Vlaams Blok (1)
Statistieken wijzen uit dat geen enkele partij door de media zo vaak wordt genoemd als het Vlaams Blok. Gratis publiciteit om de merknaam bekend te krijgen.
In Oostenrijk deed men hetzelfde voor men besefte dat de FPÖ niets onbehoorlijks kan uitrichten in een democratie als de meerderheid niet akkoord gaat. Is het dan niet beter de redenen van de ontevredenheid bij de mensen, waardoor ze extreem-rechts kiezen, te bekampen (‘Eerst grijs, dan zwart’ Knack nr.41)?
Vlaams Blok (2)
Professor Luc Lamine stelt: ‘Iedereen die eerlijk is tegenover zichzelf zal het gevaar inzien van een massale overrompeling van Vlaanderen door asielzoekers en andere allochtonen die zich hier definitief willen vestigen’ (‘Pro & Contra’, Knack nr. 39).
Zou hij dat kunnen verduidelijken? Ik zie namelijk het gevaar niet in.
En lezer Triphon schrijft: ‘Het zou toch tegen elke logica ingaan migranten stemrecht te geven als zij geen Belg willen worden?’ (‘Het laatste woord’, Knack nr. 39). Ook hier zou ik graag willen weten wat er onlogisch is als mensen die, net als de anderen, een groot deel van hun loon afstaan in de vorm van belastingen ook recht krijgen om enige controle (net als de anderen) uit te oefenen op de besteding van dit belastinggeld.
Kan het een techniek zijn van extreem-rechts om het gebrek aan argumenten te verbergen achter uitspraken als ‘iedereen ziet in dat’, ‘het is evident dat’, ‘het gaat in tegen elke logica dat’? Zodat de toehoorder de keuze krijgt tussen instemmen met de uitspraak of togeven dat hij zo dom is dit niet in te zien.
Vlaams Blok (3)
‘De slag om Antwerpen’ (Knack nr.40) was niets anders dan een laatste stuiptrekking tegen het Vlaams Blok. Het blauwtje dat u opliep, kleurt het weekblad nog blauwer dan blauw.
Bravo voor alle politieke partijen die een cordon sanitaire noodzakelijk vinden, alle journalisten en redactieleden van de pers die dat meespelen, alle ‘minister Michels’ en adepten, alle kortzichtige politici die als enige oplossing pleiten voor een stemplicht voor iedereen. Zij hebben allemaal meegewerkt aan het succes van het Vlaams Blok.
VITO
In ‘De prof moet slimmer’ (Knack nr. 40) behandelt Dirk Draulans de perikelen rond de benoeming en het ontslag van een afgevaardigd bestuurder bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Dat zou alles te maken hebben met tegenwerking van professor Guy Marin en mezelf, beiden van SP-signatuur en beiden lid van de raad van bestuur.
Dat het niet klikte tussen de afgevaardigd bestuurder en de raad van bestuur is correct. Dat is mijns inziens ook de gegronde reden waarom de afgevaardigd bestuurder ontslag nam. Maar dat heeft niets te maken met een of ander politiek complot. Dat is een te gemakkelijk gebruikt excuus voor meer grondige en reële problemen van inhoudelijke aard met betrekking tot de leiding en de ontwikkeling van de instelling.
Maar het is blijkbaar wel een handig excuus waar gretig op wordt ingespeeld. Dat ‘politieke aanhorigheden’ soms een rol kunnen spelen waar ze dat beter niet doen, is niet mijn punt. Dat ongeveer alles hiertoe kan gereduceerd worden, is echter een brug te ver.
Gezondheid
In uw Dossier Gezondheid (Knack nr. 39) laat u experts aan het woord. Wanneer het echter specifiek over kinderen gaat en met name over RSV-infectie-bronchiolitis (‘ De korte adem van een kind’) hebt u blijkbaar het advies van experts niet meer nodig, zodat er belangrijke onnauwkeurigheden in voorkomen: RSV-bronchiolitis is voornamelijk een ernstig en potentieel lethale aandoening bij zuigelingen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 8 weken, en niet zoals in snel-informatie doorgegeven op peuterleeftijd.
Voetbal
Niemand zal ontkennen dat het Belgische voetbal een pijnlijke zaak is (‘Voor het zingen de kerk uit’, Knack nr 39). Onze Belgische voetballers vechten als leeuwen, maar toch slagen ze er niet in om resultaten te boeken. Het probleem in België is structureel. Als men niet snel gaat inzien dat voetbal niet alleen een tactisch spelletje is, maar een sport die gespeeld wordt door atleten, dan is België gedoemd om op het gebied van voetbal een ontwikkelingsland te worden. Onze voetballers hebben behoefte aan conditietrainers.
Zwanger
In ‘Uit het nieuws’ (Knack nr. 39) lees ik dat in Zwitserland een wetsvoorstel goedgekeurd is ‘dat abortus toelaat tijdens de eerste twaalf maanden van de zwangerschap’.
Over welk schepsel gaat dat?
Schiltz
‘De stem van de Sinjoor’ (Knack nr. 40) was zeer lezenswaardig. Toch twee opmerkingen. Ten eerste heeft mijn werk voor de herstructurering van de Antwerpse schuld de jaarlijkse stadsbegroting anderhalf miljard frank opgeleverd en geen 750 miljoen. Tevens werden de investeringsmogelijkheden van Antwerpen door dit fenomeen en een aantal andere financiële technieken en operaties van 1 naar 4,5 miljard verhoogd. En ten tweede is het niet omdat ik de voorbije regeerperiode weinig moeite heb gedaan om geregeld in de krant te komen dat er van mijn andere bevoegdheden (economie en toerisme) ‘minder zou zijn vernomen’ in de deskundige kringen.
Natuurbehoud (1)
In ‘Zand in de ogen’ (Knack nr. 38) wordt het overleg inzake het mariene milieu gebagatelliseerd door de vermelding dat de verslaggeving gebeurde door een ‘strandvisser’.
Dat overleg werd op professionele manier georganiseerd in samenspraak met het ministerie voor Leefmilieu. Het gebeurde in een zeer serene sfeer en in alle objectiviteit. Er werden namelijk drie consultatierondes belegd:
1. Op 25 juni 1999 werden de belangengroepen met activiteiten op zee gehoord. Vijf werkgroepen werden samengesteld. De verslaggeving gebeurde door het Belgische Mathematische Model, mijns inziens toch geen strandvissers. Om de objectiviteit te waarborgen kon elke sector zijn opmerkingen en aanvullingen formuleren.
2. Op 16 november 1999 ging de overlegvergadering met de milieuorganisaties door. Het ontwerpverslag werd aan alle participanten opgestuurd. Alle opmerkingen en aanvullingen werden integraal geïntegreerd in de tekst.
3. 25 november 1999: derde overlegvergadering met de openbare besturen. Alle openbare besturen kregen de kans om hun reacties hierop te formuleren.
Het overleg had eveneens als doel om een goede communicatie op gang te brengen met oog voor het milieu. Dergelijke uitspraken creëren opnieuw spanningsvelden. Daardoor kan een oplossing voor het mariene vraagstuk verder uitblijven.
De gouverneur moet weten dat de ‘strandvisser’ waarover sprake is in het artikel wel degelijk de hand had in het eindverslag dat aan de minister voor Leefmilieu werd bezorgd. En dat hij niet altijd het onderscheid maakt tussen zijn rol als provinciaal ambtenaar en die als woordvoerder van de ‘strandvissers van Den Uytbank’ in Koksijde.
De redactie.
Schelde (1)
‘Hou de zandzakjes maar klaar’ stelt dat het Scheldebekken en de bekkens van enkele bijrivieren samen ongeveer 40.000 km2 groot zouden zijn. Niet slecht voor een land dat slechts een oppervlakte heeft van 30.500 km2.
Bovendien zijn volgens Knack 20.000 km2 goed voor 25.000 voetbalvelden, wat de oppervlakte van één veld op 0,8 km2 of tachtig hectare brengt. Wel wat groot om voetbal op te spelen.
Schelde (2)
Ondanks de rekenfouten is de boodschap duidelijk: beleidsmensen en wetenschappers moeten echt een langetermijnvisie ontwikkelen.
Het cijfer van 20.331 km2 werd gepubliceerd door de Afdeling Maritieme Schelde in haar studie ‘Zeescheldebekken: de afvoer van de Schelde in 1996’.
Er is inderdaad een zetfout geslopen bij de omrekening naar het aantal voetbalvelden. De 25.000 voetbalvelden moeten er eigenlijk 2.500.000 zijn.
Ludo Dirks.
Willy Degheldere, Brugge.,Sabine Van Keer, Hever.,Fidèle Vandenplassche, (e-mail).,Paul Zeeuwts, bestuurder bij het VITO.,Prof. Dr. F. De Baets, kinderlongarts Universitair Ziekenhuis Gent.,Frank Asselman, Asselberg.,Bernard Schrage (e-mail).