RIJK IN 37 STAPPEN

De graaicultuur onder topbankiers heeft ‘geld verdienen’ een heel vieze bijsmaak gegeven. Maar iedereen moet leven, en als het kan een beetje comfortabel. Knack helpt u op weg: rijk worden in 37 stappen, met vijf cases van mensen die het u voordeden. Afspraak aan de laatste hole.

1 | Denk uzelf rijk *

Voor de meeste mensen is rijk willen worden als spelen op de Lotto: een stiekeme wens die waarschijnlijk nooit uitkomt. Bij de echte rijken is dat anders: die hadden hun weelde altijd al voorspeld. In Secrets of the Millionaire Mind noemt de Amerikaanse zakenman T. Harv Eker dat uw financiële thermostaat: het geld dat u onbewust haalbaar acht. Geloven dat u rijk kunt worden, is dus een eerste vereiste – al werkt het niet bij de Lotto.

2 | Ontwijk de kudde **

Niet iedereen wordt rijk, net daarom is het belangrijk om niet hetzelfde te doen als iedereen. Kuddegedrag zorgt ervoor dat hele landen plots te duur vastgoed beginnen te kopen – tot de zeepbel uiteenspat. Dat aandelen gekocht worden als iedereen het doet, en verkocht als iedereen ervan afwil. En dat hele generaties prompt aan ICT-studies beginnen, waarna ze afstuderen als de nood op de arbeidsmarkt voorbij is. Wie rijk wil worden wantrouwt op z’n minst de kudde, of gaat er lijnrecht tegen in.

3 | Richt een bedrijf op ***

Geen enkele van de superrijken op deze planeet werkt voor een baas. Een eigen onderneming stelt u niet alleen in staat om maximaal van de vruchten van uw werk te profiteren (als er vruchten zijn, tenminste), u leert ook hoe geld werkt en wordt door de praktijk financieel een stuk intelligenter. Mislukt het alsnog, dan hebt u er toch een nieuwe manier van denken bij.

4 | Zet de knip erop ***

Helaas, wie rijk wil worden, zal ook moeten besparen op zijn uitgaven. In het boek The Millionaire Next Door blijkt dat de doorsneemiljonair een onopvallende buurtbewoner is, zonder Ferrari’s of zeiljacht, die jarenlang professioneel succes heeft gecombineerd met zuinigheid. Dat laatste hoeft niets eens zo moeilijk te zijn. Vermijd impulsaankopen, en besef dat er geen verplichte uitgaven bestaan. Het is niet omdat het koopjesperiode is, iets fiscaal interessant is of geweldig scherp geprijsd staat, dat u het ook moet aanschaffen.

5 | Negeer uw angst **

De grootste hinderpaal om rijk te worden is – ironisch genoeg – de angst voor armoede. Schrijver Napoleon Hill interviewde in 1937 500 nieuwe rijken voor zijn boek Think and Grow Rich. Zijn conclusie: die angst is het meest destructief voor persoonlijke welvaart. Wie bang is, durft niet, wordt onzeker, besluiteloos, passief, en nog heel wat andere dingen die je arm houden. Rijken zijn optimisten, immuun voor klaagzangen en doemverhalen.

6 | Excelleer *****

Talent verkoopt. Hoe bedrevener u ergens in wordt, hoe meer geld u ermee kunt verdienen. Rijken stoppen dan ook zelden met bijleren. Bovendien geldt die regel voor zowat alle talenten: wie erg goed is in beleggen wordt uiteraard rijk. Maar ook wie goed radio kan presenteren (Oprah Winfrey), moleculen scheiden (Paul Janssen) of tegen een bal trappen (Lionel Messi), gaat een gouden toekomst tegemoet.

7 | Vermogen maakt rijk, niet loon **

‘Een loon is een kortetermijnoplossing voor een langetermijnprobleem’, stelt magnaat Robert Kiyosaki. Met andere woorden: rijkdom meet u af aan uw vermogen, niet aan uw loon. Wie zijn monsterloon elke maand opdoet aan champagne is immers armer dan een noeste spaarder. Vergaar dan ook bezittingen die geld opleveren, zoals vastgoed. Maar vergeet niet: schulden zijn geen bezittingen. En een Maserati brengt niets op.

8 | Leer kinderen rekenen **

De meeste rijken worden rijk geboren, zelfs al hebben hun ouders geen cent. Dat komt omdat de manier waarop u met geld omgaat meestal dezelfde is als die van uw ouders. De investeerder Robert Kiyosaki wijst in zijn boek Rich Dad Poor Dad op het belang om financiële intelligentie aan te kweken bij uw kinderen. Dat is volgens hem de belangrijkste reden waarom rijke ouders rijke kinderen krijgen, en niet de grootte van hun erfenis.

9 | Koop een ringmap *

Niemand houdt van rekeningen en bankafschriften, laat staan van uit te zoeken of alles wel klopt. Nochtans is het zo goed als zeker dat u dubbele verzekeringen naast elkaar hebt lopen, u een betere rentevoet voor uw spaargeld kunt krijgen, en sommige bewijzen voor fiscale aftrekposten verloren gaan. Koop een ringmap, en neem een vrije dag per kwartaal om uw documenten te ordenen.

10 | Leer hoe geld werkt ***

Geld heeft een imagoprobleem: iedereen wil het, maar tegelijk is het bon ton om te zeggen dat ‘geld niet belangrijk is’. Dat is meestal een manier om te verstoppen dat men niet goed begrijpt hoe financiën werken. Wie een vermogen wil opbouwen, moet van geld houden. Die moet weten hoe geld werkt. Bouw financiële kennis op: leer rekenen, rendement herkennen, en de werking van financiële producten doorzien. Zulke kennis is belangrijker dan hard werken.

11 | Volg het geld ****

Terwijl Europa in crisis verkeert, zijn heel wat landen in de rest van de wereld aan een ongeziene economische opgang bezig. Van Brazilië via India en China tot in Myanmar en Nicaragua zijn er vandaag kansen om geld te verdienen. Bovendien valt u er als hoogopgeleide Europeaan gemakkelijker op dan hier. Blijft u toch in onze oude wereld, maar leest u dit in een landelijk dorpje, weet dan dat vooral steden geldcentra zijn.

12 | Plak er een bedrag op **

Wat betekent rijk zijn eigenlijk voor u? Een afbetaald huis en een miljoen op de bank? Of wilt u havanna’s aansteken met een 100 eurobriefje? Stel uzelf een doel, plak een bedrag op het vermogen dat u bij elkaar wilt krijgen. Bepaal dan concreet hoe u dat doel in twintig jaar tijd kunt bereiken. Gedetailleerd, met realistische opbrengsten. Meevallers brengen het doel dan alleen iets sneller dichterbij.

13 | Blijf in de rij staan *

Voordat u uw eerste 1000 euro in Chinese obligaties stopt, nog even dit. Er bestaat een volgorde in vermogensopbouw. Zorg eerst voor een reserve van een zestal nettomaandlonen op uw spaarrekening. Vergeet niet om aan pensioensparen te doen, met minstens het bedrag dat u fiscaal helemaal kunt inbrengen. Zet vervolgens wat geld op termijnrekeningen met een aantrekkelijke rentevoet. Pas dan bent u toe aan riskantere zaken.

14 | Wantrouw adviseurs **

Onafhankelijk financieel advies is even zeldzaam als geld dat aan bomen groeit. Talloze boekhouders, vermogensbeheerders, bankbedienden en andere specialisten spiegelen u een gouden toekomst voor, maar niemand wordt rijk door iemand anders. Leer meedenken met de adviseurs, en scheid het kaf van het koren. Zeker buitensporig rendement moet argwaan opwekken. Experts die de gouden bergen echt weten liggen, houden ze waarschijnlijk voor zichzelf.

15 | Let op de kleintjes *

Paul Getty, ’s werelds eerste miljardair, liet in zijn huis munttelefoons installeren omdat hij merkte dat gasten op zijn kosten belden. Kleine uitgaven kosten samen meer dan ons lief is. Roken, uiteten, een onnodig krediet, kleine impulsaankopen… Samen goed voor een paar duizend euro per jaar. Spaart u dat, dan dikt uw vermogen jaarlijks pijnloos aan.

16 | Verdien via een omweg ***

Wie weet hoe geld werkt, kan ook verdienen via een omweg. Multinationals verkopen spelcomputers met verlies, maar maken extra winst op de spelletjes. En als Ryanair of Kinepolis alleen vluchten en filmtickets zouden verkopen, dan waren ze al lang failliet. De Amerikaan David Phillips gebruikte die logica voor zijn eigen gewin. Bij een promotieactie gaf een puddingproducent ‘frequent flyer miles’ cadeau. Die bleken meer waard te zijn dan de prijs van de pudding. Phillips kocht een paar duizend potjes, schonk ze aan een goed doel, bracht de kosten fiscaal in, en hield de vliegmijlen voor zichzelf. Sindsdien vliegt hij gratis de wereld rond.

17 | Weet wat veel mag kosten **

Sparen, sparen, wat heb je aan een dikke bankrekening als je het niet mag laten rollen? Goed nieuws: dat mag wel. Maar geef het dan alleen uit aan wat voor u echt belangrijk is. ‘Financiële levensplanning’ noemt George Kinder dat. Denk na welk leven u wilt leiden, en dan pas welke rol geld speelt in uw dromen. Dat zeiljacht mag dus wel, maar alleen als u een gepas- sioneerde zeebonk bent.

18 | Maak rijke vrienden **

Geld gaat rond. Investeringskansen worden gedeeld door bevriende ondernemers, beleggingstips worden doorverteld aan de toog van de golfclub. Valt u alsnog uit de boot, dan werkt het voorbeeld van uw rijk geworden vrienden op z’n minst inspirerend. Rijken bewonderen andere rijken in plaats van er afgunstig naar te kijken. Kan een golfabonnement er vooralsnog niet af? Lees dan de biografieën van succesvolle beroemdheden.

19 | Huur een appartement **

In een land waar huizen kopen de nationale sport is, mag al eens gewezen worden op de totale kostprijs van die hoop bakstenen. Huren wordt vaak als weggegooid geld beschouwd, maar dat klopt niet altijd. Als u al de rentelasten, onderhoudskosten en verzekeringen van een huiseigenaar meerekent, krijgt u een bedrag waar u verdomd lang voor kunt huren. En dan houden we nog niet eens rekening met een eventuele daling van de vastgoedprijzen. Huur dus enkele jaren een appartement, en stop het startkapitaal voor uw huis in investeringen met een beter rendement.

20 | Word koopjesjager *

U zou voortaan alleen kunnen eten wat in promotie staat, maar van kortingsbonnen wordt niemand echt rijk. De beste koopjes vindt u tegenwoordig ergens anders. Sluit een keer per jaar een nieuw telefonieabonnement af bij een andere provider, en een nieuw energiecontract bij de goedkoopste leverancier. En zoek minstens een keer tijdens uw looptijd uit of uw hypotheek niet voordelig geherfinancierd kan worden.

21 | Vergeet uw beleggingen ***

Er is een tijd geweest dat u gek was als u geen aandelen kocht. Toen kwam er een tijd waarin u gek was als u het wel deed. Om maar te zeggen, beleggen levert dan wel geld op, u kunt maar beter stalen zenuwen hebben om de achtbaan van de beurs te overleven. Kijk niet elke week wat uw beleggingen hebben gedaan. En beleg zeker niet met geld dat u de komende vijf jaar nodig hebt.

22 | Spaar automatisch *

Sparen doet u aan het begin van de maand, niet op het einde. Zorg voor een doorlopende opdracht, waarmee u een vast bedrag overschrijft naar uw spaarrekening. Tien procent van uw loon is een gemiddelde vuistregel.

23 | Zoek een lief (en blijf erbij) **

Liefde is de beste belegging – en dat stelen we niet eens van de Bond zonder Naam. Koppels hebben maar een kleine 40 procent extra inkomen nodig om samen even riant te leven als alleen. De rest is de basis voor een fikse spaarpot, wanneer het goed geïnvesteerd wordt. Maar blijf wel bij elkaar. Scheidingen keren de liefdesbonus genadeloos om.

24 | Ga niet in het rood *

Schulden kosten altijd geld. Kies dan ook goed welke schulden u aangaat, en vermijd ze zeker in uw lopende kosten. Dat laatste is erg eenvoudig: stel uw zichtrekening zo in dat u niet onder nul kunt gaan. En zuiver het saldo van uw kredietkaart elke maand helemaal aan.

25 | Verkoop uzelf **

Zelfpromotie brengt geld op. Rijken weten hoe ze hun talenten en plannen moeten verkopen, terwijl de meeste mensen liever bescheiden dan arrogant overkomen. Wie toch niet als een snoever door het leven wil gaan, kan leren om in plaats van zichzelf bepaalde producten of diensten te verkopen. Marketing, heet dat dan.

26 | Koop geen identiteit *

Sommige van onze grootste uitgaven vallen onder de noemer ‘demonstratieve consumptie’. Zo beschrijft psycholoog Geoffrey Miller producten die we kopen om wat ze uitstralen, in plaats van om wat ze ons bijbrengen. Sportwagens, dure telefoons, borstvergrotingen, designerkleren. Het punt is: het werkt niet. Anderen vormen hun beeld van ons op basis van een hele reeks kenmerken, en statusproducten komen achteraan. Een wagen is zowat de slechtst mogelijke investering. Het moment waarop u hem nagelnieuw de garage uitrijdt, is hij al 10 procent van zijn waarde kwijt.

27 | Investeer in wat u kent **

Ook gehoord dat er veel geld te verdienen valt met valutahandel in Mongoolse tughrik? Denk dan toch nog even na. Er is zelden iemand rijk geworden door iets waar hij niets van kent. Investeer enkel in wat u begrijpt.

28 | Verzeker u niet arm **

Angst maakt arm. En dan vooral angst voor het onbekende. We verzekeren ons stilaan tegen zo veel onheil dat onze financiële zekerheid eronder lijdt. Nochtans is die laatste wat u echt nodig zult hebben als het fout loopt. De meeste annulatie- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben zo veel uitzonderingen dat u ze toch nooit kunt gebruiken. En hebt u echt een uitvaart-, fiets- of huisdierverzekering nodig? Voor wat wel nuttig is, is het ten slotte uitkijken of u niet twee verzekeringen betaalt die hetzelfde risico dekken.

29 | Marchandeer ***

Een prijskaartje is geen wetmatigheid maar de lukrake keuze van een verkoper. Durf te onderhandelen over een aankoop. Dwing een volumekorting af, betaal een vakman niet per uur, zeg dat u iets te duur vindt, marchandeer! Buiten de westerse wereld doet iedereen het zo.

30 | Blijf rijk ***

Rijk worden is één ding, het blijven is misschien nog moeilijker. De weg naar het miljonairschap is bezaaid met hebzuchtige huwelijkspartners, malafide adviseurs en spilzieke kinderen. Wie zijn geld wil houden, hanteert het best een combinatie van gezond wantrouwen, uitgekiende huwelijks- en erfplanning, en een kroost die met geld heeft leren omgaan. Zo niet spendeert u het beter allemaal zelf.

31 | Wees creatief ****

Als je rijk zou worden door de regels te volgen, waren we het allemaal. De meeste rijken zijn ooit gestart met hun eigen idee of manier van doen, meestal vanuit de professionele ervaring die ze al hadden. Ga een paar uurtjes koffiedrinken, en fantaseer hoe u het zou aanpakken.

32 | Doe de multinational **

Goed, ethisch valt er wat aan te merken op belastingminimalisatie. Maar als u er geen graten in ziet te doen zoals de meeste multinationals, besteed dan zorg aan uw belastingaangifte. Tracht in het oerwoud van regels en uitzonderingen dingen te vinden die u jaarlijks enkele honderden euro’s opleveren. Wie de aangifte laat invullen door de fiscus zelf, mag niet vergeten dat die optreedt als inner, niet als adviseur.

33 | Download een budgetplanner **

Wie een goed zicht heeft op wat hij uitgeeft, spendeert maandelijks snel 10 procent minder. Online zijn vandaag verschillende budgetplanners en huishoudboekjes te vinden, zowel gratis als betalend. Zulke apps splitsen uitgaven op in categorieën. Zo wordt snel duidelijk hoe hoog uw winkel- en restaurantuitgaven zijn, en hoeveel ze al van uw reisbudget hebben opgegeten.

34 | Word zelfstandige in bijberoep *

Toegegeven, uw ontslag indienen voor een vaag businessplan kan best drastisch lijken. Voorzichtig beginnen, kan ook. Het statuut van zelfstandige in bijberoep kost niets, en u kunt de kneepjes van de ondernemer leren wanneer het u uitkomt.

35 | Leg uw eieren niet in één mand **

Wie in een casino alles op 22-zwart zet, mag een meewarige blik van de croupier verwachten. Wed niet met al uw spaargeld op één paard, maar verdeel kleinere investeringen over verschillende domeinen. Vermogen wordt opgebouwd vanuit verschillende inkomensstromen.

36 | Bouw een pensioen op **

Dat het wettelijke pensioen u later niet rijk zal maken, is een understatement. IJver bij uw werkgever voor een pensioenfonds of groepsverzekering. En spaar ook privé voor later, via een belegging of verzekering. Voor jongeren: de opbrengst stijgt exponentieel voor twintigers.

37 | Heb geduld *

Samengestelde rente was voor Albert Einstein het achtste wereldwonder. Dat proces van rente op rente zorgt ervoor dat uw kapitaal jaar na jaar als een rollende sneeuwbal groter wordt. Het is de perfecte metafoor voor een geslaagde vermogensopbouw: traag maar gestaag. Elk jaar een rendement van 5 procent – dat u niet opneemt – is een veel betere succesformule dan één keer een grote slag slaan. Hebzucht zonder veel risico bestaat immers niet.

*gemakkelijk toe te passen – ****vraagt een stevige inspanning

Nog meer tips vindt u in Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft, een boek van de Nederlandse econoom en journaliste Erica Verdegaal, uitgeverij Haystack, 208 blz., 16,95 euro. www.ericaverdegaal.nl

DOOR JELLE HENNEMAN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content