JA

‘Met dit voorstel willen we duidelijk maken dat Merchtem een Vlaamse gemeente is, waar het Nederlands de voertaal is. We hebben deze beslissing genomen op aanraden van de directie van de basisschool De Plataan. Zij zag de verfransing in haar school druppelsgewijs toenemen en wilde daaraan een einde stellen. Ook de ouders lieten steeds vaker hun ongenoegen blijken over de gebrekkige kennis van het Nederlands van andere ouders bij oudercontacten of ouderverenigingen.

Maar het is allerminst onze bedoeling om via deze maatregel anderstaligen uit onze scholen te weren. Integendeel, het moet hun integratie juist vergemakkelijken. Het is immers in het voordeel van de kinderen dat ze ook op de speelplaats Nederlands met elkaar spreken. We doen al inspanningen om anderstalige leerlingen te helpen bij het leren van Nederlands. Zo hebben we twee extra leerkrachten Nederlands aangeworven. Maar daarvan gaat veel verloren als de kinderen onder elkaar op de speelplaats een andere taal spreken. Hoe meer kinderen de taal spreken, hoe sneller ze die onder de knie zullen krijgen, en hoe sneller hun integratie zal lukken.

De verplichting om binnen de schoolmuren Nederlands te spreken geldt ook voor de ouders. Als ze de taal niet spreken, kunnen ze altijd lessen volgen in ons talencentrum, en we raden hen ook aan met hun kinderen Nederlands te spreken. Wij beseffen ook dat anderstaligen niet van de ene dag op de andere perfect Nederlands kunnen spreken, daarom zullen wij aanvankelijk een gedoogbeleid voeren. Dat moet hen toelaten om de taal onder de knie te krijgen. Het is echter wel de bedoeling dat ouders die hier al een tijdje wonen tegen volgend schooljaar de taal voldoende machtig zijn om zich te behelpen. Als ze toch een andere taal blijven spreken, dan zal het personeel hen niet verder helpen.’

NEE

‘Het is een spijtige zaak dat burgemeester De Block er vlak voor de verkiezingen voor kiest om de communautaire spanningen opnieuw aan te wakkeren. Het is niet verwonderlijk dat een besluit dat Franstaligen discrimineert weer uit Merchtem komt. Niet zolang geleden verbood de burgemeester de marktkramers al om hun waar in het Frans aan te bieden. Hij is daarvoor door de provincie en door Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen teruggefloten. Nu richt hij zich op de ouders en de kinderen. Het klopt trouwens niet dat deze beslissing zal zorgen voor een betere integratie van de Franstaligen in de Rand rond Brussel. Franstalige ouders zullen zich alleen maar verplicht voelen om hun kinderen in Brussel naar school te sturen. Wil hij zo de integratie bevorderen? De echte reden achter dit besluit is dus niet de integratie maar wel de verkiezingen. Bovendien past het bij de Vlaamse strategie om de communautaire tegenstellingen te verharden in aanloop naar nieuwe communautaire onderhandelingen.

De Franstaligen in de Rand rond Brussel vragen zich ook af of zij nog welkom zijn. Zoals ik daarnet al zei, werd eerder al het verbod gevraagd om in het Frans waren aan te bieden op de markt, daarna zei Vlaams minister-president Yves Leterme dat Franstaligen te dom zijn om Nederlands te leren en nu is er dit besluit. Wil men er ons hier misschien manu militari uit gooien? Want zo zie ik het.

Bovendien kan men zich afvragen of deze beslissing wel wettig is. Als de bevoegde overheden, zoals de provincie en de Vlaamse Gemeenschap, het besluit zullen toetsen, kan hun besluit volgens mij alleen maar zijn dat het voorstel onwettig is. Het gaat hier immers om een overdreven inmenging in het privéleven van de burgers, om een schending van de privacy. Ik geloof dan ook dat burgemeester De Block teruggefloten zal worden. Net zoals het geval was bij zijn besluit om het Frans op de markt te verbieden.’

samengesteld door frédéric de saedeleer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content