
In Vlaams-Brabant moet eerste opvolger Bob Verstraete duimen dat lijsttrekker Patricia Ceysens opnieuw minister wordt.
In Antwerpen staan drie aftredende Vlaamse ministers op kop: minister-president Bart Somers, gevolgd door Dirk Van Mechelen en Marleen Vanderpoorten. De lijst wordt geduwd door partijvoorzitter Dirk Sterckx. Sterckx maakt een goede kans verkozen te worden, maar kiest voor het Europees parlement (zie onder). Voeg daarbij dat als de VLD opnieuw deel uitmaakt van de Vlaamse regering, minstens één (misschien ook meer) van de ontslagnemende excellenties er opnieuw bij zal zijn. En dus kunnen we veilig stellen dat de bedjes van Marc Van den Abeelen en Jul Van Aperen – eerste en tweede opvolger – gespreid zijn. Ook voor derde opvolger Martine Taelman is de toestand niet hopeloos.
De Limburgse lijst wordt getrokken door Jaak Gabriëls, een vorm van politiek eerherstel na zijn desavouering als minister. Na Gabriëls komt aftredend Vlaams minister Marino Keulen. Zit de VLD in de volgende regering, dan maakt Keulen goede kans op een nieuw ministerschap en schuift Hugo Philtjens uit Kortessem door naar het parlement. De toekomst van tweede opvolger Gilbert Van Baelen ligt in handen van federaal minister Patrick Dewael, lijstduwer in Limburg.
In Oost-Vlaanderen is Karel De Gucht lijsttrekker. Als De Gucht niet naar het Vlaams parlement zou gaan (of Vlaams minister zou worden), wordt hij opgevolgd door Vlaams parlementslid Marc Cordeel. Premier Guy Verhofstadt duwt de lijst. Hij staat zijn parlementszitje af aan de tweede opvolger, Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Paul Wille.
Ook in West-Vlaanderen is niets wat het lijkt. Federaal staatssecretaris Vincent Van Quickenborne trekt daar de lijst. Niet hij, maar wel eerste opvolger en Vlaams parlementslid Karlos Callens gaat zitting nemen. Ex-judocoach Jean-Marie Dedecker weigerde eerst aan de Vlaamse verkiezingen mee te doen omdat hij ‘de buik vol had’ van het ‘kiezersbedrog’, maar duwt nu toch de lijst. In ruil belooft hij zijn kiezers zijn mandaat ook te zullen opnemen. Maar zo verplaatst de opvolgerscarrousel zich gewoon naar de Senaat, waar Stéphanie Anseeuw Dedecker zal vervangen.
EUROPA
Premier Guy Verhofstadt trekt de lijst. Aangezien hij niet naar Europa wil, is een stem voor Verhofstadt er eigenlijk een voor eerste opvolger en huidig VLD-voorzitter Dirk Sterckx. Tweede bij de effectieve kandidaten is Karel De Gucht. Wat hij gaat doen, is niet duidelijk. De Gucht, momenteel kamerlid en tevens lijsttrekker voor het Vlaams parlement (zie boven), zal na 13 juni uit drie assemblees kunnen kiezen. Als hij Europa links laat liggen, gaat die zetel naar overgelopen christen-democraat en tweede opvolger Johan Van Hecke. Misschien gunt De Gucht hem dat niet, en dan is het uitkijken of de derde effectieve kandidaat, Annemie Neyts, naar Europa gaat of toch in de Kamer blijft. Ook federaal minister Patrick Dewael kan als lijstduwer een Europese zetel verwerven. Kortom, tot en met de derde opvolgersplaats ( Gwendolyn Rutten, protégé van De Gucht) biedt bij de VLD uitzicht op een Europees mandaat.
Door Han Renard en Patrick Martens