Stort Dominique Strauss-Kahn zich alsnog in de race voor het Franse presidentschap?
We kennen nog steeds niet alle onappetijtelijke details. Er zijn lichaamssappen uitgewisseld, zoveel is zeker. Maar bedoelde het kamermeisje in het New Yorkse hotel van Dominique Strauss-Kahn nee toen ze ja zei op zijn avances? En is DSK van dader nu ineens slachtoffer geworden? Het feuilleton rond de voormalige IMF-topman nam het voorbije weekend een nieuwe wending, toen bleek dat de vrouw die hem van verkrachting beschuldigde niet van haar eerste leugentje gebarsten is. De rechter besloot daarop het huisarrest van de verdachte op te heffen, maar daarmee is de aanklacht tegen DSK nog niet van de baan. Op 18 juli moet hij zich opnieuw bij de rechtbank melden.
En zijn beelden die in het collectieve geheugen blijven hangen. Het beeld bijvoorbeeld van een ongeschoren, hologige toppoliticus die in de boeien wordt geslagen. In Frankrijk is de verontwaardiging over het voortvarende optreden van de Amerikaanse justitie groot. De filosoof Bernard-Henri Lévy sprak over ‘robespierrisme’: ‘Zoals de terroristen ten tijde van de Franse Revolutie mensen van vlees en bloed probeerden te ontmenselijken door ze te transformeren tot een abstract symbool, zo heeft de Amerikaanse justitie in DSK het arrogante Frankrijk willen treffen.’
Net als na de arrestatie van DSK spreken nogal wat mensen nu opnieuw voor hun beurt – het laatste woord in deze zaak is nog niet gezegd. Of DSK een boef is of alleen maar een hete bliksem, zal nog moeten blijken. Maar de roep om eerherstel voor DSK klinkt steeds luider. Naar het Internationaal Monetair Fonds kan hij niet terug: daar zit intussen de voormalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde op zijn stoel. Wel zou hij zich alsnog in de race voor het Franse presidentschap kunnen storten. Maar de tijd dringt: kandidaat-kandidaten voor de Parti Socialiste moeten zich voor 13 juli kenbaar maken – en dat is voor DSK veel te kort dag. Bovendien heeft intussen ook partijleider Martine Aubry zich kandidaat gesteld. Met Aubry heeft DSK al jaren geleden een niet-aanvalspact gesloten (het zogenaamde ‘pact van Marrakech’), waarbij ze afspraken dat ze geen campagne tegen elkaar zouden voeren. Op de vraag of ze van plan was haar kandidatuur terug te trekken als DSK nu toch zou meedoen, antwoordde Aubry zondagavond volmondig nee. En als Aubry nee zegt, bedoelt ze nee. Het moet niet gekker worden.
Piet Piryns