Vier jaar geleden bleek Roger Vanden Stock bereid drie miljoen euro tv-geld van de Pro League door te schuiven naar tweede klasse. Het aanbod werd door Guido De Croock, de voorzitter van tweede klasse, hooghartig afgewezen vanwege onvoldoende. Hij eiste negen miljoen per jaar.

Tweede klasse krijgt daardoor gewoon niets en is niet meer of minder dan tot een hel verworden voor wie erin verzeilt. Eersteklassers die degraderen, kunnen nog even adem halen dankzij de rugzak die ze meekrijgen van de Pro League. De meeste andere clubs staat het water tot aan de lippen, omdat de financiële verplichtingen hoog en de inkomsten minimaal zijn.

De licentie halen is ieder seizoen weer voor verscheidene clubs een lange lijdensweg en meer dan een kwart van de clubs is intussen geheel of gedeeltelijk in handen van buitenlandse, vaak behoorlijk schimmige investeerders: Eupen, Moeskroen, WS Brussel, Visé, Antwerp.

De Croock en zijn bestuurders willen eindelijk iets doen aan het drama op noppen dat tweede klasse heet. Rijkelijk laat, maar laten wij ons daar niet over opwinden. Dit keer zijn ze met 3,6 miljoen euro gelukkig.

Belangrijker is dat ze voorstellen om tweede klasse in een A-reeks (acht teams) en een B-reeks (eigenlijk derde klasse met tien ploegen) in te delen. De A-klasse zou voorbehouden worden aan de clubs die de ambitie mogen koesteren om naar eerste te promoveren. De B-reeks zou het onderkomen worden voor clubs die eigenlijk niets in het profvoetbal te zoeken hebben. Om een stap terug te zetten willen de clubs uit tweede klasse B een flinke financiële hap van de Pro League.

Een krankzinnig idee. Om te beginnen zouden de clubs uit tweede A en B vier keer per jaargang tegen elkaar spelen. Vier keer Boussu Dour tegen Heist-op-den-berg of Hoogstraten tegen Virton: wie zit daarop te wachten? Bovendien zou het seizoen in Tweede A slechts 28 speeldagen duren.

Dat er tv-geld van de Pro League naar tweede klasse wordt overgeheveld, is positief. Maar het zou vooral naar de clubs van tweede A moeten gaan, om de kloof met eerste klasse te verkleinen en de oneerlijke rugzak af te schaffen. Niet of slechts heel beperkt naar tweede B.

De problemen van ons clubvoetbal kunnen echter niet worden opgelost door tweede klasse in twee te hakken. De Croock maakte dat zelf duidelijk door aan te geven dat er nog nauwelijks derdeklassers zijn die een licentie voor de hogere reeks aanvragen. De meeste clubs spelen dus voor niets, want in geval ze de titel pakken, stijgen ze toch niet. Als de spanning omtrent promotie wegvalt, dreigen ook de toeschouwers af te haken.

Laat het ons dus anders en vooral globaler aanpakken. Heel de voetbalpiramide moet worden herschikt. Om te beginnen met de Pro League. Hoe spannend en interessant play-off 1 ook kan worden, een echte voetballiefhebber kan niet gelukkig zijn met een format waarin ruim de helft (tien van de zestien) van onze topclubs voor des keizers baard spelen.

De clubs die in tweede klasse thuishoren, moeten een deel van de tv-pot toegeschoven krijgen. Een smallere kloof tussen eerste en tweede divisie kan ons voetbal alleen ten goede komen. De overige tweedeklassers, aangevuld met de toppers uit derde klasse, horen thuis in een hoofdklasse niet-betaald voetbal. Zij kunnen strijden voor de nationale titel niet-betaald voetbal, een bijzonder mooie onderscheiding waar het publiek wel warm voor kan lopen.

Alleen derdeklassers die de structuur, infrastructuur en achterban hebben om hogerop mee te draaien, hebben nog iets te zoeken in de hogere regionen. Als we de voorbije jaren iets geleerd hebben, is het dat clubs met een geschiedenis altijd weer verrijzen en dat verenigingen uit kleinere gemeenten op termijn geen toekomst hebben in het profvoetbal. Noch het voetbal noch de gemeenschap wordt – met alle respect – beter van clubs als FC Dender en Tubeke, die veel te veel geld in nieuwe tribunes en een schitterende verlichting moesten steken en daar nu – net als de gemeente waar ze gehuisvest zijn – de gevolgen van dragen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

De problemen van tweede klasse worden niet opgelost door de reeks in twee te hakken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content