Echtscheiding op zijn Italiaans

Gianfranco Fini werpt zich op als beschermer van de rechtsstaat. © reuters
Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Silvio Berlusconi stuurt zijn kroonprins Gianfranco Fini de laan uit.

Het moest er een keer van komen. Al maanden rommelde het binnen Il Popolo della Libertà (het Volk van de Vrijheid), de toch al niet uit liefde geboren alliantie tussen premier Silvio Berlusconi en Kamervoorzitter Gianfranco Fini. De premier kreeg het steeds meer op zijn heupen van de manier waarop Fini aan de poten van zijn stoel zaagde. Fini blééf maar hameren op la questione morale – de dubieuze publieke moraal van Berlusconi en zijn partijgenoten. Tot Berlusconi er genoeg van kreeg en Fini ‘wegens verraad’ uit de partij zette. ‘Ik voel me bevrijd, zoals na mijn scheiding’, zei de premier na afloop tijdens een persconferentie. ‘Ik kan niet willoos blijven toekijken hoe ze me afslachten.’

Oude stropers zijn, zoals bekend, de beste boswachters. De 58-jarige Gianfranco Fini begon zijn politieke carrière als een bewonderaar van Benito Mussolini, maar noemt zichzelf tegenwoordig graag ‘een voormalig postfascist’. Sinds hij Kamervoorzitter is, voert hij een kruistocht tegen ‘de dictatoriale neigingen’ van Berlusconi en werpt hij zich op als de beschermer van de rechtsstaat. De voorbije maanden moesten drie beschermelingen van Berlusconi ontslag nemen uit de regering – twee van hen worden verdacht van corruptie, de derde had banden met de Napolitaanse maffia. En dan was er het schandaal van de in de Italiaanse pers tot P3 omgedoopte criminele vereniging – P3 naar analogie met P2 (‘Propaganda Due’), de geheime vrijmetselaarsloge die in de jaren zeventig de Italiaanse democratie om zeep probeerde te helpen. Bij P3 gaat het om geld en macht: het beïnvloeden van rechterlijke uitspraken en het binnenhalen van openbare aanbestedingen. Ook Berlusconi zou lid zijn van P3. Zijn codenaam binnen de organisatie, zo ontdekten de carabinieri bij telefoontaps, luidt – niet al te ver gezocht – Caesar.

Waar een Caesar is, moet er ook een Brutus zijn. Die rol leek weggelegd voor Fini, maar zo ver wilde Berlusconi het dus niet laten komen. Fini heeft intussen de oprichting van een nieuwe partij aangekondigd, Futuro e Libertà per l’Italia, en peinst er niet over ontslag te nemen als Kamervoorzitter. Het valt nog af te wachten hoeveel Kamerleden en senatoren naar die nieuwe partij zullen overstappen, maar de meerderheid van Berlusconi wordt nu wel flinterdun. Dat hoeft niet per se het einde van het tijdperk-Berlusconi te betekenen. Fini zal de regering voorlopig gedogen en Berlusconi kan ook nog altijd nieuwe verkiezingen uitschrijven. Daar is hij al vaker mee weggekomen.

Piet Piryns

‘De genoemde sommen lijken me te groot. Wellicht heeft men shillings met euro’s verwisseld.’

Stefan Petzner, vertrouweling van wijlen Jörg Haider over de 45 miljoen euro die speurders op een geheime rekening van Haider in Liechtenstein hebben gevonden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content