De klassieke beige kijkkast moet wijken voor een slank LCD-scherm. Het bewijs dat technologie ook enige esthetische waarde kan hebben.

Op zoek naar argumenten om je oude computerscherm te vervangen door een mooie platte LCD-monitor? Om te beginnen, brengt een flat screen minder schade toe aan je ogen. Doordat het beeldscherm belicht wordt via één enkele lichtbron, treedt er geen flikkering op zoals bij een klassiek CRT-scherm, dat het beeld lijn per lijn opbouwt. Die belichting zorgt voor een stabieler en helderder beeld. En een LCD-scherm verbruikt bovendien minder stroom. Je zult het verschil wellicht niet merken op je elektriciteitsfactuur, maar enige bekommernis om het milieu is nooit weg.

Over financiën gesproken: een LCD-scherm is nog altijd heel wat duurder dan een CRT-kijkkast, maar de prijzen daalden het afgelopen jaar wel gevoelig. Voor minder dan 400 euro neem je al het basismodel van Lite-On (de GC150ATA) mee naar huis. Een topper van Samsung, Dell of HP kost rond de 650 euro. Het gaat dan om 15-inchmodellen, 17 inch kost 100 euro meer.

Wanneer je prijzen vergelijkt, moet je er wel rekening mee houden dat producenten van beeldschermen met twee maten meten. Bij een LCD-scherm wordt het diagonaal van het zichtbare schermoppervlak gehanteerd als aanduiding van de grootte, bij een CRT-scherm wordt het diagonaal van het volledige beeldscherm vermeld, ook al zit dat voor een stuk verborgen achter de behuizing. Concreet: een LCD-monitor van 15 inch biedt evenveel schermruimte als een CRT-monitor van 17 inch. Een gegeven dat de prijsvergelijking behoorlijk beïnvloedt.

Dat de prijsdaling er veel later kwam dan verwacht, heeft te maken met een te lage productiecapaciteit en een te hoge foutenmarge. Er moesten eerst meer betrouwbare fabrieken komen vooraleer de kost-per-eenheid kon dalen.

Gezondheid, stroomverbruik, prijs: het zijn stuk voor stuk belangrijke overwegingen bij de keuze van een computerscherm. Maar de echte reden waarom je overschakelt? Wellicht het feit dat een plat scherm een stuk mooier oogt dan zo’n beige kast. Een klassiek scherm betekent terreur in je interieur, een LCD-scherm heeft enige esthetische waarde. Apple maakte van design een handelsmerk en stopte met de levering van CRT-schermen. De producent biedt overigens de mooiste aller LCD-schermen: de Apple Cinema Display, een blinkend juweeltje van 22 inch. Ook de prijs – 3500 euro – is oogverblindend. De HD Cinema Display is goed voor een ex- tra inch en een beeldresolutie van 1920 x 1200 pixels. Prijs: 5200 euro. Een droomscherm, voor zover je kunt dromen over computeronderdelen.

KIEZEN

Tips voor in de winkel? Grote namen als HP, Samsung en Dell (alleen via het internet) maken hun reputatie waar, maar ook relatief onbekende producenten als Iiyama, Hansol en Eizo scoren goed in vergelijkende tests.

De uiteindelijke keuze laat je het best afhangen van de beeldhelderheid, contrastverhouding en kijkhoek. De waarde van die parameters wordt uitgedrukt via moeilijke technische eenheden, maar eigenlijk moet je gewoon afgaan op je waarnemingsvermogen. Een andere belangrijke graadmeter van kwaliteit is de responstijd, de tijd die elke pixel nodig heeft om van wit naar zwart over te gaan. Hoe lager de waarde, hoe sneller de omschakeling en hoe beter het beeld. Op dit punt doen CRT-schermen het trouwens beter dan hun LCD-broertjes, die dan ook minder geschikt zijn voor de weergave van snel bewegende beelden. Al heb je soms een vergrootglas nodig om het verschil op te merken. Eenvoudige test: wanneer beelden van een game of een dvd-film in elkaar overvloeien, is de beeldwisseling te traag.

De geringe verschillen in technische prestaties maken dat design een relevant selectiecriterium wordt. Apple geeft het goede voorbeeld, Samsung heeft zijn SyncMaster 171P laten ontwerpen door het designhuis van Porsche, Dell doet het in stijlvol zwart, Philips en Hercules pakken uit met filterdunne schermen.

Het LCD-scherm staat niet alleen voor technologische vooruitgang, maar betekent ook een stap in de richting van interieurdesign. De computerindustrie heeft op dat terrein nog een hele weg af te leggen, maar alle begin is moei- lijk.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content