Er komt geen regularisatiecommissie voor mensen zonder papieren.
Geen regularisatie, wel wordt er een snellere asielprocedure ingevoerd. Afgelopen vrijdag heeft de federale regering een hervorming in die zin goedgekeurd. Asielzoekers krijgen voortaan binnen het jaar uitsluitsel.
De huidige asielprocedure kan immers lang duren. Dat leidt tot dramatische situaties, wanneer goed ingeburgerde gezinnen met schoolgaande kinderen pas na vele jaren te horen krijgen dat ze niet welkom zijn.
Nieuwe regels voor de regularisatie van mensen zonder papieren – mensen die niet (of niet meer) in een asielprocedure zitten en hier clandestien verblijven – komen er niet.
Het beruchte artikel negen, paragraaf drie van de vreemdelingenwet, waarover tussen PS en VLD stevig is gebakkeleid, blijft onveranderd. Dat betekent dat ook in de toekomst de minister van Binnenlandse Zaken eigenmachtig beslist wie wegens ‘uitzonderlijke omstandigheden’ toch een verblijfsvergunning krijgt.
Samen met enkele humanitaire organisaties wilde de PS in de nieuwe asielwet precieze ‘regularisatiecriteria’ laten opnemen. Wettelijke criteria hebben het voordeel van de transparantie en bieden illegalen rechtszekerheid, zeggen de verdedigers ervan. Een nog op te richten regularisatiecommissie zou geval per geval beoordelen wie voor regularisatie in aanmerking komt.
Maar in de regering was daarover geen akkoord. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) voelt weinig voor zo’n commissie. Hij vreest dat daarvan een ‘aanzuigeffect’ zal uitgaan. De PS vindt dat dan weer onzin. Dewael zegt het misschien niet graag, maar sinds 1 januari 2005 heeft hij als minister van Binnenlandse Zaken al circa 13.000 mensen geregulariseerd, zeggen leden van de studiedienst van de PS. Maar dan wel en stoemelings, op volstrekt onduidelijke en willekeurige wijze. Ook dát schept nieuwe verwachtingen, aldus de PS, want bij afwezigheid van heldere definities, is het iedereen geoorloofd hoop te koesteren.
De honderden bezetters van de Sint-Bonifatius-kerk in Brussel, die na vijf maanden actievoeren op humanitaire gronden werden geregulariseerd, lijken in elk geval anderen op ideeën te hebben gebracht. Al zestien kerken en één moskee, voornamelijk in Brussel en Wallonië, worden inmiddels door illegalen bezet.
De PS handhaaft voorlopig haar wetsvoorstel in de Kamer, maar de kans is gering dat de Franstalige socialisten zullen slagen in dit gevoelige en in hoge mate symbolische dossier. Minister Dewael verklaarde zich wel bereid om in het parlement een debat te voeren over de criteria op grond waarvan hij mensen regulariseert. Want die zijn volgens de minister vaag noch arbitrair.
H.R.