Januari 2000: Steve Stevaert, dan nog SP.A-burgemeester, haalt Michel Beckers van Lommel naar Hasselt om er de politie te leiden. Beckers wordt nadien chef van de politiezone Hasselt-Zon-hoven-Diepenbeek (HaZoDi).
Maart 2007: onder burgemeester Herman Reynders (SP.A) wordt Beckers gedetacheerd naar de provincie om daar veiligheidsadviseur van gouverneur Stevaert te worden. Beckers keert na een jaar al terug naar HaZoDi.
Januari 2009: een commissaris heeft een ongeval met zijn eigen auto. Dat wordt aangegeven als een dienstopdracht. De verzekeringsfraude wordt gelekt, maar onderzoeken door het Comité P en het Hasseltse parket blijven zonder gevolg. Ook klachten over andere onregelmatigheden en pestgedrag komen aan de oppervlakte.
December 2009: korpschef Beckers overtuigt burgemeester Hilde Claes om HaZoDi te reorganiseren. In een nieuw organogram worden alle diensten geleid door politiemensen. Burgerpersoneel in leidinggevende functies wordt weggezet. Vier onder hen (Vera Vrancken, Mary-Ann Vonckx, Anita Vanoppen en Serge Delvaux) pikken dat niet. Het is het startsein voor een rist klachtprocedures (Raad van State, Comité P, het Hasseltse parket, de arbeidsrechtbank…).
Augustus 2010: het Hasseltse parket start een onderzoek naar diefstal, heling en schriftvervalsing door twee administratieve krachten (Vrancken en Vonckx). De zaak draait rond een (vervalst) examen voor de aanwerving van een secretaresse voor Beckers. In oktober 2011 worden de twee vrijgesproken.
December 2010: HaZoDi heeft een vacature voor een nieuwe korpschef. Beckers krijgt geen nieuw mandaat.
Februari 2011: uit een onderzoek van de externe preventiedienst AristA blijkt dat meer dan een derde van het HaZoDi-korps klaagt over pesten op het werk.
Augustus 2011: Philip Pirard, die tot dan de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken heeft geleid, legt de eed af als de nieuwe korpschef van HaZoDi.
Oktober 2011: het VRT-programma Panorama is gewijd aan de ‘graaicultuur’ bij HaZoDi. Vrancken, Vonckx, Vanoppen en Delvaux gaan voortaan door het leven als ‘klokkenluiders’. Ook de Hasseltse procureur Marc Rubens ligt onder vuur. Burgemeester Claes reageert met een tienpuntenplan. Het forensisch auditkantoor i-Force moet de werking van HaZoDi doorlichten.
December 2011: het onderzoek door i-Force is klaar. Er is voor 476.000 euro aan lonen, premies en andere vergoedingen onterecht betaald. Vooral Michel Beckers heeft zijn wedde goed aangevuld. Hij wordt geschorst. Maar een groot deel van het bedrag (bijna 220.000 euro) wordt ook toegeschreven aan ‘merkwaardige weddesprongen’ voor vier personeelsleden, onder wie drie klokkenluiders.
Januari 2012: zone-chef Pirard zet de schouders onder een actieplan ‘Schoon schip’ en een organogram dat opnieuw een duidelijk onderscheid maakt tussen operationele taken (politiemensen) en administratieve opdrachten (burgerpersoneel).
Juni 2012: de Hasseltse procureur Marc Rubens, die volgens het Antwerpse parket-generaal geen strafrechtelijke fouten gemaakt heeft, seponeert het strafrechtelijke luik van alle onderzoeken in de HaZoDi-affaire. De disputen over vergoedingen en pestgedrag zijn een zaak voor de Hasseltse arbeidsauditeur.
Augustus 2012: na bijkomend onderzoek door i-Force beslist de politieraad van HaZoDi om stappen te zetten en van vier personeelsleden (onder wie dus drie ‘klokkenluiders’) in totaal bijna 330.000 euro (de impact van hun ‘weddesprongen’ plus de interesten) terug te vorderen. De ‘klokkenluiders’ verweren zich. Volgens hen is hun wedde-evolutie helemaal niet onregelmatig geweest. Ze spreken over ‘de wraak van Hilde Claes’.