MAANDAG 9 JUNI :
Groot-Brittannië. Volgens de krant The Independent gaat de Britse overheid een aantal kippen onderzoeken op gekkekoeienziekte.
Duitsland. De kaping van een Boeing-737 met bestemming Istanbul loopt goed af. De kapers van Turkse afkomst dwongen het toestel te landen in Keulen en eisten de vrijlating van de Turk Ali Agca, die in 1981 een aanslag pleegde op de paus. Uiteindelijk geven de kapers zich over.
VN. Volgens het rapport van de internationale VN-waarnemerscommissie die toezicht moest houden op het democratisch verloop van de Algerijnse verkiezingen, deden er zich duidelijk onregelmatigheden en manipulaties voor. Die eindconclusie werd echter niet met unanimiteit van stemmen genomen.
DINSDAG 10 JUNI :
Rusland. De Russische regering roept de fundamentalistische Talibanmilities op om een einde te maken aan de burgeroorlog in Afghanistan en onderhandelingen te beginnen.
Frankrijk. Premier Lionel Jospin kondigt aan dat zijn regering binnenkort tienduizenden sans-papiers of illegalen een verblijfsvergunning zal geven.
Groot-Brittannië. Wie een pistool met groot kaliber heeft, moet dit tegen september inleveren. Hiermee verstrengt de nieuwe regering van premier Tony Blair de wapenwet. De Conservatieven vinden de strenge wet overdreven, maar de ouders van de vorig jaar doodgeschoten schoolkinderen in Dunblane juichen de beslissing toe.
WOENSDAG 11 JUNI :
Marokko. De jongste tijd zijn meer dan honderd leden van de Partij van de Democratische en Socialistische voorhoede (PADS) gearresteerd. Zij hadden opgeroepen om de gemeenteraadsverkiezingen te boycotten.
Griekenland. Een meerderheid in het parlement beslist om toe te treden tot het Shengenakkoord.
Oostenrijk. Het parlement keurt een wet goed die vanaf januari volgend jaar de immigratie moet beperken. Asielaanvragen zullen via een versnelde procedure aan de grens worden beoordeeld. Langdurig werklozen die minder dan acht jaar in het land wonen, worden uitgewezen. Zij die meer dan de helft van hun leven in Oostenrijk verblijven, kunnen niet worden uitgezet.
Zweden. De volksvertegenwoordiging gaat akkoord om vanaf volgend jaar de twaalf kerncentrales geleidelijk aan te sluiten.
Sierra Leone. In de hoofdstad Freetown proberende rebellen de rust te herstellen door plunderaars en geweldplegers onmiddellijk te executeren. Nigeria stuurt ondertussen twee extra oorlogsboten naar het gebied. Velen vrezen voor een nieuwe Nigeriaanse aanval.
DONDERDAG 12 JUNI :
VS. Volgens een journalist van The Washington Post blijven de manschappen van president Laurent Kabila in Congo op grote schaal mensen vermoorden. Vooral de Hutuvluchtelingen zouden daarvan massaal het slachtoffer worden. (zie ook p. 54.)
Angola. Zware gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen van Unita in het noordoosten van het land brengen het zo moeizaam verkregen vredesproces in gevaar.
VRIJDAG 13 JUNI :
Italië. De regering richt een commissie op die vermeende wandaden, begaan door Italiaanse militairen op vredesmissie in Somalië, moet onderzoeken.
ZATERDAG 14 JUNI :
VS. De jury in het ?Oklahoma Bomproces? veroordeelt de hoofdverdachte Timothy McVeigh tot de doodstraf voor de bomaanslag op een regeringsgebouw in 1995. Daarbij vielen 168 doden.
ZONDAG 15 JUNI :
Bij de officiële opening van de 47ste Biënnale van Venetië ontvangen Marina Abramovic en Gerhard Richter een Gouden Leeuw. De derde Gouden Leeuw gaat naar het Frans Paviljoen dat kunstenaar Fabrice Hybert heeft ingericht als een alternatief televisiestation. Thierry de Cordier, de vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap, krijgt een speciale vermelding.