‘Focus is een baken in de muziekwereld’
StuBru-presentator Sander Vandenhende (22) zette zijn eerste stappen in de media in Knack.
Zes jaar geleden werd de Grote Knack Scholenwedstrijd georganiseerd, waar 1500 Vlaamse leerlingen aan deelnamen. Het Sint-Jozef-Klein-Seminarie (SJKS) uit Sint-Niklaas ging met de hoofdprijs lopen: een groep leerlingen mocht zelf een speciale Knack maken. Een van die jongeren was Sander Vandenhende. Toen zesdejaars in het SJKS, vandaag student taal- en letterkunde én presentator op Studio Brussel. ‘Dat was een superervaring’, zegt hij. ‘In die tijd las ik Knack al, want sinds mijn twaalfde lijd ik aan een soort nieuwsverslaving. Om je een idee te geven: mijn spreekbeurt in het zesde leerjaar ging over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.’
Hoe was het om plots zelf een Knack te mogen maken?
Sander Vandenhende: Ik heb daar enorm van genoten. Tijdens de eerste redactievergadering legden jullie uit dat we hoog mochten mikken en dat zo goed als alles kon. Dat was wel wat anders dan de schoolkrant, waarin we hoogstens schreven over de speciale hobby van de een of andere leerling. Uiteindelijk heb ik een dubbelgesprek gedaan met twee oud-leerlingen van onze school: Dany Verstraeten van VTM en Tim Pauwels van de VRT. Toen ik mijn vragen bovenhaalde, zeiden ze: ‘Ah, een journalist die zijn vragen goed voorbereidt, dat hebben we graag.’ Zo voelde ik me toen ook écht: een journalist. Omdat ze tegenover twee scholieren zaten, praatten onze interviewees heel open. Aan het eind was Tim Pauwels zelfs een beetje ongerust dat wat hij over de beheersovereenkomst van de VRT had gezegd in de gewone Knack zou terechtkomen. (lacht) Hoe dan ook was het een heel fijne ervaring. Voor Studio Brussel op mijn radar kwam, dacht ik er zelfs over om in de schrijvende pers te gaan werken. En dat sluit ik nog altijd niet uit.
Vaak heb je genoeg aan je playlist, maar soms wil je het hele album horen.
Leest u Knack nu nog?
Vandenhende: Een tijd geleden heb ik een abonnement gewonnen en sindsdien valt Knack elke week thuis bij mijn ouders in de bus. Ondertussen staat er in mijn kamer een curverbox met een hele jaargang, die ik echt niet kan weggooien. Ik hou vooral van de diepte-interviews en de analyses, die verder gaan dan wat je doorgaans in kranten of online leest. Je kunt het vergelijken met muziek: vaak heb je genoeg aan de losse nummers op je playlist, maar op andere momenten wil je eens naar een heel album luisteren. Op dezelfde manier lees ik elke dag artikels op de site van Knack, de VRT of CNN, maar soms heb ik behoefte aan een heel boekje. Ik ben trouwens niet de enige van mijn vrienden die Knack leest. De rest van mijn quizploeg doet dat ook. Om ons geheugen te trainen, maar ook omdat we graag over politiek discussiëren.
Zijn de meeste twintigers niet eerder geïnteresseerd in Knack Focus?
Vandenhende: Klopt. Ik ken zelfs jonge mensen die het heel jammer vinden dat ze dat blad niet apart kunnen kopen. Zelf lees ik Focus natuurlijk ook, want dat is toch wel een baken in de muzieksector. Er staan veel muziekrecensies en artikels over nieuwe artiesten in die je gelezen moet hebben om mee te zijn. Zeker als je voor Studio Brussel werkt.
Gelooft u dat Knack er nog eens vijftig jaar bij kan doen?
Vandenhende: Wel als het blad met zijn tijd blijft meegaan, zoals elk medium moet doen. In combinatie met een goed online aanbod, zal er volgens mij altijd plaats zijn voor een gedrukt blad dat onder de oppervlakte gaat. Nog altijd zijn er heel wat mensen die meer duiding bij het nieuws willen en daar ook tijd voor willen maken. Zoals ik dus.