In de reeks ?Klassieken uit Vlaanderen? is het jongste deel gewijd aan Maurice Gilliams, samengesteld door Martien J.G. de Jong en ingeleid door Paul de Wispelaere. Dit boek valt enigszins buiten het concept van de reeks, die is opgezet als een serie bloemlezingen. Deze aflevering heeft vooral oog voor Gilliams’ autobiografie, diens dagboeken en essays, en bestaat voor ruim eenderde uit niet eerder gepubliceerde teksten. De Jong wou zodoende, aldus de ondertitel, een ?Journaal van de dichter? samenstellen (Manteau, 695 fr.)
WILLIAM SHAKESPEARE.
Het werk van William Shakespeare is, vooral door de thema’s ervan, altijd zeer geschikt gebleken voor verfilming. Zo kan deze vier eeuwen oude literatuur vandaag nog altijd blijven verschijnen, maar dan, zeer postmodern, als tie-in bij nieuw uitgebrachte films. Daarom wordt ?Hamlet? nu herdrukt naar aanleiding van de verfilming van dit klassieke stuk door Kenneth Branagh. De gekozen vertaling is die van Gerrit Komrij (Bert Bakker, 595 fr.)
JEUGDTHEATER.
Originele theaterteksten kennen doorgaans maar een zeer beperkte verspreiding. Onder de titel ?Klein magazijn? willen vier gezelschappen geregeld teksten voor jeugdtheater publiceren en zo een groter bereik bezorgen. De tweede, zeer verzorgd uitgegeven aflevering bevat werk van Jo Roets, Ignace Cornelissen, Jos Dom & Marc Maillard en Wim van Gotha (Bebuquin, 750 fr.)
SPROOKJES.
Uit de orale traditie van het Berbervolk uit het Noord-Marokkaanse Rifgebergte verzamelde de Marokkaanse wetenschapper Abdelkader Bezzazi een dozijn volkssprookjes, die traditioneel worden doorgegeven van moeder op dochter. Een selectie daarvan werd in ?Berbersprookjes? verzameld. Het is een tweetalige editie : naast de Nederlandse vertaling wordt ook een versie in het oorspronkelijke Berber (in Latijns schrift) opgenomen. Bij het boek hoort een cd, waarop zes sprookjes (in het Berber) worden voorgelezen (Bulaaq/Van Halewyck, 590 fr.)
ELMORE LEONARD.
Een bankrover ontsnapt uit de gevangenis en belandt samen met een elegante politieagente in de kofferbak van een auto, waarna het tussen hen even tot iets moois komt. Zo begint ?Bankroof?, de nieuwste misdaadroman van Elmore Leonard. Helaas vangt Leonard weinig aan met dit amusante gegeven, maar zoals bij hem gebruikelijk levert het wel een onderhoudende en met vaart geschreven thriller op (Van Holkema & Warendorf, 500 fr.)
PLATO.
Plato was niet alleen een belangrijk (maar daarom niet minder omstreden) filosoof, maar ook een lezenswaardig schrijver. Dat wou Gerard Koolschijn aantonen met de bloemlezing ?Plato, schrijver?, die hij samenstelde rond de thema’s liefde, onzekerheid, rechtvaardiging en verstarring. Zijn de teksten niet representatief voor de wijsgeer Plato, ze reveleren niet minder de elitaire cultuurpessimist in hem (Ooievaar, 240 fr.)
KUNST.
Maarten Doorman liet een nieuwe, bijgewerkte editie verschijnen van ?Steeds mooier?. Het erudiete boek onderzoekt de vooruitgangsgedachte in de kunstgeschiedenis, vooral in de twintigste eeuw. Deze idee acht Doorman een geschikt antidotum voor de vrijblijvendheid die hij in het postmodernisme meent te ontwaren (Prometheus, 695 fr.)
M.R.