Woestijnvis liep een schooljaar lang met de camera in het zog van Romelu Lukaku en zijn klasgenoten van het Sint-Guido Instituut, een Nederlandstalige multiculturele school in Brussel waar RSC Anderlecht een aantal van zijn Purple Talents heeft ondergebracht.

De nieuwe docureeks, die vanaf maandag tien weken lang te zien is op één, kreeg als titel De school van Lukaku. “Maar het gaat zeker niet alleen over Romelu“, benadrukt Anderlechtwoordvoerder David Steegen. “Het draait om jongeren en leraren met allemaal een andere achtergrond die dagelijks met elkaar moeten samenleven in een grootstad als Brussel. Het verhaal van de andere jongens en meisjes is minstens even relevant als dat van Romelu.”

Anderlecht was snel gewonnen voor het idee. Het gaf Woestijnvis de toelating om zijn Purple Talents uit de klas een jaar lang ook in wedstrijd- en trainingssituaties te volgen. “Wij zijn een Brusselse club en het is soms erg moeilijk om uit te leggen aan de buitenwereld hoe complex de Brusselse werkelijkheid is”, zegt Steegen. “Door de ogen van die klas zie je de stad zoals ze echt is. Dat is anders dan het beeld dat men buiten Brussel vaak heeft: het beeld van een vieze, vuile, moeilijke stad.”

Volgens Steegen biedt de docureeks een staalkaart van hoe Brussel op sociologisch vlak in elkaar zit. “Neem nu de Lukaku’s. Zij wonen ondertussen in Brussel, maar komen van Wintam, bij Boom. Ik kan me inbeelden dat kinderen van Franstalige Congolese ouders die in het Nederlands naar school gaan maar thuis Frans spreken, een uitzondering zijn in Wintam. In Brussel niet. Meertaligheid is er een vanzelfsprekendheid door de noodzaak om met elkaar samen te leven. De autochtone Nederlandstaligen of Franstaligen zijn, tenminste in die klas, minderheden geworden.”

Ontnuchterend en ontroerend

Wat Steegen, die reeds vier afleveringen zag, het meest opviel, is de authenticiteit van de jongeren. “De meesten hebben een erg sterke persoonlijkheid. Dat is soms ontnuchterend, soms ontroerend. In de klas van Romelu zit bijvoorbeeld een Braziliaans meisje dat al een kind heeft. Haar leven is totaal anders dan dat van Romelu. Ieder heeft zijn eigen problemen in een grootstad, maar je merkt dat dit een hechte klas is waar veel culturen op een erg positieve manier met elkaar samenleven. Ik vraag me af hoe mensen van buiten Brussel met die werkelijkheid zullen omgaan.”

Soms zijn de beelden ook keihard, zegt Steegen. “De combinatie topsport-school is zwaar. Niet alleen voor Romelu, maar ook voor Allessandro en Jonathan, twee talenten die ook bij ons voetballen, profvoetballer willen worden, maar door die school moeten. Door de combinatie met acht trainingen per week hebben zij het soms moeilijk. Ze hebben het voorrecht om bepaalde lessen niet te moeten volgen, maar moeten die achteraf wel inhalen. Ook voor de school is dat niet evident. Wij hebben geen topsportscholen in het Brusselse Gewest, dus moeten we rekenen op de goodwill van de scholen waarmee wij onderhandelen om een apart regime voor onze Purple Talents mogelijk te maken. Dat vraag enorm veel inspanningen van die scholen en hun leraren. Het programma toont hoe moeilijk het ook is voor die mensen.”

Stijgende bekendheid

De docureeks werd gedraaid in het seizoen waarin Romelu Lukaku profvoetballer werd, doorbrak bij Anderlecht en de nationale ploeg, de landstitel behaalde en topschutter werd. “Je ziet hoe die jongeren en de leraren omgaan met zijn stijgende bekendheid en het fenomeen Lukaku. Hoe ze zijn wedstrijden bijwonen en rechtspringen als hij scoort. En je krijgt een inkijk in de operationele kant van de omkadering die Anderlecht hem en de andere Purple Talents biedt. Je ziet hoe Peter Smeets, die daarvoor verantwoordelijk is bij ons, hen helpt hun schoolwerk te organiseren, maar hen soms ook een bolwassing geeft.”

Steegen vreest geen nieuwe hype rond Anderlechts zwarte sterspeler. “Romelu is al beyond the hype. Wij weten perfect hoe we met hem willen omgaan. Waar ik me wel aan verwacht, is dat een ander soort media zich nu op de andere jongens ook gaat storten. Daarom hebben we besloten dat we maar één keer over het programma zullen communiceren, op een persconferentie met Romelu, Ariël Jacobs en Herman Van Holsbeeck. Verder zullen we geen interviews geven. Onze jongens moeten niet bekend worden om de verkeerde redenen.”

De school van Lukaku, vanaf 30 augustus elke maandag omstreeks 20.40 uur op één (10 afleveringen).

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content