Met de tentoonstelling ‘Delicious’ mikt Sint-Truiden op internationale belangstelling.
INFO : ‘Delicious’, op verschillende locaties in Sint-Truiden. Nog tot 30 oktober. Info: 011 – 69 39 96 of www.delicious.be
Wie de komende weken een trip naar Sint-Truiden plant, bereidt zich het best voor op een paar verrassingen. Een houten keukenblok op tien meter hoogte waarop vogels zich kunnen nestelen. Een toren van 23 meter hoog op het militaire domein die verdacht veel lijkt op een zotskap – of is het een kap van de KuKluxKlan? Een hoop puin van een huis dat al een tijdje geleden werd afgebroken maar dat nu plots terug ’thuis’ is, of een spotje op TV Limburg waarin in evenveel talen als er nationaliteiten actief zijn in de fruitpluk het woord ‘ delicious’wordt vertaald. Dat laatste is ook de titel van een prestigieuze tentoonstelling die vorig weekeinde begon en die nog loopt tot 30 oktober. Hij verwijst naar de ‘Golden Delicious’het bekendste Sint-Truidense exportproduct.
Sint-Truiden ziet het erg groot. Met geld uit het culturele Impulsfonds voor Limburg (u weet wel, van Rimpelrock) kon het cultuurcentrum de Bogaard erg hoog mikken en een eigen variant van Over the edges maken; de prestigieuze expo die Jan Hoet destijds in het Gentse straatbeeld inplantte. Curator Luk Lambrecht slaagde erin negen kunstenaars uit de hele wereld naar de hoofdstad van de Limburgse fruitstreek te lokken: Mario Airo (Italië), Lara Almarcequi (Spanje), Dirk Braeckman (België), Wim Delvoye (België), John Knight (VS), Pascale Marthine Tayou (Kameroen), Deimantas Narkevicius (Litouwen), de local Gert Robijns (Sint-Truiden) en Sislej Xhafa uit Kosovo.
Vooral de komst van John Knight, een pionier van de conceptuele kunst, is een gebeurtenis. Hij tekende voor de tv-spot die elke donderdag op TV Limburg te zien is en hij ontwierp ook een Delicious-affiche die enkel in Sint-Truiden zal hangen.
Ook de Litouwer Deimantas Narkevicius belooft vuurwerk met een remake van de VTM-serie Matroesjka’s. Hij gebruikte de oorspronkelijke scenario’s en de oorspronkelijke paaldanseressen, maar filmde de meisjes wel in hun échte leven. ‘Een onthutsende video’, zegt curator Lambrecht. De omstreden toren van Sislej Xhafa (zie hierboven) was eerder al in Venetië te zien. Dirk Braekman doet ‘iets fotografisch op doek’ over de sikhs en dat is de eerste keer dat hij een min of meer ‘politiek’ werk maakt. Gert Robijns tekent voor drie opvallende installaties op een druk kruispunt (onder meer het keukenblok). Cartoonist Kim geeft commentaar op alle kunstwerken, en ontwierp ook het logo.
Schepen van Cultuur Miel Londoz vatte de ambitie van Delicious als volgt samen: ‘Een spraakmakende tentoonstelling van hedendaagse kunst die de mensen op een laagdrempelige manier naar kunst wil doen kijken, hen in contact wil brengen met andere visies, hen tot discussies wil dwingen.’ De toegang is gratis.
K.v.d. B