Patrick Martens

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde houden nog altijd voet bij stuk. Om hun kiesarrondissement te doen splitsen, willen ze desnoods de Europese verkiezingen in de war sturen.

De kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft vorige week een reeks amendementen van Geert Bourgeois (N-VA) om via de kieswet het kies-arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, verworpen. Aan Vlaamse kant stemden N-VA, CD&V en Vlaams Blok voor, VLD en SP.A stemden tegen. De amendementen namen nochtans een wetsvoorstel over dat eerder over de partijgrenzen heen was ingediend door Bourgeois, Hans Bonte (SP.A), Willy Cortois (VLD), Herman Van Rompuy (CD&V) en Walter Muls (Spirit). Dat wetsvoorstel stuitte echter op een njet van de Franstalige partijen.

‘Maar de amendementen van Bourgeois worden opnieuw voorgelegd, dit keer aan de plenaire vergadering van de Kamer. Dan moeten alle Vlaamse par-tijen, dus ook de VLD en SP.A-Spirit, openlijk kleur bekennen in plaats van weer plat op de buik te gaan voor de Franstaligen’, zegt Willy Dewaele, VLD-burgemeester van Lennik en woordvoerder van de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde. Dewaele en zijn collega’s proberen sinds de parlementsverkiezingen van 2003 de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde af te dwingen. Hun ultieme actiemiddel is een boycot van de vaststelling van de kiezerslijsten voor de Europese verkiezingen op 13 juni. De deadline ligt op 1 april.

Dewaele: ‘Na 40 jaar zit dit dossier nog altijd muurvast terwijl de verfransing van Halle-Vilvoorde toeneemt. Wij willen hier geen Franstalige lijsten meer. Bij de vorige verkiezingen zijn twee Vlaamse zetels verloren gegaan. De uitslag in het kanton Lennik werd volledig vertekend omdat er ook de stemmen van de Belgen in het buitenland werden geteld. Onze eis is eenvoudig: pas de kieswet aan de grondwet aan.’ Het draagvlak voor die eis wordt in elk geval snel groter. In Vlaams-Brabant sloten zich al 25 gemeenten aan met een solidariteitsresolutie. Alle andere Vlaamse steden en gemeenten zijn uitgenodigd om hetzelfde te doen. Een extra aansporing krijgen ze in een rondzendbrief van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grem-bergen (Spirit).

Dewaele is niet bang dat de actie binnenkort doodbloedt als Guy Verhofstadt (VLD) en Vilvoordenaar Jean-Luc Dehaene (CD&V) Europese lijsttrekkers worden. ‘Verhofstadt pleegt beter geen kiezersbedrog. Dehaene steunt ons, maar wil als burgemeester niet burgerlijk ongehoorzaam zijn. Ik heb hem gezegd dat niet wij, maar de federale regering de grondwet niet respecteert. Het is haar democratische plicht om dat wel te doen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) kent mijn mening’, aldus Dewaele. In december sprak hij ook op de staten-generaal van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen en op 1 februari is hij in Hasselt te gast op de startmeeting van de verkiezingscampagne van de N-VA. Dat de VLD-top hem dit niet in dank zal afnemen, deert Dewaele niet. ‘Ik zie geen enkele reden om dat niet te doen.’

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content