HWANG WOO-SUK STAMCELKNOEIER
De Zuid-Koreaanse stamcelonderzoeker Hwang Woo-suk is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk wegens het vervalsen van wetenschappelijke gegevens en het verduisteren van onderzoeksfondsen. Daarmee komt de sjoemelende wetenschapper al bij al nog goed weg. Hij mag blijven werken in zijn eigen instituut, grotendeels omdat machtige mensen hem de hand boven het hoofd houden. Hwang is een naam als een klok. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn gekloonde koeien en verbaasde kort daarna de wetenschapswereld door als eerste een menselijk embryo te klonen. Meer nog, Hwang had er stamcellen uit kunnen halen. Dat zijn cellen die zich nog kunnen ontwikkelen tot elke andere soort cel. Hwangs succes kon niet meer op en hij ontving miljoenen dollars aan overheidssteun. Kort daarna startte de neergang. Hwang had eicellen van zijn eigen onderzoeksters gebruikt, vervalste stamcellijnen en verduisterde subsidies. De rechtszaak sleepte drie jaar aan en Hwang heeft zich intussen meermaals geëxcuseerd. Juist vanwege dat berouw hield de rechter het bij een voorwaardelijke celstraf.
PATRICK LEFEVERE KRIJGT GELIJK
Wielermanager Patrick Lefevere heeft van de rechtbank van eerste aanleg een schadevergoeding toegekend gekregen van 500.000 euro. Ploegarts Yvan Vanmol van Lefeveres Quick Step ontvangt 100.000 euro. Boosdoener was de krant Het Laatste Nieuws, die het team en haar renners beschuldigd had van dopinggebruik. Volgens Lefevere was hij door de artikelenreeks van Maarten Michielssens een sponsorcontract misgelopen ter waarde van 34 miljoen euro. Lefevere had daarom 20,5 miljoen euro geëist van de journalist, zijn hoofdredacteurs en de krant zelf. Volgens de rechters is er een verschil tussen wat Michielssens’ anonieme getuigen hadden verklaard en de uitgetikte versie in de krant en heeft de journalist niet gehandeld als een ‘normale journalist’ en als een goede huisvader. De hoofdredacteuren van toen, Frank Depoorter en Paul Daenen, moeten mee betalen. Christian Van Thillo en zijn Persgroep gaan wel vrijuit. Het Laatste Nieuws gaat wellicht in beroep.
HERMAN & VAN DAMME TOPKOKS
Roger Van Damme is door restaurantgids Gault Millau uitgeroepen tot Belgische Chef van het Jaar. De kok van Het Gebaar in Antwerpen, van opleiding patissier, is een adept van de Catalaanse chef Ferran Adria van El Bulli. Zijn bekroning stond echter in de schaduw van het nieuws van net over de grens. De Nederlandse editie van Gault Millau slaagde er immers in om Sergio Herman van restaurant Oud Sluis de maximumscore van 20/20 te geven. In ons land is dat nog nooit voorgekomen. Peter Goossens van ’t Hof van Cleve, net zoals Herman bekend van allerhande kookprogramma’s op de Vlaamse televisie, kreeg opnieuw 19,5/20.
JEF LAMBRECHT VERTREKT
Bij de voorstelling van zijn boek De Heilige Wereldoorlog afgelopen zomer had radiojournalist Jef Lambrecht al aangekondigd dat hij dit najaar de VRT zou verlaten en met pensioen zou gaan. In het Canvasprogramma Phara vertelde de Midden-Oostenspecialist nu ook wanneer: volgende week. Momenteel brengt Lambrecht voor de laatste keer verslag uit vanuit Afghanistan, waar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen aan de gang is. Lambrecht wilde zijn afscheid op televisie aankondigen ‘voor zijn collega’s en zijn publiek’. Zijn bazen wilde hij het laatst inlichten. Tijdens het gesprek herhaalde de veelgeprezen auteur en journalist zijn kritiek op de groeiende trivialisering van de media in het algemeen en de VRT in het bijzonder.
Hannes Cattebeke