Verdwijnen blote borsten van page 3?
Staan de Britten op het punt opnieuw een nationaal monument te verliezen? Na 42 jaar blote borsten te hebben getoond op pagina 3, overweegt The Sun die pagina ‘opnieuw uit te vinden’.
Een selecte groep redacteuren buigt zich over de plannen die de sensatiekrant heeft voor ‘meer celebs, sjiekere fotoshoots en minder tepels’. De Ierse editie van The Sun liet de Page Three Girl vorige week al vallen. ‘Wij zijn nu eenmaal een katholieker en conservatiever land dan het Verenigd Koninkrijk’, zei de hoofdredacteur in Dublin.
Er is wel vaker over geklaagd dat Page Three vrouwen degradeert, maar je moet van goeden huize komen om het tegen The Sun op te nemen. Politica Clare Short probeerde het al eens in 1986, met een wetsvoorstel voor een verbod op de publicatie van halfnaakte vrouwen in een familiekrant. De krant zag het als een oorlogsverklaring. ‘Dikke, jaloerse Clare noemt Page Three porno’, was een krantenkop. In 2005, bijna twintig jaar later, vroeg een journaliste aan Short, die toen allang niet meer politiek actief was, of haar bezwaren tegen Page Three nog dezelfde zijn. Short beaamde dat, waarop de krant reageerde met dagenlang grof commentaar te leveren op het uiterlijk van Short – op dat moment was ze een grootmoeder van pensioengerechtigde leeftijd – en een dubbeldekker met halfnaakte vrouwen naar haar huis te sturen.
The Sun is, met een oplage van 2 miljoen, de grootste Britse krant. Het blad ziet het als zijn missie om zijn lezers ’s ochtends ‘scherp en ondeugend te vermaken en te informeren’. In die volgorde. De krant is even Engels als lauw bier. En haar beroemdste pagina, zo menen de voorstanders, is niet meer dan onschuldig vertier.
Terwijl de opponenten van de bewuste pagina altijd werden afgedaan als humorloze puriteinen, gaat de huidige campagne tegen pagina drie redelijk breed en moet The Sun in de verdediging. De petitie No More Page Three kreeg al 114.000 handtekeningen. Timing is alles. Publiciteit voor de handtekeningenactie leidde tot de steun van de landelijke organisatie voor meisjesverkenners en van verschillende vakbonden. 138 parlementariërs schreven de hoofdredacteur ’te willen leven in een samenleving waarin de meest gelezen krant vrouwen niet reduceert tot voorwerpen’. In een radio-interview kon een sputterende premier Cameron geen antwoord vinden op de vraag of hij The Sun in Downing Street duldde. Het is een kwestie van de vrije markt, zei hij. De consument moet zelf beslissen wat hij in huis haalt. De Conservatieve regeringspartij wil, net zoals alle Britse politieke partijen, The Sun te vriend houden.
De krant noemt haar Page Three een traditie, maar ze is zeker niet ongevoelig voor een veranderende markt. Eerder al stopte de krant ermee foto’s te publiceren van meisjes jonger dan achttien en van vrouwen van wie de onstuimige borstomvang alleen met behulp van een plastisch chirurg tot stand kon zijn gekomen. De eigenaar van de krant, Rupert Murdoch, lijkt er geen probleem mee te hebben de koers te wijzigen.
Lia van Bekhoven