De Vlaamse regering hoeft echt niet naar de pijpen van federale regeringsonderhandelaars te dansen.
Zonder de benoeming van vier Franstalige burgemeesters in de Brusselse Rand zal Olivier Maingain (FDF), die politiek overleeft bij gratie van communautaire burenruzies, naargelang de interpretatie ofwel níét mee onderhandelen, ofwel wél mee onderhandelen maar dan finaal geen communautair akkoord sluiten. Ook de democratische humanisten van Joëlle Milquet (CDH) noemen de burgemeestersbenoemingen een minimale voorwaarde om tot een compromis te komen over Brussel-Halle-Vilvoorde.
Eigenlijk slaat dat helemaal nergens op. De benoeming van lokale bestuurders is een gewestelijke bevoegdheid en komt alleen de Vlaamse regering toe. Met federale regeringsonderhandelingen heeft dat benoemingsconflict geen uitstaans. Desondanks rekenen de Franstalige liberalen er blijkbaar op dat Open VLD-voorzitter Bart Somers indien nodig zijn partijgenoot Marino Keulen, die als Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden uiteindelijk de knoop moet doorhakken, een duwtje in de gewenste richting zal geven.
Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 zijn de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Wezembeek, Linkebeek, Kraainem en Sint-Genesius-Rode nog altijd niet benoemd. Dat komt omdat de Franstalige burgervaders oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans hebben verstuurd en daarmee de taalwetgeving hebben overtreden. Dat zeggen de Vlamingen althans, en ze weten zich daarin gesteund door een arrest van de Raad van State. De Franstaligen zien dat anders, omdat ze de rechtsgeldigheid van de omzendbrief-Peeters betwisten. Die circulaire dwingt Franstalige inwoners van de faciliteitengemeenten om overheidsdocumenten telkens opnieuw in het Frans aan te vragen. Maar die verplichting hebben de aspirant-burgemeesters, door alles meteen in het Frans te versturen, feestelijk aan hun laars gelapt – tot tweemaal toe. Voeg daarbij het circus, vorige week op poten gezet door Olivier Maingain, in de gemeenteraden van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Naast hun eigen benoeming plaatsten de waarnemende burgemeesters daar ook de aanhechting van hun gemeente bij Brussel en het gebruik van het Frans als voertaal in de gemeenteraad op de agenda.
Dat circusnummer zit nu mee in het dossier op basis waarvan de minister uiteindelijk moet kiezen tussen benoemen of niet. Marino Keulen wil voor het eind van het jaar een besluit nemen, maar is wel zo voorzichtig om in deze gevoelige kwestie niet moederziel alleen de kastanjes uit het vuur te halen. Keulen wil de zaak gezamenlijk, met de héle Vlaamse regering beslechten, beducht als hij is voor oekazes van de grote jongens aan het federale onderhandelingsfront. Het zou in elk geval van weinig institutioneel fatsoen getuigen als de oranje-blauwe onderhandelaars de politiek anders samengestelde Vlaamse regering zouden dwingen de eigen benoemingsbevoegdheid de nek om te wringen, als pasmunt voor een federaal regeerakkoord.
door Han Renard