Ann Peuteman
Ann Peuteman Redactrice bij Knack

Volgens Bert Anciaux was Hugo Schiltz’ ontmoeting met Gerolf Annemans in de eerste plaats een vriendendienst.

Toen Paul Doevenspeck afgelopen week in Knack onthulde dat zijn oude zakenpartner, Hugo Schiltz, tegen het einde van zijn leven plannen had om de verschillende strekkingen binnen de Vlaamse beweging met elkaar te verzoenen, reageerden zijn partijgenoten bij Spirit verbouwereerd. Niet alleen omdat ze niet konden geloven dat Schiltz toenadering had gezocht tot het extremistische Vlaams-nationalisme, maar ook omdat Doevenspeck beweerde dat Schiltz eigenlijk niets te zoeken had bij Spirit. ‘Als Paul Doevenspeck zegt dat noch Hugo Schiltz’ kameraden noch zijn kaartvrienden hem naar Spirit zijn gevolgd, dan bewijst dat in mijn ogen dat het Hugo menens was’, zegt Vlaams minister Bert Anciaux, een van de oprichters van de partij.

Bert Anciaux: ‘Hij zou zich nooit bij een traditionele partij hebben kunnen aansluiten, en al helemaal niet bij een extreemrechtse partij. Hugo verfoeide extreemrechts. Door het Vlaams Belang en andere extreemrechtse groepen heeft de jeugd een afkeer gekregen van alles wat Vlaams is, en dat vond hij heel erg. Bovendien zijn het die Vlaams-nationalisten die hem destijds tot in het diepste van zijn ziel hebben geraakt en hem hebben gekleineerd.’

Toch regelde hij in 2006 een ontmoeting met Vlaams Belangboegbeeld Gerolf Annemans.

BERT ANCIAUX: Op zich verbaast me dat niets, want zijn leven lang ging hij graag in debat met mensen die er een andere mening op na hielden. Volgens mij was die ontmoeting trouwens in de eerste plaats een vriendendienst.

Voor Paul Doevenspeck?

ANCIAUX: Doevenspeck was zonder enige twijfel een goede vriend van Hugo Schiltz, en hij zal altijd wel gehoopt hebben dat Hugo meer naar rechts zou opschuiven. Maar dat is nooit gebeurd.

Het gesprek met Annemans was geen losstaand feit. Eerder had Hugo Schiltz al het plan opgevat om de organisatoren van de IJzerwake en die van de IJzerbedevaart met elkaar te verzoenen.

ANCIAUX: Dat zegt Doevenspeck, ja.

Schiltz heeft er ook met uw partijgenoot Lionel Vandenberghe, oud-voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, over gepraat.

ANCIAUX: Het deed Hugo natuurlijk pijn dat we er niet langer in slaagden om pakweg 60.000 progressieve Vlaams-nationalisten naar de bedevaart te lokken. Want hij is altijd een zeer overtuigde flamingant gebleven. Veel meer dan sommigen dachten.

Vindt u het dan echt zo vergezocht dat hij om zijn Vlaamse dromen te verwezenlijken desnoods met het Vlaams Belang wou samenwerken?

ANCIAUX: Flamingantis-me is meer dan een structuur, hè. Hugo’s flamingantisme was duidelijk niet verzoen-baar met dat van mensen die hun ideologie misbruiken voor een onverdraagzaam project. Daar ben ik zeker van.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content