Zou Doorbraak naast de Vlaamse ontvoogding ook de samenwerking met onze noorderburen wat meer kunnen belichten? (Marc Scheers, Mechelen)

PeterDe Roover: We hebben altijd gezegd dat we een aanvulling willen zijn op het nieuws dat andere media niet brengen. Van wat in Nederland gebeurt, sijpelt maar heel weinig tot bij ons door. Nochtans lopen daar enkele bijzonder interessante debatten die we hier missen, zoals de positie tegenover de Europese Unie. Voor de discussie over hoe een eventuele samenwerking met Nederland er kan uitzien, willen wij zeker het forum bieden. Door er in eerste instantie al meer aandacht aan te be-steden, zullen we ook beter zien wat we gemeenschappelijk hebben.

Waarin verschilt Doorbraak van Punt, het blad dat onder uw redactionele leiding een roemloze en snelle dood stierf? (Steven Bosselaers, Keerbergen)

De Roover: In die periode had ik absoluut geen greep op het management van het blad. De redactie was de speelbal van iets wat buiten ons stond. Vandaag hebben we wel de controle over het hele plaatje. Inhoudelijk kunnen we ons nu opstellen als een echt vrijbuitersinitiatief, dat vanaf de zijlijn zijn eigen ding kan doen. Maar het grote verschil zit hem vooral in de technologie: via het internet kunnen we onze artikels vandaag veel grootschaliger en goedkoper verspreiden.

De Roover: Ook hier wil ik antwoorden dat Doorbraak, hetzij links, hetzij rechts, zal aanvullen wat er in de klassieke pers ontbreekt. De identificatie van Vlaams met rechts en de afwezigheid van de linkerzijde binnen de Vlaamse ontvoogding zijn thema’s waar in recente opiniestukken kritisch naar gekeken wordt. Daarnaast is het natuurlijk niet omdat de rechterzijde het Vlaamse verhaal claimt dat links moet wegspurten en het volledig aan rechts moet overlaten. Links heeft die fout al gemaakt in andere politieke dossiers, bijvoorbeeld over veiligheid. In het verleden zijn er trouwens wél veel Vlaamse impulsen gekomen vanaf de linkerzijde. Het is aan hen om zich ook nu op dit thema te profileren. Of wil men wachten tot ze bij de N-VA zeggen: ‘Wij zijn niet meer Vlaamsgezind’?

Velen, maar niet iedereen binnen de Vlaamse Beweging, zien een onafhankelijk Vlaanderen als enige oplossing. Welke instrumenten ziet u om die doelstelling hard te maken? (Jef Cassimons, Lieferinge)

De Roover: Om dat te realiseren moet er een voldoende groot draagvlak zijn. Vandaag groeit dat, maar er zou toch nog wat bij mogen. Door het debat te stimuleren, hopen we dat steeds meer mensen overtuigd zijn van een onafhankelijk Vlaanderen. Operationeel-technisch denk ik niet aan een afscheuring, maar aan een soort onafhankelijkheid met onderlinge toestemming. We moeten duidelijk maken aan de inwoners van het zuiden van het land dat het huidige systeem ook voor hen niet meer wenselijk is. Misschien vinden de Franstaligen wel het nodige zelfvertrouwen voor een splitsing in hun verbeterde economische prestaties?

Vraag van de week

Heeft het voor Vlaanderen nog zin om zich te verzetten tegen het opwaarderen van Brussel tot een volwaardige deelstaat? En wat zou zo’n opstap betekenen voor de Vlaamse Brusselaars? (Robrecht De Block, Kapellen)

De Roover: Het is zeker tijd om het taboe over Brussel te doorbreken. Het automatisme ‘Vlaanderen laat Brussel niet los’, dat we decennialang aangehouden hebben, mag geen gebedsmolenformule worden. Hoe Brussel zich tot Vlaanderen zal verhouden kan niet anders bekeken worden dan uit de concrete realiteit van vandaag, en met de juiste volgorde van de prioriteiten. Vlaanderen moet een volwaardige autonome staat worden en Brussel maakt daar bij voorkeur deel van uit. Wat de Vlaamse Brusselaars betreft: stel, hypothetisch, dat Vlaanderen en Brussel twee gescheiden entiteiten worden, dan zou de Vlaamse aanwezigheid daar in elk geval stroken met alle binnen het internationaal recht geldende definities van een erkende minderheid.

Volgende week: Bert Anciaux, SP.A-senator. Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

OPGETEKEND DOOR HANNES CATTEBEKE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content