De gemeente Kapelle-op-den-Bos ruimt op grote schaal asbest. De bewoners zijn bezorgd.

In Kapelle-op-den-Bos ruimt Ovam sinds begin april op grote schaal asbestdraailingen die in opritten van privéwoningen zijn verwerkt. Het heeft daarvoor een omstandig actieplan uitgewerkt met veel aandacht voor veiligheid en informatie. Toch maken veel bewoners zich zorgen over de praktische uitvoering.

‘Bij warm weer komen er tijdens de ruiming stofwolken vrij die zich verspreiden in de omgeving’, zegt Dries D’Haese, actief voor Groen!. ‘De arbeiders trekken dan soms hun witte pakken en hun maskers uit. De kraanman draagt geen stofmasker, hij werkt met het raampje open. Mensen kunnen zonder enige bescherming naar de werken komen kijken. Ze hoeven dan geen maskers te dragen – ook de kinderen niet. Bovendien wordt nergens gesignaleerd dat er asbest wordt geruimd, en de zones zijn niet afgebakend.’ Provincieraadslid Willy Vanderstappen (Groen!) bevestigt de feiten.

‘Verscheidene patiënten klagen dat ze niet op de hoogte werden gebracht wanneer er bij hun buren asbest wordt geruimd’, zegt Renaat Huysmans, huisarts en N-VA-raadslid in de gemeente. ‘Nietsvermoedende omwonenden krijgen tijdens de ruiming hele stofwolken over zich heen.’ Een bewoner die op de grens tussen Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos woont, bevestigt dat: ‘Op een hete dag met veel wind kregen we een stofwolk over onze woning. Bij de buren liepen mannen in witte pakken rond, op 80 meter van onze woning. Toen begrepen we dat het om de ruiming van asbest ging.’

‘De aannemer waarschuwt de buren persoonlijk’, reageert Saskia Verriest van Ovam. Dat klopt niet, zegt een derde bewoner van Kapelle-op-den-Bos. ‘Niemand is bij ons aan de deur geweest. De stofwolken vlogen over ons terras terwijl mijn kleinkinderen er rondfietsten. De sanering vond plaats op 30 meter van ons huis. Het was snikheet en er stond een stevige wind. Om de stofvorming te verhinderen werd de afgegraven grond met een dun waterstraaltje bespoten.’

Volgens Karina De Beule van Ovam worden op de sites metingen naar asbestvezels verricht, en die zouden niets alarmerends aan het licht brengen.

De omvang van het asbestdrama dat ons land nog te wachten staat, werd in mei nogmaals bevestigd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In de jaren zestig en zeventig was België wereldkampioen asbestverwerking. Binnenkort is het dat in asbestgerelateerde ziekten.

Marleen Teugels en Nico Krols

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content