Schiltz’ bio krijgt vervolg
Er komt dan toch een langverwacht tweede deel van de biografie van Hugo Schiltz, deze keer van de hand van Eric Van de Casteele.
Toen Hugo Schiltz in 2006 overleed, vatte zijn familie al snel het plan op voor een biografie. Daarvoor had Hugo Schiltz zelf veel belangrijk basismateriaal aangedragen: een omvangrijk archief dat nog niet ontsloten is, maar berust bij het Antwerpse Archief en Documentatiecentrum ADVN, en ook zijn persoonlijke dagboeken, die hij ook als toppoliticus nog bijhield.
De dagboeken uit zijn adolescentiejaren werden al gebruikt door auteur Paul Huybrechts toen hij in 2007 een vuistdik eerste deel van Schiltz’ leven publiceerde: Hugo’s heilige vuur. De intieme biografie van de jonge Hugo Schiltz. Het boek kreeg lovende kritieken, maar het project stokte.
Pas vijf jaar later komt er een vervolg. Opmerkelijk: met een andere auteur, een andere omkadering, een andere uitgever en een andere insteek. Eric Van de Casteele, docent aan de Arteveldehogeschool in Gent, is vereerd met de opdracht en wil geen steen gooien naar zijn voorganger: ‘Het is ook een andere fase in het leven van Hugo Schiltz. Huybrechts beschreef zijn jonge jaren, ik zijn loopbaan als politicus.’
Een andere insteek ook: dit wordt geen tweede ‘intieme’, maar een strikt politieke biografie. Dat houdt beperkingen in, zeker gezien de lange loopbaan van Schiltz en de talloze kwesties waarin hij een rol speelde: in zijn partij, in de Vlaamse beweging, in de staatshervormingen, in het sociaaleconomische beleid, in de abortuskwestie… Dus zal op sommige aspecten van Schiltz’ volwassen leven slechts in die mate worden ingegaan dat ze rechtstreeks te maken hebben met zijn politieke loopbaan. Van de Casteele zal zich dus niet prioritair concentreren op Schiltz’ werkzaamheden als advocaat, op zijn zes jaren als schepen in Antwerpen en op zijn privéleven.
Van de Casteele krijgt begeleiding van een wetenschappelijk comité. Dat bestaat uit drie academici (Herman Van Goethem van de Universiteit Antwerpen, Louis Vos van KU Leuven en Els Witte van de VUB), twee journalisten (Jos Bouveroux, ex-VRT en Knacks Rik Van Cauwelaert), publicist Stijn Van de Perre, en jurist Geert van Haegendooren, staatsraad en een ex-kabinetsmedewerker van Schiltz.
Er is overeengekomen dat Eric Van de Casteele onbeperkt toegang krijgt tot alle beschikbare en tot dusver onontgonnen materiaal – dus het archief en de dagboeken. Hoewel de auteur samenwerkt met de familie Schiltz en het Wetenschappelijk Comité, heeft hij het laatste woord bij wat hij schrijft. Het Vlaams Fonds voor de Letteren voorziet in een toelage van 25.000 euro. Uitgeverij Pelckmans mikt op publicatie in 2015.
Walter Pauli