Cathy Berx had weinig andere perspectieven op een uitvoerend mandaat en koos dus voor het gouverneurschap van de provincie Antwerpen.
Velen keken raar op toen CD&V aankondigde dat Cathy Berx de nieuwe gouverneur van Antwerpen wordt. Volgens de afspraak moest de opvolger van Camille Paulus iemand van CD&V zijn. Een uitgesproken favoriet, zoals André Denys een drietal jaar geleden in Oost-Vlaanderen, was er niet. Dus waren er, binnen de partij en in de media, in afwachting van de bekendmaking al een kransje kanshebbers de revue gepasseerd. Hoewel het binnen de partijtop een redelijk uitgemaakte zaak was dat het een vrouw moest worden, werd Cathy Berx nooit genoemd. Mia De Schamphelaere en Katrien Schryvers wel. Althans, zij zouden het graag geworden zijn. Maar veel verder dan dat heeft hun kandidatuur nooit gereikt. Professor Bea Cantillon werd ook vaak genoemd, al zag ze dat zelf eigenlijk niet zitten. Ludwig Caluwé, fractieleider in het Vlaams Parlement, dan maar? Veel tegenkanting zou hij wellicht niet gekregen hebben, ware er niet die ene handicap geweest: Caluwé is tot nader order nog altijd een man.
Aan Berx dacht aanvankelijk niemand. Ook zijzelf niet. Het besef dat het gouverneurschap misschien toch wel iets voor haar was, groeide pas langzaam. Gezien haar status binnen de partij en haar ruime interesseveld, zou niemand haar een strobreed in de weg leggen. Maar was 39 jaar niet een beetje jong om nu al te kiezen voor de politieke neutraliteit van het gouverneurschap? Kopman Yves Leterme was in elk geval niet laaiend enthousiast. Leterme had Berx onder zijn voorzitterschap ondervoorzitter gemaakt en had wellicht een andere toekomst voor haar in gedachten. Maar ondanks dat statuut als protegé, besefte Berx dat een uitvoerend mandaat voor haar geen vanzelfsprekendheid was. Met Kris Peeters en Inge Vervotte heeft CD&V in Antwerpen al twee ministers die bovendien niet meteen met pensioen zullen gaan. Het voorzitterschap van de partij, dat sommigen haar toedichten, was dan weer iets te hoog gegrepen. Berx heeft een uitgesproken mening en staat haar mannetje. ‘Maar een voorzitter moet om te overleven al eens vuil uit de hoek willen komen en hard op tafel durven te slaan’, zegt een insider.
Dat Berx uiteindelijk is ingegaan op het aanbod, heeft ook in belangrijke mate te maken met het voorbeeld dat Denys in Oost-Vlaanderen en Steve Stevaert in Limburg de voorbije jaren hebben gesteld. Als relatief jonge gouverneurs hebben zij weer een actievere invulling gegeven aan de job. Ook Berx benadrukt dat ze haar carrièrewending allerminst als een uitloopbaan beschouwt.
Hannes Cattebeke