Het laatste woord
Verkeersveiligheid
Er is nog een 8e oplossing (‘7 oplossingen voor een veilig verkeer’, Knack nr. 37): laat geen zwaar transport toe in het centrum van gemeenten en in de buurt van scholen. Het kan toch niet dat trucks van 20 meter lang en geladen met tonnen goederen dorpskernen onveilig maken en rotondes beschadigen?
Erik Mussely
Gemeenteraadsverkiezingen/ 1
In het artikel ‘De democratie is geen feest meer’ (Knack nr. 36) lees ik het volgende: ‘In Knokke vormen de SP.A en Groen een kartel dat nog op zoek is naar volk.’
Op 12 maart hebben Groen en SP.A in Knokke-Heist op een persconferentie al verklaard dat zij in kartel naar de kiezer trekken. Het kartel Groen-SP.A beschikt over een volledige lijst van 31 kandidaten. Deze lijst was in juni al rond. Gelet op de zomervakantie, het toeristische seizoen en vooral uit respect voor de kiezers heeft Groen-SP.A gewacht tot eind augustus om de volledige kandidatenlijst openbaar te maken. Vooraf waren wel al een aantal kandidaten bekendgemaakt.
Uit het artikel zou een niet goed geïnformeerde lezer kunnen besluiten dat Groen-SP.A in Knokke-Heist het zeewater aan de lippen staat. Niets van dit alles: ons kartel bestaat uit een sterke groep kandidaten, die samen aan de kiezer een haalbaar alternatief aanbieden voor de huidige politiek van het kartel van de burgemeester, aangevuld met CD&V en Open-VLD.
Luc Lierman, lijsttrekker kartel Groen-SP.A, Knokke-Heist
Gemeenteraadsverkiezingen/ 2
Zuhal Demir is oprecht en duidelijk als altijd, zonder hypocrisie (‘Ik ga naar geen enkele iftarviering’, Knack nr. 37). Maar het kan toch niet gezond genoemd worden dat eenzelfde partij (CD&V) dankzij de macht van de christelijke zuilen al decennialang alleen de macht heeft in Genk, net als in vele andere Limburgse gemeenten. Dat is volstrekt niet democratisch.
Mia Clijsters
Bpost/ 1
Koen Van Gerven van Bpost moet behalve voor een goede postbestelling ook voor genoeg inkomsten zorgen (‘Beste Koen Van Gerven,’ Knack nr. 36).Wij willen allemaal dat alles snel gaat en goedkoop.
Wij zijn gelukkig met de vroege levering van de krant en de postbode die ons alle briefwisseling bezorgt, ook die zonder juist adres. Het mag, voor ons, zo blijven.
Ik zie de toekomst als volgt: communicatie met brief en papier als geduldige drager van de informatie, het digitale voor de snelle informatie en de postbode voor het persoonlijke contact. We duimen ervoor.
Marcel Umans,
Keerbergen
Bpost/ 2
Ik kijk elke dag uit naar de komst van mijn vertrouwde postbode, al is dat om de haverklap iemand anders. Ook moet ik nu soms tot 14 uur op zijn komst wachten. Vorig jaar was hij er altijd vóór 10 uur. De laatste drie weken komt mijn Knack zelfs pas op donderdag.
Luc Vlaminck,
Sint-Niklaas
Bpost/ 3
Modernisering móét niet alles veranderen en zeker niet de dienstverlening. Ik hou van een mooie postbus en de vreugde van een geschreven brief te ontvangen.
Patrick Delahaye,
Oostende
Zalm
Na het lezen van de grondige studie over de zalmkwekerijen die zich als industrieën beginnen te ontwikkelen en blijkbaar onze gezondheid én die van de zalm schaden, zal ik nooit nog zalm eten, nochtans mijn lievelingsvis (‘De vis die geen vis meer is’, Knack nr. 35). Niet alleen de kweekzalm lijdt onder die kweek in kooien/kuipen, maar ook de wilde zalm die ‘geïnfecteerd’ geraakt. Daarbij mogen we de ‘ravage’ in de jungles van Zuid-Amerika niet vergeten, waar op grote schaal natuur wordt vernietigd om de monocultuur soja te verbouwen als voedsel voor ‘onze’ kweekzalm. Of de kleine vissers in Zuid-Amerika, die hun visbestanden zien krimpen omdat de visjes worden toegevoegd aan het voer van de kweekzalm. Het is een schande!
Marie-Rose Menten
Medicijnen
In het ontluisterende interview met arts en epidemioloog Dick Bijl (‘De meeste medicijnen helpen niet’, Knack nr. 35) kwam het kostenplaatje van medicijnen die niet helpen niet aan bod. In zijn boek De cholesteroloorlog reikte dokter Dirk van Duppen al oplossingen aan, zoals het kiwimodel. Daarin wordt een offerte uitgeschreven voor het beste en goedkoopste medicijn. Dat zou al miljoenen besparen. Een tweede oplossing, waarvoor op het einde van het artikel wordt gepleit, is voorlichting en duidelijke richtlijnen voor het voorschrijfgedrag van artsen. Tegenwoordig is er voor ‘elk grilletje een pilletje’, maar vele ‘grillen behoeven geen pillen’.
Dr. Staf Henderickx,
Londen
Roland Duchâtelet/ 1
Roland Duchâtelet vindt het een schande dat het beroep van leerkracht op de lijst van zware beroepen staat, want hij heeft ‘als student nog zelf lesgegeven en daar was niks zwaars aan’ (‘De mensen verdienen te weinig in dit land’, Knack nr. 35). Ik vermoed dat Roland Duchâtelet hier spreekt over de jaren zeventig. Zijn beperkte ervaring van toen doet hem een oordeel vellen over de huidige situatie, zo’n veertig jaar later. Dat er discussie is over de lijst van zware beroepen is normaal, maar laten we die dan voeren met kennis van zaken en deugdelijke argumenten.
Rita Swings
Roland Duchâtelet/ 2
Het is nieuw en verfrissend dat een zakenman pleit voor hogere lonen en pensioenen, op voorwaarde dat het overheidsbeslag vermindert door een drastische besparing op bestuursniveau. En wat zeker opmerkelijk is: het komt deze keer uit het blauwe kamp.
Marc Bentein,
Oostende
Brexit
Wordt er zowel in het VK als in de EU rekening gehouden met de fall-out van de brexit? Er worden wonden geslagen, er vallen harde woorden. Men ziet een groeiende polarisatie tussen de deelstaten van het VK, tussen jong en oud, zelfs in gezinnen tussen leavers en remainers. Naarmate 29 maart 2019 dichterbij komt, zullen de bittere verwijten van de zich vernederd voelende Britten aan de EU toenemen. Wat ook de uitkomst zal zijn, we zullen de gevolgen nog jarenlang voelen.
Prof. Dr. Y. Vanden Auweele, KU Leuven
Wereldoorlog I
De Duitse capitulatie werd inderdaad getekend in het wapenstilstandsrijtuig # 2419 D, uit 1913, een ex-restaurantrijtuig van het bedrijf Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens, kortweg Wagons-Lits of CIWL genoemd, dat in 1873 door de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers opgericht werd (‘De wereld was al volop aan het feesten’, Knack nr. 36).
Op 22 juni 1940 werd er op initiatief van de Duitsers in datzelfde rijtuig opnieuw een wapenstilstand getekend, ditmaal na de Slag om Frankrijk, tussen Frankrijk en Duitsland. Later werd het door de Duitsers weggehaald uit Compiègne en naar Berlijn gebracht, eerst naar de Brandenburger Tor en later naar de Lustgarten, waar het Duitse volk het rijtuig kon bezoeken.
In 1944, ten slotte, werd de wagon uit Berlijn weggehaald en naar Thüringen gebracht, waar hij later in opdracht van Hitler door de SS in brand werd gestoken terwijl de geallieerde troepen naderden.
Freddy Philips, freelance journalist en auteur,
Wemmel
Correcties
– De foto bij het artikel ‘Iederéén heeft iets te verbergen, alleen weten we het nog niet’ (Knack nr. 37) pagina 65 toont niet journalist Jan Walraven. Hiernaast de juiste foto. Onze excuses.
– In het fotodocument over schrijvers in de vakschool (‘Ik kan zo veel meer dan ik dacht’, Knack nr. 37) werden twee foto’s omgewisseld. De jongen op pagina 44 is Clinton Tabi, zijn schoolgenoot op pagina 46 is Mohamed El Amri. Onze excuses voor de verwarring.
De redactie
Mededeling Knack
Klacht van advocaat Jef Vermassen tegen Knack en journalist Jan Lippens ongegrond
De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van advocaat Jef Vermassen tegen Knack en journalist Jan Lippens ongegrond verklaard. Het artikel is een interview met de zoon en dochter van een man die om het leven kwam bij de aanslag van de bende van Nijvel in Aalst. Zij vertellen dat hun advocaat Jef Vermassen hen afgedreigd heeft om een anonieme brief die hij ontvangen had, niet publiek te maken. Vermassen zegt in een nawoord dat hij zich bedrogen voelt door zijn cliënten.
De Raad is van oordeel dat de journalist Vermassen loyaal de kans gegeven heeft om te reageren op de beschuldigingen over afdreiging en verraad die de geïnterviewden in het artikel uiten. De Raad is ook van oordeel dat de titels op de cover, in de inhoudstafel en boven het artikel stroken met de inhoud van het artikel en duidelijk vermelden dat het om citaten van de geïnterviewden gaat. Dat op de cover maar een van de twee partijen aan bod komt, noopt tot omzichtigheid, maar is geoorloofd voor een cover met meerdere titels.
De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.