Over de rellen in de Marollen, slechte peilingen voor de Vlaamse liberalen en stamcelonderzoek op een katholieke universiteit.

1

Met een voor beide partijen verdedigbaar compromis werd de regeringsruzie tussen PS en VLD afgesloten. Toch blijft het de vraag of het hooglopende conflict geen sporen nalaat, vooral dan bij hoofdrolspelers Guy Verhofstadt (VLD) en Laurette Onkelinx (PS).

JEF VALKENIERS: De VLD heeft haar slag thuisgehaald. Vanaf het begin van deze affaire was ons standpunt dat zware criminelen geen vervroegde invrijheidsstelling of penitentiair verlof meer mochten krijgen tot de speciale strafuitvoeringsrechtbanken van start gaan op 1 januari.

Door de slachtoffers in die overgangsperiode mee te laten beslissen, hebben we dat de facto ook verkregen. Laurette Onkelinx zegt nu natuurlijk dat zij het ook een goed akkoord vindt – ik begrijp perfect dat zij zo vlak voor de verkiezingen niet kan komen vertellen dat ze heeft moeten inbinden voor de Vlaamse liberalen. Dat Onkelinx alsnog toegaf, is vermoedelijk de verdienste van Elio Di Rupo (PS), die ook besefte dat deze ruzie bijlange geen regeringscrisis waard was.

In de media speculeert men dat de werkrelatie tussen Onkelinx en Verhofstadt door de afgelopen crisis verzuurd is. Dat geloof ik niet, de verhouding tussen die twee is altijd erg goed geweest. Misschien iets te goed zelfs, als je het mij vraagt. Dit meningsverschil was in essentie een confrontatie tussen Laurette Onkelinx en Bart Somers (VLD). Waarbij de laatste het dus gehaald heeft.

2

In zijn openingstoespraak bevestigt Marc Vervenne, rector van de KU Leuven, dat zijn universiteit de lijn van de katholieke Kerk niet volgt wat stamcelonderzoek en in-vitrofertilisatie (IVF) betreft.

VALKENIERS: Alles is begonnen met uitspraken van de bisschop van Namen, André-Mutien Léonard, die verklaarde dat men maar eens moest gaan kijken of de katholieke universiteiten zich in hun onderzoek wel houden aan de richtlijnen van het Vaticaan. Waarop Marc Vervenne, en ik geef hem daarin honderd procent gelijk, stelde dat het wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven niet mag lijden onder dogmatische stugheid en de daaruit volgende dwalingen. Zeggen dat er evenwaardige alternatieven zijn voor stamcelonderzoek, waarin geen embryo’s nodig zijn, zoals Léonard onlangs deed, is zo’n dwaling. De bisschop zou beter moeten weten. Het doet me wat denken aan die Keniaanse bisschop die bij hoog en bij laag beweerde dat condooms niet helpen tegen aids omdat ‘er altijd gaatjes in zitten’.

Gelukkig hangt niet iedereen binnen de katholieke Kerk de strikte, conservatieve lijn aan. Kardinaal Danneels weet bijvoorbeeld wél beter. Hij zou de KU Leuven nooit veroordelen omdat men er levensnoodzakelijk wetenschappelijk onderzoek doet. Ik ben neuroloog, weet u, en ik heb vaak genoeg patiënten met Alzheimer of Parkinson zien aftakelen. Als we die mensen via stamcelonderzoek zouden kunnen helpen, dan zou het een zonde zijn om dat niet te doen. En onvruchtbare koppels hun kinderwens ontzeggen omdat de Kerk dicteert dat in-vitrofertilisatie niet mag, vind ik gewoon wreed.

3

Diverse peilingen voorspellen een zware verkiezingsnederlaag voor de Vlaamse liberalen. Vooral in de steden wordt een flinke achteruitgang vermoed, volgens een internetpeiling van Het Laatste Nieuws zou de VLD in Antwerpen zelfs nagenoeg gehalveerd worden.

VALKENIERS: De lokale afdelingen hebben nochtans bijzonder goed werk geleverd, maar ze betalen het gelag voor de flaters die de nationale kopstukken de afgelopen jaren hebben geslagen. Het begon met de overstap van Patrick Dewael naar de federale regering. Op dat moment leek dat tactisch een goede zet, want Guy Verhofstadt dacht voorzitter van de Europese Commissie te kunnen worden. Maar dat pakte anders uit. Daarna schoof de partijleiding een aantal jongeren naar voren ten koste van de ervaren generatie, iets wat heel veel deining binnen de partij veroorzaakt heeft. Vervolgens kwam het debacle van het migrantenstemrecht, waarvan we achteraf toch ook kunnen zeggen dat het veel heisa voor niets was, als je ziet hoe weinig allochtone kiezers zich geregistreerd hebben. Tel daar nog het gestook van mensen als Hugo Coveliers en Jean-Marie Dedecker bij en je kunt de slechte peilingen begrijpen. Een randbemerking wel: ik heb ernstige vragen bij het gebrek aan wetenschappelijkheid van sommige prognoses die nu in de pers verschijnen. Aangezien ze vaak toch maar nattevingerwerk zijn, hebben zulke peilingen veel weg van kiezersmanipulatie. Binnen de VLD heb ik ervoor gepleit dat we ons daar met klem tegen zouden verzetten, maar de partij wou zich de vijandschap van de pers niet op de hals halen.

4

Roemenië en Bulgarije mogen op 1 januari 2007 lid worden van de Europese Unie. De EU, die daarmee 27 lidstaten telt, is nog niet aan het einde van zijn expansie: ook met Turkije en Kroatië wordt onderhandeld over een mogelijke toetreding.

VALKENIERS: Toch zag de Europese Commissie het aanvankelijk niet al te goed zitten met Roemenië en Bulgarije. Terecht stelde ze ernstige vragen bij de corruptie en de goed gedijende georganiseerde misdaad waarmee die landen nog steeds te kampen hebben. Mij heeft het dan ook verwonderd dat uiteindelijk toch besloten werd om Roemenië en Bulgarije begin volgend jaar te laten toetreden. Nu ja, als ze aan de voorwaarden voldoen, zal het wel in orde zijn zeker?

Kroatië kan wat mij betreft, zoals voorzien, lid worden in 2009. Het gaat goed met dat land, ook economisch, en de bezwaren tegen hun lidmaatschap lijken me niet onoverkomelijk. Er is binnen de huidige EU zeker nog plaats voor een klein land als Kroatië. Lidmaatschap van Turkije zou een veel verregaandere hervorming vragen. Niet vergeten dat Turkije meer inwoners telt dan Duitsland en meteen een zwaargewicht zou worden binnen de Unie. Zolang enkele fundamentele problemen zoals de mensenrechtenschendingen en de Koerdische kwestie niet opgelost zijn, zullen de Turken moeten wachten. Maar ik ben wel voorstander van hun uiteindelijke toetreding. Het zou de invloed van de EU op wereldschaal gevoelig vergroten en we verkrijgen meteen ook een gezaghebbende stem in het Midden-Oosten. Turkije, als gematigd moslimland binnen de EU, zou ook een grote rol kunnen spelen als buffer tegen het islamradicalisme.

5

Volgens prognoses zit het Vlaams Belang in de districten Merksem, Hoboken en Deurne dicht bij een absolute meerderheid, waardoor de partij op haar eerste uitvoerende mandaat mag hopen. De gemeenteraadsverkiezingen worden een nieuwe test voor het cordon sanitaire.

VALKENIERS: Ik ben nooit voorstander geweest van het cordon sanitaire. Je kunt er niet omheen dat het cordon het Vlaams Belang verkiezing na verkiezing heeft laten groeien. In landen waar men extreemrechts wel mee in het bad getrokken heeft – ik denk nu aan Oostenrijk of Italië – vallen zulke partijen vlug uit elkaar. Ik vermoed ook dat het cordon deze verkiezing niet gaat overleven. Ergens in de streek rond Antwerpen zal er wel iemand bereid worden gevonden om met het Vlaams Belang in coalitie te gaan. Waarschijnlijk een lokaal initiatief dat niet gebonden is aan een nationale partij. Of een lokale mandataris die vast wil houden aan zijn burgemeesterssjerp en redeneert: de nationale politici kijken bij al hun beslissingen ook eerst naar hun eigen carrière, laat ik dat nu ook maar eens doen.

Het zou ook best kunnen dat het VB een absolute meerderheid haalt in een van de districtsraden rond Antwerpen. Maar da’s geen drama; het is niet al te moeilijk om de werkingsmiddelen van die districten te blokkeren en de gouverneur kan iedere beslissing van de districtsraad met een vergrootglas volgen. Deze zondag vonden de 0110-concerten plaats, dat initiatief van Tom Barman. Ik juich het toe dat muzikanten en kunstenaars opkomen tegen onverdraagzaamheid, maar de datum vind ik wel zeer ongelukkig gekozen. Vlamingen supporteren immers altijd voor de underdog.

6

De Marollen stonden op hun kop na de mysterieuze dood van Fayçal Chaaban in de gevangenis van Vorst. ‘De allochtone jongeren zijn gefrustreerd en reageren extreem bij de minste aanleiding als ze zich gediscrimineerd voelen’, zegt een straathoekwerker.

VALKENIERS: Uit de gegevens die we nu hebben, is nog niet duidelijk of de mensen van Vorst in de fout zijn gegaan bij de dood van Chaaban. Het zou ook een dom ongeluk kunnen zijn, een allergische reactie op een medicijn of zoiets. De baldadigheden in de Marollen zijn dus op zijn minst voorbarig.

Over de frustratie die blijkbaar bij een deel van de allochtone jeugd leeft, wil ik nog wel wat kwijt. Bart Somers vertelde eens een anekdote op het VLD-partijbestuur. Volgens onderzoek telt Mechelen ongeveer 500 allochtone jongeren tussen 16 en 28 zonder noemenswaardig diploma, jongens die het als vanzelf erg moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Nu had Somers binnen de stadsdiensten twintig jobs gevonden waarvoor zulke jongeren in aanmerkingen kwamen en hij schreef alle mogelijke migrantenverenigingen aan om ze dat te melden. Weet u hoeveel allochtonen zich gemeld hebben voor die banen? Geen enkele. Ik begrijp dat werkloze, allochtone jongeren gefrustreerd zijn. Maar een beetje zelfonderzoek zou hen ook geen kwaad doen. De kern van het probleem is dat het verschil tussen het stempelgeld en de lagere lonen veel te klein blijft. Waarom zou je werken als een uitkering, aangevuld met zwartwerk of een of andere illegale activiteit, evenveel opbrengt?

samengesteld door jef van baelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content