Negentig procent van de Belgen is tevreden
Volgens een nieuw rapport van Eurostat zijn Belgen erg gelukkig. Zeker als u een rijke, gezonde, getrouwde man met kinderen bent.
De financiële crisis, strubbelingen in de eurozone en de vluchtelingenproblematiek: met al die doemberichten moet de Europeaan wel ongelukkig zijn. Maar uit een recent onderzoek van Eurostat blijkt het tegendeel. Tachtig procent van de Europeanen is tevreden met zijn leven. Dat cijfer ligt vier procent hoger dan in 2008, toen de financiële crisis losbrak. Tot daar het goede nieuws, want de verschillen tussen de lidstaten zijn immens.
Scandinaviërs zijn het gelukkigst, en ook in Nederland en België rapporteert meer dan negentig procent van de ondervraagden dat ze tevreden zijn. In Oost- en Zuid-Europese landen als Portugal of Griekenland daarentegen is minder dan de helft van de bevolking gelukkig. Helemaal onderaan bengelen de Bulgaren: amper 35 procent onder hen is blij.
Wat de Europeaan gelukkig maakt, verschilt van land tot land, al zijn enkele factoren overal belangrijk. Bij elke trede die we stijgen op de inkomensladder neemt ons welzijn toe. Het gevolg is dat het verschil tussen de armste en de rijkste twintig procent van de bevolking bijzonder groot is. In de werkloosheid belanden heeft een negatieve invloed op het welbevinden. Mannen zijn bijna overal een beetje gelukkiger, al is het verschil met vrouwen klein. Wie naar de universiteit gaat, doet daar veel levensvreugde op.
In België zijn jongeren tussen 16 en 24 jaar het gelukkigst, maar het verschil met oudere landgenoten is klein. Dat geldt voor de meeste Europese landen, al worden inwoners van het rijke Duitsland gelukkiger op hun oude dag. De veel minder gegoede Griekse senioren zijn manifest ongelukkiger dan in hun jeugd.
De nieuwe Eurobarometer bevestigt dat de mens een sociaal dier is. Wie alleen woont, is ongelukkiger dan wie gezelschap heeft. Ook kinderen dragen doorgaans bij aan het geluk. Alleen in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland is dat niet het geval. Noord-Europeanen zijn opgewekter naarmate ze verder van steden leven – en dus verder van andere mensen. In Zuid- en Oost-Europa is het omgekeerde het geval.
Het is geen grote verrassing dat een goede gezondheid een doorslaggevende factor is voor het welzijn, net zoals het veiligheidsgevoel. Maar ook meer banale elementen zijn belangrijk. Inwoners van Stockholm, Amsterdam en Wenen vinden de goede integratie van vreemdelingen cruciaal, terwijl de netheid van hun stad Parijzenaars en de Berlijners na aan het hart ligt. In Reykjavik is vooral een goed functionerend openbaar vervoer belangrijk.
© The Economist
Mannen zijn bijna overal een beetje gelukkiger dan vrouwen, en wie naar de universiteit gaat, doet daar veel levensvreugde op.