‘Kunst in de buurt’ zorgt opnieuw voor artistieke uitdagingen in de Gentse straten.
Een notoire cultuurstad als Gent dient af en toe zijn eigen grenzen af te tasten en zichzelf uit te dagen. Daarom nodigde het stadsbestuur voor de derde keer plaatselijke kunstenaars uit om artistieke ontwerpen in te dienen waarmee ze hun eigen buurt willen doen ontwaken. Van de vorige edities van Kunst in de buurt bleven vooral de hartvormige verkeersborden hangen die nog steeds op de invalswegen van de wijk Muide staan, en de 480 meter lange feestdis waarmee de Eendrachtstraat haar naam eer aandeed.
Ook dit jaar selecteerde de jury enkele projecten die voor surrealistische beelden kunnen zorgen in de Gentse wijken. Onder de vijf winnende ontwerpen springt vooral het 5000 m2 grote grastapijt op straat in het oog. ‘We hopen dat het vier dagen lang vers blijft’, vertelt kunstenaar Jan De Co- ninck. ‘De bewoners van de straat mogen er alles op organiseren waar ze zin in hebben. Als ze maar feesten en spelen. Ik stel ook voor dat we dit elk jaar doen, en zo telkens een andere wijk in gras leggen’, aldus De Co- ninck. Een andere buurt, Ledeberg, mag zich verheugen op tien drijvende tuinen op de Munkschelde, die ze zelf kunnen inrichten.
‘Het groene kantje van enkele van de winnende ideeën is niet toevallig’, zegt juryvoorzitter Patrick Allegaert. ‘Tegenwoordig is groen in de stad al een uitdaging op zich.’ Ook het troosteloze station van Gentbrugge krijgt in september een culturele shocktherapie van drie jonge kunstenaars. Ze installeren er een ‘chill-out’ voor treinreizigers, draaien er cultfilms, geven dj-sets een kans en nodigen buurtbewoners uit voor dansinitiaties in het station. ‘Sommige projecten waren aanvankelijk wel wat te zweverig’, geeft jurylid Peter Aerts toe. ‘Maar daarin worden de kunstenaars van de winnende projecten goed begeleid. Ik heb er vertrouwen in dat ze nu alle vijf haalbaar zijn en dat de 12.500 euro subsidie per project goed besteed is.’ De geselecteerde kunstenaars kregen ook elk een geldprijs van 1000 euro.
Een belangrijke voorwaarde voor de projecten van Kunst in de buurt was de interactie met de buurtbewoners. Volgens Aerts zijn de stedelingen daar ook steeds meer vatbaar voor. ‘Kunst in de Gentse straten begint traditie te worden’, zegt hij. ‘De stadsdiensten schrikken niet snel meer van uitdagende voorstellen, en staan veel toe. De voorgaande edities en bijvoorbeeld ook het beruchte Over the edges-project van het SMAK hebben hier grenzen verlegd. Ook bij de Gentenaars zie ik een mentaliteit die steeds meer openstaat voor dergelijke artistieke uitnodigingen. De buurtbewoners willen er heel graag samen aan meewerken. En dat allemaal met veel verbeelding en een beetje centen.’
T.V.