Patrick Dewael en Sven Gatz van Open VLD pleiten voor een nieuwe arbeidsmigratie. ‘Mensen die naar hier willen komen om te werken, dragen bij tot onze welvaart’ betogen de twee liberale politici. SP.A en CD&V zijn niet radicaal tegen, maar houden voorlopig toch de boot af.
Europa wil dat verzekeraars ophouden met te discrimineren volgens geslacht. Statistisch gezien veroorzaken vrouwen immers minder verkeersongevallen en leven ze langer, en daarom zijn hun auto- en levensverzekeringen goedkoper.
Vlaams Parlementslid Freddy Van Gaever (Vlaams Belang) wil voor het einde van het jaar een Vlaams-nationalistische krant op de markt brengen. Als alternatief voor de huidige media, die volgens hem te zeer de mening van de andere politieke partijen vertolken.
Minister van Wetenschap Fientje Moerman (Open VLD) stelt vast dat ze te weinig kandidaten vindt voor het Vlaams Innovatiefonds, een steunproject voor baanbrekend onderzoek. De minister verwijt de Vlaamse universiteiten een te starre houding als het op innovatie aankomt.
Vorige week kregen ouders van leerlingen uit het Antwerpse basisonderwijs een brief waarin stond dat de kinderen voortaan op schooluitstap enkel halal vlees geserveerd krijgen. Dat betekent dat het volgens de islamitische rituele regels is geslacht.
Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) vroeg via de media om hem ideeën te mailen ’tegen zinloos geweld en voor een warme samenleving’. Meer dan duizend mensen reageerden op de oproep. ‘Ik wil dicht bij de mensen staan’, reageerde Leterme.
Jef Van Baelen
1
ELS DE BENS: Dit is een uitstekend voorstel van de Vlaamse liberalen. Vergrijzing en ontgroening doen het aantal arbeidskrachten drastisch dalen. Onlangs berekende de RVA dat België dit jaar 100.000 jongeren minder beschikbaar kan stellen voor de arbeidsmarkt dan tien jaar geleden. Wellicht wordt arbeidsmigratie een van de belangrijkste troeven om het onvermijdelijke tekort aan arbeidskrachten op te lossen. De nieuwe werkers kunnen mee de economische groei stimuleren en zij zullen mee afdragen aan de sociale zekerheid. Ze zullen belastingen betalen, de koopkracht doen toenemen en dus inderdaad aanzienlijk bijdragen tot onze welvaart. Arbeidsmigratie moet je ruim zien. Het zal niet alleen om laaggeschoolden gaan, ook nieuwe hooggeschoolden zijn nodig. De vergrijzing manifesteert zich immers in alle sociale lagen van de bevolking.
Open VLD lanceerde het voorstel, maar ik ben ervan overtuigd dat ook de andere politieke partijen in die richting denken, wellicht met het Vlaams Belang als enige uitzondering. Integratie van migranten wordt nochtans via tewerkstelling in de hand gewerkt zodat de argumenten van het VB tegen arbeidsmigratie kant noch wal raken. Arbeidsmigratie is gewoon een zaak van gezond verstand. Iedereen die de bevolkingsevoluties kent, moet dat beseffen.
2
DE BENS: Ik denk niet dat de doorsneeburger van deze positieve discriminatie op de hoogte was. Had iemand al echt gemerkt dat haar polis inderdaad goedkoper was dan zijn polis? Maar als het zo is dat vrouwen voorzichtiger rijden en langer leven, waardoor ze voor verzekeringsmaatschappijen dus interessanter zijn, waarom wil Europa dan in godsnaam dit kleine voordeel wegwerken? De verzekeringsmaatschappijen zijn nu eenmaal beter af met vrouwen!
Europa wou met deze non-discriminatierichtlijn natuurlijk in de eerste plaats elke vorm van achteruitstelling op basis van geslacht uit de wereld helpen. Onrechtstreeks speelde Europa zo in de kaart van de verzekeraars, want die zullen de polissen nu verhogen. Het is dan ook verbazend dat net Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars, aan de alarmbel trekt. Of spelen hier andere zaken een rol? Sommige buurlanden gaan namelijk een uitzonderingsregel inroepen, waardoor de polissen daar voor vrouwen goedkoper blijven. En de grenzen staan open om elders verzekeringen aan te gaan. Ik vermoed dat de verzekeraars eerder vrezen polissen te verliezen aan het buitenland, dan dat ze echt bezorgd zijn om de portemonnee van hun vrouwelijke klanten. En waarom hoor ik de verzekeringsmaatschappijen alleen maar praten over het verhogen van de polis voor vrouwen? Als men echt naar gelijkheid streeft, kunnen de mannelijke polissen net zo goed omlaag.
3
DE BENS: Van Gaever bewijst met zijn plannen dat hij weinig weet over hoe dagbladen tot stand komen. Hij onderschat de uitgaven, en verkijkt zich volgens mij op de inkomsten. Het is geen toeval dat alle nieuwe kranteninitiatieven van de laatste dertig jaar zijn mislukt, met als enige uitzondering de gratis krant Metro. Van Gaever beweert echter dat hij een politieke opiniekrant wil maken en daar heb je heel wat meer journalisten voor nodig dan voor een gratis feitenkrantje.
Van Gaever beweert dat de kranten de andere partijen te veel naar de mond praten. Dat heeft hij mis. Onderzoek heeft aangetoond dat Vlaamse kranten zich de laatste jaren veel onafhankelijker zijn gaan opstellen tegenover de politieke zuilen waar zij in het verleden bij aanleunden. De mediaconcentratie is daar een belangrijke oorzaak van: dagbladen van verschillende strekking vonden onderdak in eenzelfde mediagroep. En economische doelstellingen zijn vaak belangrijker geworden dan partijpolitiek. Lezers zoeken in hun krant trouwens ook geen politieke editorialen meer, ook door de ontzuiling. Freddy Van Gaever zou nog wel eens verbaasd kunnen opkijken; ik vermoed dat de kiezers van het Vlaams Belang helemaal niet geïnteresseerd zijn in de saaie lectuur van een Vlaams-nationalistische opiniekrant.
4
DE BENS: Bij de universiteiten en de onderzoeksinstituten had men in het recente verleden te kampen met een chronische schaarsheid aan middelen voor onderzoek. Daar is de laatste jaren inderdaad verandering in gekomen en het nieuwe geld gaf het onderzoek een nieuwe stimulans. Nu blijkt de overheid echter wel bijzonder ongeduldig voor haar return on investment.
Dat onze knappe koppen naar het buitenland trokken, is logisch: Vlaamse academici en onderzoekers behoren tot de slechtst betaalde wetenschappers in Europa. Bovendien is de loopbaan van de doorsneeonderzoeker hier erg onzeker. In andere landen kunnen wetenschappers een loopbaan opbouwen binnen één instelling, maar in Vlaanderen verkiest men een voortdurende afwisseling van het personeel, een maatregel tegen de vergrijzing van het onderzoekerskorps. In de praktijk verplicht men jonge wetenschappers na maximaal zes jaar om uit te kijken naar een andere job. Hierbij vergeet men dat de expertise van een vaste kern vaak onmisbaar is voor de jonge vorsers.
Paradoxaal genoeg vindt Moerman tegelijkertijd dat er te weinig gedoctoreerd wordt. Die titel heb je nochtans vooral nodig voor een academische carrière. Bedrijven staan niet te springen voor een doctoraat en er kan altijd maar een heel klein percentage professor worden.
5
DE BENS: In een multiculturele samenleving is het normaal dat je voor iedere overtuiging keuzemogelijkheden voorziet. Het kan nooit alleen halal zijn, zoals het ook nooit enkel Vlaams, koosjer of vegetarisch kan zijn. Wat mij stoorde in deze heisa, is dat de indruk werd gewekt dat er iets mis is met halal vlees. Halal vlees is lekker en gezond. Elke Vlaming gaat weleens uit eten in een smakelijk Marokkaans of Turks restaurant, of loopt weleens langs bij een allochtone slager. Net zoals Turken en Marokkanen ook graag onze menu’s eten. In een multiculturele samenleving zijn de lijnen immers niet zo scherp afgetekend.
Weet ook dat religieuze eettradities mettertijd veranderen. Vroeger was vlees eten op vrijdag een zonde, want dat was de opgelegde visdag. Ik herinner me nog dat ’t Zal Wel Gaan, de vrijzinnige studentenclub aan de Gentse universiteit, regelmatig op vrijdag een vleesfestijn organiseerde. De studenten van vandaag zullen daar zelfs nog amper de stoutmoedigheid van begrijpen, maar dat waren wel degelijk uitdagende acties.
Meer publieke informatie over halal vlees zou welkom zijn. Zeker na de stemmingmakerij van GAIA en senator Jean-Marie Dedecker, die de islamitische manier van slachten veroordeelden. Maar naar wat ik verneem, krijgen halal slachters net een heel gedegen opleiding, werken ze met de scherpste messen, en doen ze er alles aan om dierenleed zo veel mogelijk te vermijden.
6
DE BENS: Leterme kreeg wel 1150 mails toegestuurd. Ik vraag me af of een minister-president wel de tijd heeft om die allemaal te lezen, laat staan er zinvolle conclusies uit te halen. Gaat Leterme presidentskandidate Ségolène Royal achterna, die een site op het internet heeft gebouwd waarop de Franse burgers hun ideeën voor haar verkiezingsprogramma kwijt kunnen? Hij speelt in ieder geval in op de trend om zich als politicus te tonen als iemand die dicht bij de mensen staat, die een van hen is. De emocratie die van onderen uit komt, als het ware. Toch lijkt zijn actie in de eerste plaats een goed gepland verkiezingsmanoeuvre, want media-aandacht was er in overvloed. Natuurlijk beroert zinloos geweld iedereen. Maar je kunt je afvragen of je dat probleem met e-mails gaat oplossen.
Leterme is zeker ook niet de eerste politicus die deze weg bewandelt. Onder anderen Steve Stevaert ging hem daarin voor. Leterme is wel een trendsetter omdat hij zich zo sterk richt op het internet. Dat is vrij nieuw in Vlaanderen. Politici gebruiken hier traditioneel het medium televisie om zich een bepaald imago aan te meten. Ik denk nu aan een andere stunt van Leterme, die waarbij hij zijn gsm-nummer vrijgaf tijdens De Laatste Show. Misschien brengen die initiatieven om dichter bij de mensen te komen hem wel succes bij de komende verkiezingen.