Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Wereldberoemd staatsieportret door Jean-Auguste Dominique Ingres uit 1806. Nog geen twintig jaar na de Franse Revolutie, die een einde maakt aan de koninklijke almacht, zit een nieuwe keizer op een vergulde troon. Met in zijn ene hand de scepter van Karel de Grote en in zijn andere de staf van absoluut rechter. De scheiding der machten is zoek.

KEIZER VAN DE REPUBLIEK

De grootste Fransman aller tijden volgens veel Fransen. Geniaal wendbaar op het slagveld en in de samenleving. Succesvol ondanks/dankzij een antisociale gedragsstoornis.

Geboren op Corsica in een verarmde familie uit Genua. Vervelt van Corsicaans nationalist tot Frans revolutionair.

Viert in Italië zijn eerste triomfen. Kroont zichzelf tot keizer. Domineert het vasteland.

De invasie van Rusland is een keerpunt. Triomfantelijke ‘comeback van de 100 dagen’ uit ballingschap op Elba. Zwanenzang in Waterloo. Sterft als gevangene op Sint-Helena.

DIAGNOSE: SUCCESVOL SOCIOPAAT

Napoleon redt Frankrijk uit de chaos na de revolutie van 1789. Zijn Code Napoléon blijft de hoeksteen van onze rechtsstaat. Hij is mateloos ambitieus van kindsbeen af. Kent geen greintje empathie, heeft weinig vrienden, en vertrouwt vooral op familieleden, ook al zijn die onbekwaam. Zijn liefdesleven gaat ten onder aan zijn dynastieke ambities. Hij overschat zichzelf, maar geeft nederlagen nooit toe. Hij is stressbestendig en onvervaard zoals alleen psychopaten dat zijn: “Beloof iedereen alles en geef niets”.

Zijn troepen, bron van glorie, laat hij in Egypte en Rusland gewoon in de steek. Onder zijn leiding sneuvelen bijna een miljoen Franse rekruten – in totaal 3.100.000 soldaten en burgers bij vriend en vijand. Dat bloedvergieten laat hem koud en onverschillig. Met 1,67 meter is hij behoorlijk groot – maar ondermaats volgens Britse spotprenten.

Partner Content