‘Laat de politiek niet aan politici over’
Na zijn studenten wil politicoloog Carl Devos nu ook de rest van Vlaanderen de politieke spelregels aanleren. ‘Zodat mensen met kennis van zaken kunnen discussiëren.’
Politiek, zoheet het nieuwe boek van politicoloog Carl Devos (UGent), dat deze week in de winkel ligt. Het is een ingekorte, herwerkte versie van de syllabus die hij voor het eerstejaarscollege politicologie gebruikt. ‘Het is dus geen blik achter de schermen en al helemaal geen vooruitblik op de verkiezingen van volgend jaar’, zegt Devos. ‘Ik zie het vooral als een boek voor mensen die in politiek geïnteresseerd zijn, maar er niet altijd het fijne van weten.’
Kennen Vlamingen te weinig van politiek?
Carl Devos: Er zijn natuurlijk mensen die alle politici onnozelaars vinden en niets met hen te maken willen hebben. Die zullen nooit op het idee komen om een boek over politiek te lezen, daar valt weinig aan te veranderen. Gelukkig volgen veel anderen de politiek wel van dichtbij of veraf. Hen wil ik met mijn boek beter helpen begrijpen hoe het allemaal werkt. Bij wijze van dienstverlening. Zo leg ik uit hoe een regering of parlement functioneert, hoe politieke partijen in elkaar zitten, wat de alarmbelprocedure is of waarom er zo veel volk bij een staatshervorming betrokken moet zijn. Dat lijkt allemaal misschien wat complex, maar economie of psychologie is in wezen veel ingewikkelder dan politiek.
Begrijpt u dat het voor veel mensen een hele opgave is om honderden pagina’s over de werking van de politiek te lezen?
Devos: Natuurlijk. Maar als je een smartphone van een paar honderd euro wilt kopen, doe je toch ook de moeite om eerst wat informatie te verzamelen? Waarom zou je dat dan niet doen voor iets wat veel ingrijpender is? Politiek is echt te belangrijk om aan een paar honderd mensen in de Wetstraat over te laten – en dat zeg ik met het grootste respect voor politici. Hoe meer mensen zich ermee bemoeien en er uitspraken over doen, hoe beter. Maar dan wel met kennis van zaken graag.
Op 1 oktober komt premier Elio Di Rupo uw openingsles volpraten. Hebben uw studenten eigenlijk nog iets aan die jaarlijkse colleges, die ondertussen echte media-events zijn geworden?
Devos: Natuurlijk. Dat openingscollege is en blijft in de eerste plaats voor hen. Vergelijk het met de eerste les in de dierengeneeskunde waar ze een beest meebrengen zodat de studenten meteen hun studieobject kunnen zien. Alleen vroegen journalisten me van bij het begin of ze ook welkom waren, en ik zag daar geen graten in. Voor de studenten heeft al die media-aandacht het alleen maar interessanter gemaakt. Ze krijgen een boeiende uiteenzetting te horen en meteen daarna zien ze wat er in de media van wordt gemaakt. Heel leerzaam.
Carl Devos, Politiek, Borgerhoff & Lamberigts, 352 blz., 24,95 euro.
Ann Peuteman