‘Geld sturen naar herkomstlanden is zeer waardevol’
Op dit moment haalt België de internationale norm voor ontwikkelingshulp (0,7 procent van het bnp) niet, geeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) toe. ‘Maar we stellen wel de juiste prioriteiten: we steunen alleen de minst ontwikkelde landen.’
Specifieke programma’s – één voor malaria, één voor hiv, één voor diarree – kunnen mooie statistieken voorleggen. Maar als een ontwikkelingsland geen sterke gezondheidszorg heeft, zijn de kosten voor die programma’s hoog. Hoe draagt België bij tot goede lokale gezondheidssystemen? (Joren Raymenants, Bonheiden)
ALEXANDER DE CROO: U hebt absoluut gelijk: structurele en duurzame oplossingen zijn cruciaal. Omdat ze vaak minder ‘sexy’ zijn dan specifieke hulp, is het moeilijker om er fondsen voor te werven. Maar ons land werkt samen met veertien partnerlanden en bijna overal bouwen we mee aan een sterk gezondheidssysteem. Aan de andere kant is de nood vaak hoog: als we tegelijk geen specifieke programma’s ondersteunen, ontzeggen we veel mensen acute zorg.
Waarom kunnen we hulp niet afhankelijk maken van geboortebeperking? Kijk naar de aardbeving in Haïti in 2010, de hulp nadien en de situatie vandaag. (Georges Vanhaverbeke, Overijse)
DE CROO: Ik geloof niet in een bestraffende aanpak, maar het klopt dat er een probleem is. De meeste van onze partnerlanden kennen een bevolkingsexplosie: Niger, bijvoorbeeld, waar een vrouw gemiddeld 7,6 kinderen heeft. Kinder- en vrouwenrechten zijn een absolute prioriteit, en dus ook het recht op anticonceptie. Daarom werken we hard aan empowerment: als meisjes een opleiding kunnen volgen en een eigen inkomen verdienen, is er minder druk om zoveel kinderen te krijgen.
Vorig jaar hebben wij een goed doel financieel gesteund. Tot onze verbazing kregen we de weken nadien meerdere brieven van andere goede doelen met de vraag ook hen te steunen. Kunnen onze gegevens zomaar worden doorgegeven of verkocht? (Theo Rayen, Zolder)
DE CROO: Uiteraard keur ik dat af. Het is een laakbare, contraproductieve praktijk. Als iemand een goed doel steunt, moet hij weten waar hij aan toe is. Om gegevens door te mogen geven, moet dus expliciet toestemming worden gevraagd – het mag niet ergens verscholen zitten tussen de algemene voorwaarden. Ik ga met staatssecretaris Philippe De Backer, die bevoegd is voor privacy, bekijken hoe we dit probleem zullen aanpakken.
Officiële ontwikkelingshulp van rijke landen zou volgens internationale doelstellingen sinds 1970 minstens 0,7 % van het bnp moeten bedragen. Dat lijkt een peulenschil. Waarom slaagt België er niet in die doelstelling te behalen? (Ben De Groeve, Balegem)
DE CROO: België zit nu rond het Europese gemiddelde en we hebben met de andere Europese landen de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties onderschreven: tegen 2030 willen we aan die 0,7 procent zitten. Maar we zijn wel een voortrekker op het vlak van prioriteiten. Onze ontwikkelingshulp gaat alleen naar de minst ontwikkelde landen, die vaak weinig geld krijgen vanuit andere kanalen. Dat vind ik minstens even belangrijk.
Vraag van de week
Een belangrijk ritueel in de islam is de zakat. Het komt erop neer dat elke moslim jaarlijks een deel van zijn inkomen afstaat aan armen. De meeste moslims geven dat geld weg in hun land van herkomst. Wat doet het beleid om hen te overtuigen aan goede doelen in België te spenderen? (Hasna Boutjaste, Borgerhout)
DE CROO: We kunnen mensen niet verplichten om geld te geven aan goede doelen, en we kunnen uiteraard ook geen doelen opleggen. Maar dit wil ik wel benadrukken: geld sturen naar landen van herkomst is een belangrijke bron van ontwikkelingshulp. Vaak kan met dat geld ter plaatse een tiental jongeren naar school gaan. Internationaal wordt er op die manier drie keer zoveel geschonken als de officiële overheidshulp. Het enige nadeel is dat veel geld verloren gaat aan transactiekosten. Daarom ondersteunen we enkele start-ups die zoeken naar systemen om efficiënter en goedkoper geld te versturen.
Wilt u meer vrijheid bij uw erfenis?
Stel uw vraag aan CARINA VAN CAUTER, Open VLD.
Stefanie Van den Broeck