Wat staat ons in 1996 allemaal te wachten ? Een blik in de toekomst.
J anuari. Staatssecretaris Jan Peeters bekent in Het uur van de waarheid dat hij zonder gordel heeft gereden.
CVP-voorzitter Johan van Hecke : ?Een scheet in een fles.”
Eensluidende indiskreties bevestigen dat het door Eric van Rompuy aangezochte headhuntersbureau tante Kaat zal voordragen als topmanager voor de BRTN. Zij krijgt de voorkeur op Marc Appel.
Machtsstrijd op de televisienieuwsdienst van de publieke omroep. Dirk Sterckx legt een punaise op de stoel van Siegfried Bracke.
Februari. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte reageert op de kritiek van kardinaal Danneels. Asielzoekers zullen niet langer achter prikkeldraad worden opgesloten. Ze krijgen een chip in hun oor ingeplant, zodat de politie hen overal kan volgen.
Krisissfeer in de Wetstraat : Louis Tobback stelt voor een belasting te heffen op ?modieuze ziektes” en tatoeages. CVP-jongeren reageren afwijzend.
Jean-Luc Dehaene : ?Ik heb de gewoonte de problemen pas op te lossen als ze zich stellen.”
Het koninklijk Paleis in Laken feliciteert Paul van Ostaijen met zijn honderdste verjaardag. De jubilaris ontvangt een fruitmand.
Sabena-voorzitter Pierre Godfroid weigert op 29 februari lonen uit te betalen. ?Het is niet omdat 1996 een schrikkeljaar is dat we een uitzondering kunnen maken.”
Siegfried Bracke kamt zijn haar naar achteren.
Maart. Sensatie op het proces- Irma Laplasse. Haar straf wordt omgezet in levenslang. Vaderlandslievende verenigingen vrezen dat de veroordeelde aanspraak zal maken op de wet- Lejeune.
Euthanasie-debat in de Senaat. SP-voorzitter Louis Tobback noemt patiënten die euthanasie aanvragen ?slappe tiesten zonder ruggegraat”. Luc van den Brande eist dat het debat in het Vlaams parlement gevoerd wordt. ?Euthanasie is een persoonsgebonden materie.”
Jean-Luc Dehaene : ?Ik heb niet de gewoonte problemen op te lossen voor ze zich stellen.”
Elio di Rupo : ?C’est ça !”
Krisissfeer wordt ernstiger. Jean-Luc Dehaene in het Adinkerkse pretpark Meli gesignaleerd op een schommelpaard. Herman de Croo waarschuwt voor ?het begin van de vervlieging.” Wilfried Martens laat weten dat hij in Europa nog veel te doen heeft. Leo Tindemans wil niets uitsluiten ?als mijn vrienden mij vragen.”
Val van de regering. De door Johan van Hecke voorgestelde communautaire opsplitsing van de Koning Boudewijn Stichting is voor PS-voorzitter Philippe Busquin ?onbespreekbaar”.
April. Verkiezingen op 2 juni. Het reklamebureau Slangen & Partners advizeert de CVP zich te richten op de unserved voter. De affiche van de CVP is een foto van Jean-Luc Dehaene die met zijn autosleutels rammelt : ?Op 2 juni ben ik Bob.”
VLD-voorzitter Herman de Croo protesteert omdat de datum van de verkiezingen samenvalt met de jaarlijkse ruiterommegang van Sint-Sebastiaan in Michelbeke.
Tante Kaat stelt orde op zaken in de Reyerslaan. Tot hoofdredakteur van de televisienieuwsdienst wordt benoemd René Vanderspeeten. Siegfried Bracke en Dirk Sterckx protesteren.
Mei. Op de verkiezingsmeeting van de CVP in Werchter ontvangt Herman Schueremans het Heilig Vormsel.
Mei ’68 is weer een jaar langer geleden. De Morgen publiceert een interview met Paul Goossens.
Guy Verhofstadt publiceert zijn eerste roman : ?De rolschaatsen van Aristoteles”.
Juni. Status-quo bij de verkiezingen. Alleen de seniorenpartij WOW boekt winst. Socioloog Marc Swyngedouw spreekt van een Grijze Zondag.
Jean-Luc Dehaene : ?Sire, geef mij vijf minuutjes.”
Het kabinet Dehaene-Vandenbroucke legt de eed af.
Juli. De Vlaamse minister-president Luc van den Brande wil op de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap de trein op het trajekt Mechelen-Brussel op gulden sporen laten rijden. NMBS-baas Etienne Schouppe noemt het projekt ?pure verspilling”.
Schrijver Tom Lanoye en zijn vriend René Los zijn de eerste homoseksuelen die zich uit het samenlevingsregister laten schrappen. Patsy Sörensen : ?Moet kunnen.”
Bij baggerwerken in de Schelde wordt het verloren gewaande paneel ?De rechtvaardige rechters” bovengehaald. De Antwerpse schepen van Kultuur Eric Antonis eist dat het in het Scheepvaartmuseum wordt opgehangen.
Augustus. De tienduizendste ontslagen werknemer van de NMBS krijgt een Sorry Pass.
Demo met oorspronkelijk gitaarspel van Soeur Sourire teruggevonden. Dana Winner scoort monster-zomerhit met duet ?Dominique?.
In volle komkommertijd verschijnt het langverwachte rapport van de werkgroep- Coppieters. Volgens Norbert de Batselier gaat het om een opmerkelijke synthese van het gedachtengoed van Baden Powell en Hendrik de Man.
Johan van Hecke : ?Een scheet in een fles.”
September. Sabena-voorzitter Pierre Godfroid stelt voor om in het kader van de Europese konkurrentieverhoudingen de lonen voor Sabena-werknemers af te schaffen. Het is een voorstel ?waarover natuurlijk gepraat kan worden.” Stewardessen zullen voortaan hun boterhammen en hun thermos moeten meebrengen.
Oktober. Onder de nieuwe bondscoach Jean Thissen behalen de Rode Duivels een verdienstelijk resultaat tegen San Marino : 0-0. Bondsvoorzitter Etienne D’Hooghe gewaagt van een wederopstanding van het Belgisch voetbal, dankzij de geïntegreerde aanpak van de BVB.
De Nobelprijs gaat niet naar Hugo Claus, maar naar de zwarte schrijfster Buchi Emecheta.
Nieuwe onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel. Volgens VLD-senator Hugo Coveliers moet de beruchte reus gezocht worden in kringen van basketbalclubs.
November Hare Koninklijke Hoogheid prinses Astrid schenkt het leven aan een tweeling. De prinsjes worden Leopold I en Leopold II gekerstend.
Bestseller voor Hugo de Ridder op de Boekenbeurs. Zijn autobiogranonfiktie ?Let the beast go” vestigt de aandacht op de problematische relatie van een vooraanstaand politicus met de cocker spaniel van prins Laurent.
December In het Gentse Kuipke brengt de wielrenner Nico Emonds het Belgisch uurrekord op 44, 1416 kilometer.
Uit een enquête van het bureau Dimarso voor de Financieel-Economische Tijd blijkt dat de Belgen somber gestemd zijn voor 1997.
Op de valreep wordt het tienduizendste faillissement gevierd. Bij frituur Jos en Mariette wordt een bloemstuk besteld.
De direktie van Zwarte Woensdag wenst haar lezers een Gelukkig Nieuwjaar (Foto : Patrick de Spiegelaere)