Een zoon van Corsica
Op 15 augustus 1769 schonk Maria Leatitia Ramolino, echtgenote van edelman en advocaat Carlo Maria Buonaparte, in het Corsicaanse Ajaccio het leven aan een zoontje. Ze noemden hem Nabulione. Als tweede oudste van een gezin van acht kinderen was er niets dat hem voorbestemde om een van de grootste leiders aller tijden te worden, tot hij als jongeling werd voortgestuwd door de uitzonderlijke maatschappelijke orkanen van zijn tijd. De Franse Revolutie heeft hij niet gemaakt, maar wel meegemaakt en ook beëindigd met zijn keizerschap.
Controversieel is Napoleon, want over hem hebben we het hier, zeker. Een glashelder project heeft hij nooit neergezet, maar naarmate zijn keizerschap evolueerde, werd duidelijk dat zijn focus niet langer gericht was op de vrijwaring van de idealen van de Franse Revolutie. Wat hem bezielde was een complexe cocktail van politieke, idealistische en egoïstische motieven. Soms ging hij op veroveringstocht met duidelijke politieke doelen, maar nog vaker leek de verovering een doel op zich.
En toch was Napoleon de erfgenaam van de Franse Revolutie, drager van alle nieuwe ideeën die de moderne samenleving gestalte hebben gegeven. Zonder zijn vijftien jaar durende dominantie in Europa zou die nieuwe maatschappij vroegtijdig in de kiem gesmoord zijn, of in elk geval veel later en op een andere manier tot stand zijn gekomen. We zullen hem in deze Knack Historia leren kennen vanuit verschillende perspectieven: als staatsman, als militair leider en als mens.
JOHAN OP DE BEECK
Johan Op de Beeck heeft er een rijke carrière opzitten als VRT nieuwsanker en hoofdredacteur bij diverse audiovisuele media. Hij is een liefhebber en schrijver van geschiedenis die boeit, leert en verwondert. Van zijn hand verschenen vijf boeken over het Napoleontisch tijdperk. Hij is de uitgelezen auteur voor deze Knack Historia.