PAoLO BETTINI: OPGEJUT NAAR HET GOUD
De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini is nu nog boos, maar zal over een aantal jaar dankbaar terugdenken aan ene Susanne Eisenmann. De schepen van Sport van de Duitse stad Stuttgart eiste vorige week dat de Italiaanse wereldkampioen niet zou deelnemen aan het WK in haar stad. Bettini had immers nog altijd geen handtekening gezet onder een charter van de Internationale Wielerunie (UCI) waarin staat dat hij een jaarloon zal afstaan als hij betrapt wordt op doping. De Duitse televisiezender ZDF verhoogde de verdachtmakingen in de dagen voor de wereldkampioenschappen door een schimmig, en later foutief gebleken, bericht dat Bettini doping zou hebben bezorgd aan de geschorste Patrik Sinkewitz.
Een rechter in kort geding ging logischerwijs niet in op de vraag van Eisenmann. Bettini kwam wel aan de start en verlengde prompt zijn wereldtitel. Op klasse, dankzij een uitstekende Italiaanse ploeg, maar vooral gedreven door de manier waarop hij was behandeld.
BETTINA GEYSEN: TEGEN DE KATER
Wat doet een partij die federaal zware klappen krijgt en waar enkele trouwe soldaten staan te trappelen om de voorzittershamer op te nemen? Een outsider aanstellen en hopen dat die de kater kan verjagen. Bettina Geysen heeft met haar blitzcarrière op de VRT natuurlijk al het een en ander bewezen, maar politiek komt ze nog maar net kijken. In oktober 2006 nog als onafhankelijke op de progressieve lijst in Lier, meteen daarna als medeonderhandelaar voor Spirit aan de zijde van oud-voorzitster Els Van Weert, en nu dus zonder tegenkandidaat naar voren geschoven als de nieuwe voorzitster van de links-liberale partij. Met de ideologie zit het bij Spirit naar verluidt heel goed, alleen was er iemand nodig die de eigen visie ook kan uitstralen. Manlief Aimé Van Hecke, Belgische CEO van mediagroep Sanoma, is naar het schijnt ‘zeer enthousiast’ over Geysens nieuwe project.
KOENRAAD CAPPON: TE GOED VOOR VEURNE
Koenraad Cappon kreeg van de stad Veurne 25.000 euro. In ruil daarvoor moest hij beloven om geen verdere stappen te ondernemen tegen de benoeming van een andere sollicitant. In 2005 was Cappon als duidelijke winnaar uit een officieel examen gekomen. Toch ging de functie naar zijn enige concurrente. Cappon liet het daar niet bij en kreeg van de provinciegouverneur tot driemaal toe gelijk. De gemeente probeerde ook om haar eigen examenresultaat te vernietigen, maar stootte op een njet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD).
Omdat zijn gerechtelijke kosten intussen opgelopen waren tot 6000 euro en burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) geen aanstalten maakte om in te binden, stelde Cappon een minnelijke schikking voor van 25.000 euro. De gemeente ging daarop in. Deskundigen onderzoeken momenteel of belastinggeld kan worden gebruikt voor dergelijke schikkingen.
ERIK HAZELHOFF ROELFZEMA: SOLDAAT VAN ORANJE
Op Hawaï is vorige week Erik Hazelhoff Roelfzema (90) overleden. Rechtenstudent en beginnend auteur Roelfzema gold als een fuifnummer toen in 1940 de oorlog uitbrak. Hij wierp zich op als Nederlands eerste verzetsman. Aanvankelijk als studentenleider, na de sluiting van de universiteit als Engelandvaarder en vervolgens als piloot van de RAF. Zijn rol in de oorlog leverde hem eeuwige dankbaarheid en belangrijke posten op bij het Nederlandse koningshuis, maar Roelfzema zag meer in een filmcarrière in de VS. De doorbraak kwam er nooit. In eigen land werd zijn oorlogsverhaal met succes verfilmd door Paul Verhoeven. Hij gaat de geschiedenis in als Soldaat van Oranje, naar de kaskraker uit 1977 met zijn boezemvriend Rutger Hauer in de hoofdrol.
Hannes Cattebeke