Marc Cosyns
Marc Cosyns Dokter verbonden aan de UGent

In een verslag van een algemene vergadering lees ik altijd eerst de variapunten. Zij vertolken wat er echt leeft en belangrijk is in een vereniging Zo las ik in het laatste verslag van de Wetenschappelijke Vereniging voor Vlaamse Huisartsen (WVVH) de volgende twee punten: 1. De federalisering van Volksgezondheid. Moet de WVVH een standpunt hierover hebben en welk? 2. Groenten en fruit. Jean-Paul stelt voor om groenten en fruit i.p.v. chips en nootjes op de algemene vergadering te laten rondgaan. Dat is natuurlijk een mooi principe maar in de praktijk moeilijk haalbaar vanwege te hoge belasting van ons personeel.

Als je weet dat de Vlaming in snel tempo dikker wordt (vanaf zijn 27 kampt meer dan 40 procent van de Vlaamse mannen met overgewicht) kun je je er als wetenschappelijke vereniging niet van afmaken met ‘dit is natuurlijk een mooi principe’. Is de federalisering van de volksgezondheid overigens wel een mooi principe? Zal daardoor een ander beleid gevoerd worden tegen het misbruik van cholesterolverlagende geneesmiddelen? En kan er dan meer geld stromen naar boer en tuinder voor het verbouwen van groenten en fruit, al dan niet in de bio-industrie?

Want preventie is de boodschap. Dat zei Hugo Kesteloot al twintig jaar geleden: ‘Het verdwijnen van de koe is het beste wat ons land zou kunnen overkomen. Koeien zijn er de oorzaak van dat onze voeding te rijk is aan verzadigde vetten, en dat komt onze levensverwachting niet ten goede.’ En ook nu, anno 2004, zegt hij: ‘Ik ben een pleitbezorger van preventie, maar voor de individuele arts valt daar geen geld mee te verdienen. Ik zou in het beleid meer aandacht besteden aan voeding, en minder geld stoppen in dure apparaten. Ik zou het verbruik van groenten en fruit stimuleren.’

Het is al bijna twintig jaar geleden dat dit thema bij het oudercomité van de eerste freinetschool in Gent op de agenda stond: geen frisdrankautomaten of calorierijke zoetig- en zoutigheden, maar groenten en fruit. Ook toen vond men dit een te grote belasting voor het personeel, maar zoals het freinetkinderen past zochten ze zelf een alternatief: zij richtten een winkeltje op met groenten, fruit en Oxfamproducten.

In Knack van 26 mei lees ik de Pro&contra-rubriek over ‘frisdrank verbieden op school?’ Het alternatief van groenten en fruit wordt niet vermeld.

Had ik partijpolitieke ambitie, ik bracht meteen alle democratische partijen samen rond het project: groen! ten ampersand fruit. Het fruit komt dan natuurlijk van Haspengouw, waar ik in goed gezelschap ben van Patrick Dewael (VLD). Ik lees op zijn website dat hij z’n eigen groenten wil kweken en dat chocolade desserts niet op zijn menu staan. En ‘voor iedere burger rode bonen op zijn bord’ zou een Anseele-variant kunnen worden. Rode bonen zijn cholesterolverlagend, een natuurlijk medicijn op het menu, en zij verwijzen naar hét voedsel van de derdewereldlanden: meteen is solidariteit geen loze slogan meer.

En hoe voeren we reclame? Met tekst en uitleg te drukken op de verpakking van de gratis op bus en trein uitgedeelde wortelen. Meteen een alternatief voor de Pringle Prints chips!

Misschien kan dit project het ultieme Blokalternatief vormen, zeker als we zouden meedoen onder het motto: stem groen! ten& Turks fruit.

(Ik neurie de knolraap, lof, schorseneren en prei van Drs P en vergeet even dat Turks fruit net iets te veel calorieën en seks bevat. Het leven kan simpel zijn in een variapunt.)

Marc Cosyns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content