Johanna van Castilië (1479-1555)

Portret van de jonge Johanna van Castilië door Juan de Flandes (1480-1519). Ze is knap, intelligent, leert Latijn en heeft belangstelling voor muziek. Niets wijst erop dat haar latere leven zo dramatisch zal verlopen.

‘JUANA LA LOCA’

Johanna van Castilië staat bekend als Johanna de Waanzinnige, de vrouw die het lijk van haar man door Europa sleept. Is ze echt psychisch gestoord of is de rechtmatige koningin van Spanje het slachtoffer van een samenzwering door de machtsbeluste mannen uit haar familie?

Koningin van Castilië en Aragon.

Trouwt in 1496 met Filips de Schone en krijgt zes kinderen, waaronder Karel V, latere heerser van Spanje en de Nederlanden.

Staat voor een groot deel van haar heerschappij onder het regentschap van haar vader, haar man, een inquisiteur of haar zoon.

Zit het merendeel van haar leven opgesloten in een klooster of in het kasteel van Tordesillas.

DIAGNOSE: PATHOLOGISCHE ROUW

Als haar ontrouwe man in 1506 overlijdt aan een longontsteking, zakt Johanna, ‘Juana la Loca’, wekenlang weg in een toestand van verdoving. Ze laat het gebalsemde lijk ophalen uit de grafkelder en trekt maanden met de kist door Europa. Ze praat tegen het lijk, slaapt ermee en doet alsof haar echtgenoot nog steeds leeft. Johanna is een historisch voorbeeld van pathologische rouw of deuil compliqué, waarbij het rouwproces abnormaal verloopt. Het is verlengd, vertraagd, abnormaal intens, of gaat gepaard met depressie, agressie of schuldgevoelens. Het overlijden van de geliefde wordt vaak lang en blijvend ontkend. Die psychotische ontkenning heet de hallucinatorische wenspsychose. Uiteindelijk wordt ze samen met het lichaam van haar Filips opgesloten in het kasteel van Tordesillas, daarna is zijn lijk weggehaald en begraven.

Partner Content