Welke sites kunnen professionals geen dag missen? We vroegen mensen uit verschillende sectoren naar hun favorites, de sites die hen in de uitoefening van hun beroep goed van pas komen.

MARC HENDRIKX [voetballer]

Twintigvoudig voetbalinternational Marc Hendrikx wordt bij zijn nieuwe club Sint-Truiden geprezen als een polyvalente speler. Die kwaliteit komt de Limburger van pas op de grasmat én op het internet.

Dankzij mijn opleiding elektromechanica kan ik aardig overweg met computerhardware. Familieleden en vrienden die zich een nieuwe pc willen aanschaffen, komen daarom bij mij aankloppen voor advies. Vaak draait het erop uit dat ik een toestel voor hen kies en het ook meteen online bestel. Voor de beste koop moet je volgens mij bij Forcom zijn: scherpe prijzen, topkwaliteit én een prima service.

Way2Events is de place to be voor unieke groepsactiviteiten. Het evenementenbureau maakt van een voetbalwedstrijd of een concert een totaalpakket. Ik ben onlangs naar het optreden van Robbie Williams gaan kijken via Way2Events. Ik moest niet zoeken naar een parkeerplaats, voor het concert was er een diner voorzien, na afloop een drankje. Stel: je wilt een voetbalwedstrijd bijwonen van Chelsea. Niet vanzelfsprekend, maar Way2Events raakt aan tickets en maakt er een all-inuitstap van.

Omdat ik een huis aan het bouwen ben in Koersel, heb ik me een tijdje verdiept in websites over bouwmaterialen. Daar heb ik goede ideeën aan overgehouden. Ik wil een rustiek huis bouwen, met oude materialen. Dat leidt me bijna altijd naar de website van Kempische Bouwmaterialen.

Een vlucht in de helikopter maakt me blij als een kind. Enkelen van mijn vrienden hebben een brevet om met zo’n toestel te vliegen. Via hen heb ik Paramount Helicopters leren kennen, een bedrijf uit Diest dat vluchten organiseert en dat wordt ingehuurd voor feestelijkheden.

MAURO PAWLOWSKI [muzikant]

Mauro Pawlowski geniet eeuwige roem als voorman van Evil Superstars, kan terugkijken op een mooie solocarrière, heeft zijn talent een plaats gegeven in de groepen Mauro & The Grooms en Mitsoobishy Jacson, is curator van het Air Antwerpen Festival, verdient de kost als gitarist van dEUS en houdt er 101 muzikale neven-, onder- en tussenprojecten op na. Zonder overzichtelijke website zou hij hopeloos verloren lopen in zijn hoofd.

Mijn eigen website, mauropawlowski.com, stelt echt niets voor. Mauroworld, gemaakt door een koppel uit Londen en twee Belgische fans, kan ik echter van harte aanraden. Ik vind die site zo goed dat ik hem zelf gebruik om te checken wat ik nog allemaal te doen heb, waar ik heen moet en wat er mij staat te gebeuren. De sitemakers vragen me regelmatig om verhalen en geruchten te verifiëren, maar ik heb de indruk dat zij het allemaal beter weten dan ik.

De dEUS-weblog Pocket Revolution is het werk van een Belgische fan die in het normale leven voor De Standaard werkt. Een prachtige blog. Met de laatste dEUS-nieuwtjes, foto’s van optredens, setlists… Ik werk er niet actief aan mee, maar ik kom er wel graag op bezoek.

Het Schotse mailorderbedrijf Volcanic Tongue is gespecialiseerd in obscure noise, free improv… muziek die mij enorm boeit. Het internet heeft ervoor gezorgd dat fans van niet-commerciële muziek toch hun gading vinden. Het gaat vaak om cassettes, singles, cd-r’s op amper 50 of 100 exemplaren.

Blastitude is een Amerikaans magazine dat zich toespitst op undergroundmuziek waar ik van houd. De meeste platen die worden besproken en artiesten die worden geïnterviewd zijn volstrekt onbekend.

Ken je de Franse filmmaker Guy Debord? Of Maurico Kagel? Componist Cornelius Cardew? Op Ubuweb komen deze boeiende cultartiesten en ontelbare collega’s uitgebreid aan bod.

HANS VANDEWEGHE [journalist]

Voor Hans Vandeweghe, chef sport bij De Morgen en tijdens het voorbije WK voetbal gelegenheidsanalist op VT4, is internet de kortste weg naar dopingzondaar Justin Gatlin en tenniskampioen Roger Federer.

Ik lees dagelijks drie kranten in papieren vorm, maar neem minstens evenveel kranten door op het internet. Ik heb een webabonnement op De Telegraaf, ik download artikels van L’Equipe en surf minstens een keer per dag naar The New York Times. Op die laatste website vind ik alles wat ik wil weten over Amerikaanse sporten, naast prachtige achtergrondverhalen. Ik heb er bijvoorbeeld gelezen hoe sprinter Justin Gatlin is betrapt op dopinggebruik. Onlangs had de krant ook een mooie special over Roger Federer. The New York Times kiest voor originele invalshoeken en beschikt over vrijwel onbeperkte middelen voor onderzoeksjournalistiek. Daar kunnen wij in België niet aan tippen.

In deze tijden van wielerdoping behoort Cycling News tot mijn absolute favorieten. De website blinkt uit in hot news én achtergrondverhalen. Leuk detail: het is een Amerikaanse site, maar de eindredacteur woont in Gent en de hoofdredacteur in Bassano del Grappa in Italië. In dat opzicht vormt de site het bewijs van de ongekende mogelijkheden van het digitale platform.

Zoals de naam doet vermoeden, verzamelt Drugs in Sport dopingnieuws. Zeer betrouwbaar nieuws. De website houdt zich ver van roddels.

Voor Mac-freaks als ik is InterMactivity een vaste waarde. Een website boordevol informatie en nuttige tips. En als je vragen hebt over hardware of software, krijg je snel antwoord.

Wat Sport.be onderscheidt van andere sportsites, is de uitgebreide liveverslaggeving van wedstrijden in verschillende sporttakken. Die verslaggeving wordt zelfs door verschillende kranten gebruikt om verslagen te maken van wedstrijden die ze niet zelf bijwonen.

VINCENT VAN QUICKENBORNE [politicus]

Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD) is erin geslaagd om het internet naar zijn hand te zetten: het voorbereidende werk van zijn beleid laat hij over aan de bezoekers van zijn Kafka-website.

Wie wil weten hoe het staat met de administratieve vereenvoudiging in ons land, moet naar Kafka.be. Je vindt er niet alleen een overzicht van alle acties die we ondernemen, je krijgt ook de kans om zelf ideeën te formuleren. Via ons onlinemeldpunt hebben we intussen zo’n 18.000 klachten en suggesties ontvangen. Aan de hand van die meldingen identificeren we administratieve lasten die voor vereenvoudiging vatbaar zijn. Kafka.be is de belangrijkste inspiratiebron voor mijn beleid, mag ik wel zeggen.

De Franse en Duitse overheidswebsites voor administratieve vereenvoudiging hebben niet veel om het lijf, maar de Nederlandse mag er zijn. Lastvandeoverheid.nl heeft trouwens het meldpunt van de Kafkasite overgenomen. De Nederlandse overheid berekent op deze website met hoeveel procent de administratieve lasten zijn afgenomen, wat wordt uitgedrukt in euro’s. Interessant is ook het overzicht van alle vereenvoudigingsinitiatieven die genomen zijn in steden en gemeenten.

Voor berichtgeving over internationale politiek bestaat er geen betere website dan die van The Economist. Het weekblad staat integraal online, aangevuld met regelmatige updates van artikelen, een onwaarschijnlijk omvangrijk archief en links.

Greg Mankiw is hoogleraar economie aan de universiteit van Harvard. Een van de meest vooraanstaande professoren in de VS. En voormalig voorzitter van de nationale economische raad van president George W. Bush. Hij schrijft soms drie tot vier artikels per dag op zijn weblog. Zeer toegankelijk geschreven en van een uitzonderlijk hoog niveau.

ROGER VANGHELUWE [monseigneur]

Monseigneur Roger Vangheluwe van het bisdom Brugge hoopt jongeren via de website www.priesterworden.be in te wijden in het priesterschap. Wie beweerde dat de katholieke Kerk niet met haar tijd meegaat?

Als we jongeren willen aanspreken over het priesterschap en de verbondenheid met Christus, moeten we dat doen op de plek waar die jongeren zich ophouden. Vandaag is dat op het internet. Onze website priesterworden.be lokt veel nieuwsgierigen die vrijblijvend een kijkje komen nemen, dat weet ik wel, maar we hebben ook bezoekers die welgemeende interesse in het priesterschap betonen. Hen willen we graag op weg helpen.

De webstek van de Vlaamse kerkgemeenschap, KerkNet, bestaat al sinds 1996. We waren er dus vroeg bij. Voor de invulling en de opvolging van de website vertrouwen we niet alleen op vrijwilligers, we doen ook een beroep op enkele professionele krachten. KerkNet beschrijft de structuren en de werking van de Kerk in Vlaanderen, heeft een nieuwsrubriek, praat over de Bijbel en over bezinning, over kerkfabrieken en toerismepastoraal… De moeite waard!

De website van het Vaticaan – beschikbaar in zes talen – is al jaren een topadres op het internet. Wie al eens de rubriek over Johannes-Paulus II aanklikte, weet wat ik bedoel. Een van de grote blikvangers is het reusachtige archief, met liefst 60.000 documenten. Men kan er ook de Osservatore Romano, het dagblad van het Vaticaan, lezen.

Rorate is een onafhankelijke multimediaorganisatie die zich inzet voor de rooms-katholieke Kerk met de hulp van een professionele nieuwssite. De Nederlands-Vlaamse redactie van rknieuws.net brengt dagelijks het kerkelijk nieuws uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld. De forums zijn uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor katholieken en niet-katholieken.

WIM DISTELMANS [arts]

Kankerspecialist Wim Distelmans (AZ VUB) staat bekend als de goeroe van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Hij vecht al jaren voor het recht op euthanasie en voert die strijd tegenwoordig ook op het internet.

LEIF, voluit het LevensEinde Informatie Forum, pleit voor een menswaardig levenseinde voor iedereen. Het project wordt gedragen door enkele tientallen artsen, onder wie ikzelf. Op onze website proberen we zoveel mogelijk links te verzamelen naar interessante webadressen met informatie over het levenseinde. Voor die links gebruik ik de site vaak. Op het forum discussiëren artsen en professionelen met elkaar over onderwerpen als palliatieve zorg en problemen in verband met euthanasie.

Pubned bevat een schat aan wetenschappelijke medische literatuur. Ik bezoek de site bijna dagelijks. Het mooie is dat je de samenvatting van een artikel gratis kunt raadplegen en tegen betaling het volledige artikel kunt opvragen. Als je zo’n abstract kunt lezen, ben je al een eind ver. Pubned laat zien welke teksten over een bepaald onderwerp al zijn gepubliceerd. Dat komt van pas als je zelf een wetenschappelijk artikel wilt schrijven.

Ik reis vaak met het vliegtuig en doe dat liefst zo goedkoop mogelijk. Dat leidt me al snel naar de website van Virgin Express. Een gebruiksvriendelijke no-nonsensewebsite.

Ik kijk naar het tv-journaal, ik lees kranten en weekbladen én ik surf naar hun websites. Vrtnieuws.net behoort tot mijn absolute favorieten, net als knack.be, standaard.be en demorgen.be. De traditionele en digitale nieuwskanalen kunnen perfect naast elkaar bestaan. Online scoren ze dankzij hun snelheid, op papier brengen ze meer diepgang en duiding.

ANNELIES VERBEKE [schrijfster]

In tijden van weblogs, file sharing en RSS voelt een schrijfster van boeken zich snel ouderwets. Annelies Verbeke ( Slaap! en Reus) heeft gemengde gevoelens: ‘Ik gebruik Google, maar ik voel me niet geroepen om de website als een werkwoord in mijn werk op te nemen. De vermelding van een e-mailadres, oké, maar verder ga ik niet.’

Ik surf regelmatig naar de online-archieven van De Morgen en De Standaard. Ik ben geabonneerd op beide kranten en heb via een abonneecode toegang tot hun archief. Nu, ik zweer nog altijd bij het woord op papier. ’s Ochtends de krant lezen: dat ritueel zal ik niet snel loslaten.

De Literature, Arts & Medicine Database van de University School of Medicine in New York bundelt alle mogelijke boeken en kunstwerken met een medische link. Vooral de verrassende en onconventionele benadering van de website bevalt me. Ik wist onmiddellijk dat het een van mijn favorieten zou worden.

Beroepshalve kom ik vaak op de site van de NMBS. Als ik naar Nederland moet voor een optreden, reis ik graag met de trein, omdat ik er kan lezen. De uurregelingen zoek ik online op, dat gaat vlot, maar mijn treinkaartje haal ik nog steeds aan het loket. Ik heb één keer geprobeerd om een ticket online te kopen, en dat is mislukt.

Ik ga graag naar film en theater, alleen heb ik geen zin en tijd om alle programma’s bij te houden. Gelukkig is er WeekUp.

Google [www.google.be]

Tijdens het schrijven zoek ik op Google wel eens achtergrondinformatie. Ik informeer me over de meest uiteenlopende onderwerpen. Eén terugkerende zoekopdracht: landkaarten. Als ik in de krant of een boek lees over een vreemd land of een onbekende stad, moet ik daar meer over weten. Ik ga naar Google, tik ‘map’ en de naam van de stad in, en hup! Ik heb een grote wereldkaart thuis, maar die hangt ver van mijn bureau, dus kies ik voor het internet.

GIL CLAES [tuinier]

In tijden van weblogs, file sharing en RSS voelt een schrijfster van boeken zich snel ouderwets. Annelies Verbeke ( Slaap! en Reus) heeft gemengde gevoelens: ‘Ik gebruik Google, maar ik voel me niet geroepen om de website als een werkwoord in mijn werk op te nemen. De vermelding van een e-mailadres, oké, maar verder ga ik niet.’

Omdat ik veel tijd in de auto doorbreng en vaak de E34 en E313 op moet, kom ik regelmatig in de file terecht. Om te vermijden dat die files mijn dagindeling bepalen, stop ik even bij wegeninfo.be voor ik in de auto stap. Een site met uiterst betrouwbare informatie, die minuut na minuut wordt aangepast aan de evolutie van de situatie op de weg. Op de radio duurt het makkelijk een kwartier vooraleer verkeersberichten worden uitgezonden. Dan is het te laat.

De website van het Arboretum van Kalmthout is voor de tuinliefhebber bijna even waardevol als het Arboretum zelf. De site wordt deskundig beheerd en je vindt er enorm veel. Er worden regelmatig nieuwe planten voorgesteld, wat mij zeer van pas komt als inspiratie voor mijn wekelijks stukje in TV Familie.

Wat geldt voor het Arboretum van Kalmthout, geldt ook voor de Nationale Plantentuin in Meise: een begrip in de tuinwereld, met een overeenkomstige website. Onlangs heb ik op de site van Meise gelezen dat de Wollemia, een voorhistorische plant, herontdekt is. Niet meteen een mooie plant, maar wel zeer exclusief en bijgevolg duur. Echt voor verzamelaars. Kijk, daar haal ik dan een leuk verhaal uit voor mijn tv-programma.

Tuinadvies.be spruit voort uit het enthousiasme van enkele leraars uit het Vlaamse tuinonderwijs en is geleidelijk aan uitgegroeid tot een topsite met jaarlijks drie miljoen unieke bezoekers. Hun maandelijkse nieuwsbrief met huis-, tuin- en keukentips biedt voor ieder wat wils. Het is simpel: wie een tuin heeft, moét hier eens binnenlopen.

JAN VERHEYEN [cineast]

De liefde van Jan Verheyen voor het beeldscherm kent geen grenzen: loopt hij even niet rond op een filmset en zit hij niet in een tv-studio, dan zoekt hij zijn heil op het internet. ‘Mijn favoriete websites?’ Het heilige vuur schiet in zijn ogen. Passie overvalt de vakman.

De Internet Movie Database is de onbetwiste nummer één voor filmfanaten. Deze gigantische filmdatabase vervangt een halve bibliotheek. Vroeger had je een rij dikke boeken nodig om films of acteurs te analyseren. En dan vond je nog maar een fractie van de informatie die op IMDB staat. Voor Cult Night (op Kanaal2) zoek ik er naar leuke weetjes en heb meteen materiaal voor een halfuur. Terwijl ik slechts drie minuten krijg.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik De Standaard online bezoek. Ik vind die site in ons land ongeëvenaard: gebruiksvriendelijk, actueel en betrouwbaar in haar berichtgeving.

Ik kan het niet helpen: ik ben verslingerd aan Box Office Guru. De site is niet meer dan een hobbyproject, van een zekere Gitesh Pandya, die elke week voorspelt hoeveel de nieuwe bioscoopfilms in de VS zullen opbrengen. In de loop van het weekend verschijnen de eerste cijfers, op maandag vergelijkt hij de definitieve resultaten met zijn prognoses. Dat klinkt idioot, maar ik val voor de persoonlijke aanpak van Pandya.

De meeste Belgische en Nederlandse filmsites zijn van bedenkelijke kwaliteit, Schokkend Nieuws is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. De website hangt vast aan het gelijknamig tweemaandelijks Nederlandstalige tijdschrift over cult, sciencefiction en horror. De recensenten blijven gespaard van het cynisme waaraan de meeste critici ten prooi vallen.

De Vereniging van Belgische bioscoopuitbaters publiceert op Boxoffice.be de inkomsten van alle bioscoopfilms die in de Belgische zalen worden vertoond, alleen toegankelijk voor distributeurs en bioscoopuitbaters. Zelf gebruik ik de site vooral als ik een film heb uitgebracht. Dan zit ik nagelbijtend aan mijn computer terwijl de cijfers binnenlopen.

BRUNO SEGERS [ceo]

Bruno Segers, CEO van Microsoft België zegt haast nooit op het internet te surfen. Een bekentenis? Een schande? Een revolutie? De meningen zijn, zoals meestal in Microsoft-kwesties, verdeeld. Dat Microsoft-messias Bill Gates de overgang van het pc- naar het internettijdperk aankondigde, maakt Segers’ uitspraak in ieder geval verrassend.

RSS

Eerlijk gezegd: ik ben helemaal geen surfer. Ik heb mijn onlinegedrag enkele dagen geobserveerd en heb vastgesteld dat ik haast nooit websites bezoek. Tot voor kort ontving ik nieuws en informatie via digitale nieuwsbrieven, onlangs ben ik overgeschakeld naar RSS-feeds. De Tijd, De Standaard, Gazet van Antwerpen, CNN: ze sturen me alle belangrijke nieuwsberichten, waar ik me ook bevind. Knack en Trends bieden jammer genoeg nog steeds geen RSS-feeds aan. Misschien een tip?

Mijn persoonlijke weblog geeft me eerst en vooral de kans om elke dag gedurende een halfuur mijn gedachten te ordenen. Daar komen zeer diverse bespiegelingen uit voort. Soms schrijf ik een ernstig stuk, soms ga ik de satirische toer op, het kan in principe alle kanten op. En dat mijn blog veel bezoekers lokt, zet me natuurlijk aan om te blijven schrijven.

De meningen over Microsoft liggen, zoals geweten, nogal uiteen. Je bent voor Microsoft of je bent tegen Microsoft. Op internet bestaan er pogingen om ons met de grond gelijk te maken, maar de weblog Überhaupt doet het omgekeerde: een zeventienjarige jongen bundelt al het goede van Microsoft. Dat doet deugd!

door bart Vandormael/foto’s: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content