OPEN VLD
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht trekt de Open VLD-lijst, gevolgd door gedeputeerde Carina Van Tittelboom-Van Cauter, Kamerlid Geert Versnick en de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis. Kamervoorzitter Herman De Croo duwt de lijst, en Vlaams viceminister-president Fientje Moerman duwt bij de opvolgers. Als De Gucht weer minister wordt, mag eerste opvolger Mathias De Clercq naar de Kamer. Doordat de premier op de lijst ontbreekt en door de onfortuinlijke nationale tendens is het erg onwaarschijnlijk dat de Open VLD haar zeven zetels zal kunnen behouden. Een scenario met vijf of eventueel zes zetels lijkt een stuk waarschijnlijker.
SP.A/SPIRIT
Vicepremier Freya Van den Bossche trekt voor de tweede keer de Oost-Vlaamse Kamerlijst. De tweede plaats wordt ingenomen door staatssecretaris Bruno Tuybens, gevolgd door Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen en fractieleden Magda De Meyer en Dylan Casaer. De eerste Spiritist staat op de vijfde plaats: Annelies Storms. De eerste drie zijn zogoed als zeker verkozen, de volgende kandidaten voelen de hete adem van lijstduwer Fatma Pehlivan in hun nek. Als Van den Bossche en Tuybens naar de regering terugkeren, mogen de eerste en de tweede opvolger, Cathy Plasman en Jan Van der Poorten (ABVV-hoofdafgevaardigde bij Volkswagen Vorst), naar de Kamer. Het kartel hoopt zijn huidige vijf zetels te behouden, maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Zeker als Groen! uit de as verrijst en de kiesdrempel haalt.
CD&V/N-VA
Fractieleider Pieter De Crem trekt de lijst, en op de derde plaats staat voormalig Volvotopman Peter Leyman. Met de wind in de zeilen en met N-VA erbij zou het kartel vijf zetels moeten kunnen behalen in plaats van de huidige vier. De N-VA is heel goed bedeeld met onder anderen Sarah Smeyers op de tweede plaats en Helga Stevens op zes. Nogal wat lokale christendemocraten vinden dat trouwens te veel eer voor hun kartelpartner. De Crem, Smeyers en Leyman zijn zogoed als zeker verkozen. De anderen zouden kunnen worden ingehaald door lijstduwer Ilse Uyttersprot, de nieuwe burgemeester van Aalst. Eerste opvolger Lieve Van Daele uit Sint-Niklaas mag naar de Kamer als De Crem naar de regering mag.
VLAAMS BELANG
Voor het eerst in tijden staat Gentenaar Francis Van den Eynde niet aan de kop van de lijst. In 2003 hield hij al niet stand, en bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar werd het VB in Gent zelfs echt afgeremd. Gevolg: Van den Eynde wordt naar de derde plaats verbannen. Nieuwe lijsttrekker is Guy D’Haeseleer uit Ninove, die wordt gevolgd door Gerda Van Steenberghe. Het Gentse Kamerlid Ortwin Depoortere staat pas op de zevende plaats. De lijst wordt geduwd door Luc Goeminne, een arts uit Deinze. Misschien zit de partij tegen het plafond aan in de steden, maar in kleinere gemeenten heeft ze nog een behoorlijk groeipotentieel. Wel zijn er kapers op de kust: zowel CD&V als de LDD is op zijn meer gematigde kiezers uit. Het VB zegt naar vijf zetels te streven, maar het ligt voor de hand dat het zijn huidige vier gewoon behoudt.
GROEN!
Niet Vera Dua, maar de Merelbeekse advocaat Stefaan Van Hecke trekt de Groen!-lijst. Op de tweede plaats staat de bekendere en charismatische Els Keytsman uit Aalst, die onlangs samen met partijgenoot Peter Tom Jones Het klimaatboek voorstelde. Keytsman is tegelijkertijd eerste opvolger, wat betekent dat ze ook in de Kamer komt als Stefaan Van Hecke minister wordt. Wat weinig waarschijnlijk is. Derde is Meryem Kaçar, die tussen 1995 en 1999 in de Senaat zat, en vierde de Wetterse schepen Piet Van Heddeghem. Ook op de Oost-Vlaamse lijst hebben de groenen plaats geruimd voor een bekende naam uit de culturele wereld: actrice Marijke Pinoy. Hoewel de partij er vandaag beter voor staat dan vier jaar geleden, is de lijst minder sterk: in 2003 trok Dua de lijst, gevolgd door uittredend minister Jef Tavernier, die dit keer mag duwen. Toch wordt verwacht dat ze de kiesdrempel halen, en één of zelfs twee zetels kunnen bemachtigen. Het tij is immers gekeerd, en groene thema’s staan hoog op de agenda.
PVDA+
Gentenaar Tom De Meester, voorzitter van PVDA Oost-Vlaanderen, trekt de Kamerlijst. Pas op de vierde plaats duikt het eerste Zelzaatse gemeenteraadslid op. Nochtans stemde net in Zelzate, waar een groepspraktijk van Geneeskunde van het Volk is ingeplant, een op de vijf kiezers voor de PVDA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toen bleek trouwens op veel plaatsen in Vlaanderen dat de partij in de lift zat. Wellicht kan ze ook nu nog wat groeien, maar van de kiesdrempel kan de PVDA alleen maar dromen.
LDD
De Lijst Dedecker wordt in Oost-Vlaanderen getrokken door Martine De Maght, de dochter van de voormalige Aalsterse liberale burgemeester Anny De Maght, die een paar jaar geleden een eigen partij oprichtte: Blauw. Martine De Maght is op dit moment fractieleider voor die partij in de Aalsterse gemeenteraad. Op de tweede plaats staat de Gentse hoogleraar Boudewijn Bouckaert, Jean-Marie Dedeckers medestander van het eerste uur. De derde plaats gaat naar Walter Govaert, die via een klacht bij de Raad van State nieuwe gemeenteraadsverkiezingen afdwong in Wetteren. Waarschijnlijk zal de partij in de provincie, en dan vooral in de streek rond Aalst (er staan zeven Aalstenaars op de lijst), stemmen krijgen van ontevreden Open VLD-kiezers en gecharmeerde VB-sympathisanten. Het is weinig waarschijnlijk dat de LDD de kiesdrempel haalt.
CAP
De nieuwe partij Comité voor een Andere Politiek (CAP) is ontstaan uit de beweging tegen het Generatiepact. In Oost-Vlaanderen wordt de lijst getrokken door Bart Vandersteene, woordvoerder van de Linkse Socialistische Partij. Verder staat de lijst vol (socialistische) vakbondsmensen. Zo wordt de tweede plaats ingevuld door Sabine Dick, gewestelijk voorzitter van ACOD Telecom. Of CAP veel (vakbonds)militanten over de streep kan trekken, is een groot vraagteken. In elk geval lijkt de kiesdrempel wel heel erg hoog gegrepen.