De pda is zijn gadgetstatus ontgroeid. Zowel voor avontuurlijke tieners als voor strenge zakenlui is de digitale assistent een compagnon geworden. Maar hoe staat het met zijn toekomst?
De pda of personal digital assistant is de voorbije jaren uitgegroeid tot een bijna volwaardige computer op Calimero-formaat. Snellere processors, grotere schermen, meer geheugencapaciteit en draadloze connectiviteit maken dat je met een kleine handheld eigenlijk alles kunt wat je met een notebook kunt. Bij de standaarduitrusting van de betere pda hoort tegenwoordig zelfs een camera en een ingebouwde mp3-speler. Met toetsenbord, maar vaker nog met een aanraakscherm en een stylus (inktloze pen). Sommige modellen kunnen zelfs het handschrift van hun baasje herkennen. En wie wel eens verdwaalt, kan zijn pda uitrusten met een GPS-navigatiesysteem, zoals dat van het Belgische Alturion. Modern mobiel en geruststellend goedkoop. Zowel business- gebruikers als budgettair onbeperkte tieners komen aan hun trekken.
Producenten hebben wel steeds meer de neiging om hun toestellen vol te stoppen met geavanceerde functies, waarbij ze echter vergeten dat sommige potentiële kopers enkel een digitale agenda willen. Het Amerikaanse Palm is wel al tot dat besef gekomen, getuige de Palm Zire, een instapmodel voor amper 130 euro. Voor die prijs heb je al een organizer die alle basistaken netjes uitvoert en die bovendien software aan boord heeft voor de uitwisseling van gegevens met Microsoft Outlook. Wie na een poosje hogere ambities koestert, kan het toestel uitbreiden met zo’n 13.000 applicaties.
Iedereen gelukkig? Ja, al hebben pda-producenten toch reden tot ongerustheid. Ze winnen dan misschien klanten die een notebook nog te zwaar vinden, ze krijgen ondertussen wel stevige concurrentie van gsm-bouwers die almaar meer multimediafuncties aan hun toestellen toevoegen. De toekomst zal uitmaken welke configuraties het halen. Voorspellingen zijn op dit moment weinig waard.
Palm, dat de pda in zijn eentje bekend maakte bij het grote publiek, staat ook vandaag nog sterk. Het bedrijf, nochtans geen gigant, heeft een status waar de concurrenten alleen maar van kunnen dromen. Dat blijkt wel uit het aanbod van websites waarop er massa’s softwaretools voor worden uitgewisseld, ontwikkeld door zowel bedrijven als particuliere gebruikers.
En het moet gezegd: Palm hoeft echt niet onder te doen voor elektronicareuzen als HP en Sony. Want hoewel die enkele absolute toptoestellen hebben uitgebracht, haalt de ‘kleine grote concurrent’ in vergelijkende tests minstens even hoge scores. Het paradepaardje van de pda-pionier is de Tungsten T3, de eerste Palm met een kleurentoetsenbord in hoge resolutie, een waar genot wanneer je foto’s en video’s wilt bekijken.
PRET VERZEKERD
Die heldere kleuren moeten klanten ook overhalen om een GPS-systeem op hun minitoestel te installeren. De T3, die iets meer dan 450 euro kost, heeft voorts een uitschuifbaar toetsenbord. Dat systeem is zo handig en cool, dat Palm er meteen een bijhorende titel voor heeft bedacht: de stretchtechnologie. Ander groot nieuws: het bedrijf heeft een licentie genomen op Java Virtual Machine, waardoor binnenkort extra software en games mogen worden verwacht voor Palm-pda’s.
Nuttige tips voor in de winkel? Laat je niet overdonderen door een opsomming van alle mogelijkheden van het toestel waar je je oog op hebt laten vallen, maar denk eerst na over de vraag waarom je precies een pda nodig hebt. Aan al die buitensporige extra’s heb je overigens weinig wanneer de batterij niet is voorbereid op zoveel multimediale arbeid. De levensduur van de batterij is een kritische factor wanneer je bijvoorbeeld aan het e-mailen slaat of videobeelden wilt afspelen. Als je een pda vooral wilt gebruiken om e-mails te sturen, dan kies je het best eentje met een toetsenbord, zoals de iPaq H4350 van HP of de Clié PEG UX-50 van Sony. Die laatste is een buitenbeentje door zijn roteerbaar scherm en zijn notebook-achtige look. Sony spreekt overigens liever niet van een pda maar gebruikt de koosnaam peo, voluit personal entertainment organizer. Het toestel van 10 x 8,5 centimeter en 170 gram herbergt een digitale camera, een mp3-speler en een organizer met toetsenbord. Ook in een draadloze netwerkverbinding is voorzien. Pret verzekerd, maar dat mag natuurlijk ook wel voor 850 euro. Hadden we trouwens al gemeld dat Kerstmis op komst is?
GPS: Global Positioning System
gsm: global system for mobile communications (oorspronkelijk groupe spéciale mobile, naar de studiegroep die de standaard uitwerkte)
mp3: mpeg layer 3 (mpeg = motion pictures group)
pda: personal digital assistant
Bart Vandormael
De levensduur van de batterij is een kritische factor.