Om de twee jaar trekt de internationale kruim van de jonge keukenchefs naar de Franse stad Lyon, om er elkaar partij te geven. Inzet van het keukenduel is de Bocuse d’Or, de culinaire trofee vernoemd naar Paul Bocuse, levende legende van de Franse haute cuisine.

‘De grootste culinaire show ter wereld’, zo bestempelen de Fransen de Bocuse d’Or, wordt telkens georganiseerd en geregisseerd met het internationale Salon de la Restauration, de l’Hôtellerie et de l’Alimentation (SIRHA) als achtergrond. De Belgische deelnemer aan de 20e editie van de Bocuse d’Or was Patrick Bonne, een jonge chef die regeert over de keuken van Le Fellini, een drukbeklant restaurant met een overwegend Italiaans menu, gelegen aan het Brusselse Kasteleinplein.

Patrick Bonne werd als Belgische deelnemer gekozen en uitgestuurd door een vakjury, voorgezeten door Pierre Wynants, nestor van de Belgische keuken en patron van de befaamde Comme chez soi. Tot die jury behoorden de beste chefs in het Belgische hoofdstuk van de Michelingids, onder wie Peter Goossens van Hof van Cleve, Gert Jan Raven van de Antwerpse Hilton, Ferdy Debecker van Eyckerhof in Bornem-Wingene, Yves Matagne van de Radisson Sea Grill in Brussel, Lieven Putteman van De Plezanten Hof in Hamme en Christian Denis van Clos St Denis in Vliermaal-Kortessem.

Patrick Bonne, handelsingenieur van vorming, is een selfmade chef die de geheimen van het vak leerde tijdens een jarenlange omzwerving langs Brabantse restaurantkeukens. Het voorbije jaar werd hij door de leden van de Belgische vakjury, onder wie enkele gewezen Bocuse d’Or-winnaars, als een prijsvechter gecoacht, geadviseerd en psychologisch gemasseerd voor het titelschot in Lyon.

In besloten oefensessies, veelal op zaterdagvoormiddag, in de keuken van Le Fellini, werkte Bonne minutieus aan de voorbereiding van het in Lyon opgelegde programma: de bereiding van een voorgerecht met witte heilbot en Noorse koningskrab, een hoofdgerecht met Bressekip. Waarna telkens de ongenadige expertise van de jury op het resultaat en op de presentatie ervan werd losgelaten. Want in Lyon zou op de dag van de confrontatie, 24 januari, elke fout onverbiddelijk worden afgestraft.

Gesteund door een stoet van supporters en in een luidruchtige ambiance, als gold het een bokswedstrijd, toog Patrick Bonne in Lyon aan de slag. Een verdienstelijke 15e plaats was zijn deel. De kandidaten die hem voorafgingen, onder wie winnaar Fabrice Desvignes, tweede chef in de keuken van de Franse Senaatsvoorzitter, namen allemaal voor de tweede keer deel aan de Bocuse d’Or.

De Belgische vakjury, onder de indruk van zijn koelbloedige prestatie in deze culinaire topconfrontatie, selecteerde Patrick Bonne nu al voor deelname aan de Bocuse d’Or 2009.

EEN FOTO-ESSAY DOOR THOMAS DE BOEVER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content