Frankrijk Een schandvlek op de Franse vlag’

Parijse jongeren protesteren tegen het veiligheidsbeleid van Sarkozy. © belga
Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De Europese Commissie uit felle kritiek op het uitzettingsbeleid van Nicolas Sarkozy.

De kritiek was niet altijd even subtiel, maar wel gemeend. De aartsbisschop van Toulouse maakte de vergelijking met de Jodendeportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Britse krant The Times sprak over ‘Gestapomethodes’. En een commissie van experts van de Verenigde Naties had het over ‘politieke onwil’ om ‘het toenemende racisme’ in Frankrijk een halt toe te roepen.

De beslissing van de Franse regering om kampen van zigeuners – of Roma zoals de meesten zichzelf noemen – gewapenderhand te ontruimen, zorgt al de hele zomer voor controverse in binnen- en buitenland. Meer dan 8000 Roma werden sinds begin dit jaar teruggestuurd naar hun land van herkomst, Bulgarije of (voornamelijk) Roemenië. Maar zowel Bulgarije als Roemenië is lid van de Europese Unie. En dus ging ook de Europese Commissie zich ermee bemoeien. Een van de basisregels van de EU is, tot nader order: vrij verkeer van goederen én mensen.

Na aanhoudend protest van de Roemeense regering, maar ook van Tsjechië en Polen, riep Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding vorige week Frankrijk op het matje. Frankrijk voerde aan dat de Roma vrijwillig vertrekken, daartoe aangemoedigd door een ’terugkeerpremie’ van 300 euro per volwassene en 100 euro per kind.

President Nicolas Sarkozy telt zijn slagen. De harde aanpak van de Roma past in zijn strategie om in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012 extreemrechts de wind uit de zeilen te nemen. Maar het leidt intussen ook tot onenigheid in zijn regering. Dat minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, voormalig socialist en in een vorig leven oprichter van Artsen zonder Grenzen, publiekelijk zijn gewetensnood etaleert is tot daar aan toe. Erger is dat voormalig premier Dominique de Villepin – partijgenoot en erfvijand van Sarkozy – de klopjacht op de Roma ‘een schandvlek op de Franse vlag’ noemde. Villepin, intussen witgewassen na een ingewikkelde rechtszaak met Sarkozy, kan het bloed van de president wel drinken en wordt in 2012 zijn voornaamste concurrent ter rechterzijde. Hoewel. Terwijl Sarkozy met zijn spierballen rolt, houdt de zittende premier François Fillon zich muisstil. Fillon is intussen veel populairder dan de president en dat betekent dus dat zijn houdbaarheidsdatum is overschreden. In november wordt hij allicht de laan uitgestuurd. Fillon noemt het veiligheidsbeleid van Sarkozy ‘lichtjes overdreven’.

Het wordt nog een spannende campagne.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content