IVO MARéCHAL CEO ONDERNEMING VAN HET JAAR 2007
De Genkse logistieke groep H. Essers heeft de titel weggekaapt van Onderneming van het Jaar 2007. In 1928 kocht Henri Essers een truck om koloniale goederen te transporteren, vandaag beschikt het Genkse familiebedrijf over 900 trekkers, 1800 opleggers en 600.000 vierkante meter magazijnoppervlakte. CEO Ivo Maréchal verklaart het succes: ‘In België hebben we een heel sterke thuismarkt en zijn we wat wij noemen een local hero. In Europa werken we samen met een netwerk van familiale bedrijven. De familie Essers heeft de voorbije veertig jaar alle middelen weer in het bedrijf geïnvesteerd.’ Het bedrijf heeft vestigingen in twaalf landen en heeft zijn omzet in vijf jaar tijd verdubbeld. Vier andere genomineerden grepen naast de prijs: Aliplast, Exmar, Sarens Group en Torfs.
LUK VAN BIESEN VERLAAT GEMEENTERAAD IN KRAAINEM
Uit protest heeft de Vlaamse oppositie een buitengewone vergadering van de gemeenteraad in Kraainem verlaten. Op de agenda stond onder meer het voorstel om ook het Frans als voertaal te gebruiken, wat indruist tegen de taalwet. ‘Hier komen alleen punten aan bod die niet door de raad kunnen worden beslist en die wij als een provocatie ervaren. Wij zullen dan ook de zaal verlaten’, reageerde oppositielid Luk Van Biesen (Open VLD). Niet alleen in Kraainem, ook in de gemeenteraad van Wezembeek-Oppem en Linkebeek was er Vlaams protest. Marino Keulen, de Vlaamse minister van Inburgering en Binnenlands Bestuur: ‘Wij vragen aan nieuwkomers dat ze Nederlands leren en de wet respecteren. Dan kan het niet dat gemeenteraadsleden, die een voorbeeldfunctie hebben, dat niet doen.’ Over enkele weken hakt de minister de knoop door over de benoeming van de burgemeesters in de drie faciliteitengemeenten.
MIGUEL ALDANA MOND DICHTGENAAID
Protest van een andere orde komt van een werkloze man uit Colombia. De 52-jarige Luis Miguel Aldana heeft zijn mond dichtgenaaid en een ijzeren masker opgezet om de levensomstandigheden van zijn gezin aan te klagen. Naar eigen zeggen begon hij met zijn actie omdat hij uit zijn appartement in Bogota is gezet, nadat hij met het geld voor de huur schoenen had gekocht voor zijn kinderen. ‘Ik doe dit om aandacht te vragen omdat mensen een stalen hart en een stalen gezicht hebben. Ze luisteren naar niemand en hebben geen benul van wat hier gebeurt’, zegt Aldana. Tijdelijk verblijft hij in het huis van buren, met zijn handen en benen geboeid op een bed. De Colombiaan vraagt geld van de overheid om zijn rekeningen te betalen en om zijn textielbedrijfje nieuw leven in te blazen. Zijn pijnlijke actievorm is intussen gevolgd door drie prostituees in Bolivia: die hebben ook hun mond dichtgenaaid, uit protest tegen het sluiten van bordelen in de stad El Alto.
THOMAS LEYSEN NIEUWE VOORZITTER VBO
Thomas Leysen, de topman van Umicore, wordt de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). In die functie volgt hij vanaf 17 april 2008 Jean-Claude Daoust op. De 47-jarige Leysen is verkozen voor een mandaat van drie jaar. Sinds 2000 is hij de gedelegeerd bestuurder van de Belgische metaalreus Umicore. Daarnaast is Leysen voorzitter van het mediabedrijf Corelio en heeft hij zitting in verschillende raden van bestuur. Als voorzitter van het VBO komt Leysen ook aan het hoofd van de Groep van Tien, waarin vakbonden en werkgevers onderhandelen over sociale dossiers. Thomas Leysen is de zoon van André Leysen, de voormalige topman van Agfa-Gevaert. Het VBO vertegenwoordigt 30.000 bedrijven, die werk bieden aan in totaal ongeveer 1,5 miljoen mensen.