Maandelijkse overpeinzingen van Knack-dichter Paul Claes.
1 febr. : Leen Huet wenst me een gelukkig jaar. Dat zouden we inderdaad iedere dag van het jaar moeten doen.
2 febr. : ‘De mythe van het internet als archief’ ( De witte raaf, nr. 149): ‘De levensduur van afzonderlijke pagina’s op het world wide web bedraagt gemiddeld nauwelijks meer dan honderd dagen.’
3 febr. : The medium is the message. Knack drukt mijn gedichtendaggedicht af in een corps dat zelfs voor een myoop als ik onleesbaar is.
4 febr.: Siegfrank Vandenbracke?
5 febr.: Dit is België (Athenaeum) van Patrick De Rynck is een kunstboek naar mijn hart: een canon die schilderijen niet als museaal object, maar als levende traditie behandelt.
6 febr.: Oplossing van het literaire raadsel van januari 2011: de titel La carte et le territoire verwijst naar de waarschuwing ‘ The map is not the territory’ van graaf Alfred Korzybski, de uitvinder van de algemene semantiek ( Science and Sanity, 1933).
7 febr.: Het programma La leçon de musique van Jean-François Zygel (La deux) is een model van vulgarisering zonder pedanterie en populisme.
8 febr.: Kan Canvas de Amerikaanse cultdocumentaire Grey Gardens over de tantes van Jacqueline Bouvier Kennedy nog eens op een menselijker uur heruitzenden?
9 febr.: ‘Heb je al een Glimp voor vandaag?’ vraagt mijn vrouw. Nu wel.
10 febr.: De Franse filosofe Simone Weil vertaalt ‘De oorlog is de vader van alle dingen’ als ‘ La guerre est mère de toutes choses’.
11 febr.: ‘Mijn monument bestendiger dan brons is af.’ Bij Boekdruk van de Gentse bibliofiele drukker Jos Brabants verschijnt weldra mijn vertaling van twintig oden van Horatius. Titel: Monument.
12 febr.: Twitter ontketent een militaire coup in Egypte. De wereld danst op het graf van de mummie.
13 febr.: De uitdrukking ‘de dikke Van Dale’ staat niet in de dikke Van Dale.
14 febr.: Nooit is Valentijn met meer passie gevierd dan in deze tijd van wegwerppartners.
15 febr.: En volgend jaar Marie-Rose: de musical?
16 febr.: Een gemakkelijk literair raadsel voor februari 2011: Remco Campert schreef voor Gedichtendag de bundel Een oud geluid. Waarop zinspeelt die titel?
17 febr.: België wereldrecordhouder dwergvierendelen.
18 febr.: ‘Waar twee kijven, hebben twee schuld’, zei mijn grootmoeder altijd. ‘En de slimste geeft toe.’
19 febr.: Aan een uitgang van de Brusselse Foire du Livre staat magrittiaans: ‘ Ceci n’est pas une sortie.‘
20 febr.: Ivo Michiels (88), de Vlaamse modernist die zelfs geen Grote Prijs van de Nederlandse Letteren werd gegund, neemt wraak met een remake van Journal brut.
21 febr.: De artistieke naaktfoto’s van de Vlaamse schrijfster zijn nu voor een luttele 75 euro te koop bij boekhandel Demian.
22 febr.: Sinds Michiel Hendrickx mij het woord ‘jeunisme’ (dwepen met de jeugd) heeft geleerd, zie ik elke dag nieuwe voorbeelden van het verschijnsel: kinderachtige kunst, infantiele kritiek en een pueriel publiek.
23 febr.: De ‘Association des amis de Ronsard et du Prieuré de Saint Cosme’ meldt de dichter van Knack dat hij de gelukkige laureaat is van hun sonnettenwedstrijd.
24 febr.: Jan Peumans heeft gelijk: VIA is geen sterk merk. VIAGRA, dat is pas een sterk merk.
25 febr.: Een LAT-relatie met Tania? De promotie voor Brusselmans’ nieuwste bullshit neemt Story-achtige proporties aan.
26 febr. : De allermooiste gedichten van de Europese poëzie (Meulenhoff) annexeert gedichten van de Braziliaan Drummond de Andrade, de Zuid-Afrikaanse Elisabeth Eybers, de Turk Nâzim Hikmet, de Australiër Les Murray en de Amerikaan Bob Dylan.
27 febr.: Waarom heb ik zo de pest aan het nieuwe woord ‘aftoetsen’?
28 febr.: Ceterum censeo Calimerum calamitosum esse.
Paul Claes