Sommigen kijken beter naar de wereld dan anderen of kunnen in alle geval beter verslag uitbrengen over wat ze hebben gezien. Zo iemand was Bruce Chatwin, wellicht omdat hij geen last had van kapsones en zich dus beperkte tot datgene waar hij verstand van had. En dat was meer dan genoeg, want hij was een even ervaren als onverschrokken reiziger. Dat bewijzen ook de verhalen in de bundel ?Wat doe ik hier?, dat zijn laatste boek zou worden en nu ook in een pocketeditie verscheen (Ooievaar, 240 fr.)

HANS DORRESTIJN.

Liedjesschrijver Hans Dorrestijn schreef vijftien jaar geleden een reeks griezelteksten voor kinderen. Dit boekje, ?De bloeddorstige badmeester?, werd opnieuw uitgebracht. Het roept, met de ironische en daarom toch troostrijke melancholie die Dorrestijn eigen is, de gruwels en het onheil op die kinderen kunnen bedreigen. Zoals verloren lopen in het station Brussel-Noord : ?Het einde van de wereld leek hier al voorbij? (Bert Bakker, 375 fr.)

RAYMOND CHANDLER.

Bijna veertig jaar na zijn dood blijft Raymond Chandler met zijn creatie Philip Marlowe nog altijd het absolute monument van de detectiveliteratuur. Twee van zijn klassiekers, die hun roem ook te danken hebben aan de films die ernaar zijn gedraaid, zijn in een nieuwe pocketeditie uitgegeven : ?Het grote slapen? (The Big Sleep) en ?Vaarwel mijn lief?(Farewell My Lovely). Hoezeer Chandler zijn plaats heeft verworven in de populaire cultuur, blijkt wanneer bijvoorbeeld een zinnetje uit dit laatste boek zelfs de naam leverde voor de Vlaamse rockgroep My Velma (Torenpockets, 360 fr. per deel.)

DONNA WOOLFOLK CROSS.

In de negende eeuw slaagde een als man vermomde vrouw erin om de top van de kerkelijke hiërarchie te bereiken. Zo ontstond de legende van pausin Johanna. Ze inspireerde de Amerikaanse schrijfster Donna Woolfolk Cross tot een lijvige historische roman. Deze ?Pausin Johanna? wemelt wel van de gebeurtenissen, maar blijft te veel hangen aan oppervlakkige sensaties en sentimenten ; de roman mist vindingrijkheid en literaire verbeeldingskracht (Callenbach, 990 fr.)

RWANDA.

Hoe moet een land verder nadat er honderdduizenden mensen zijn afgeslacht ? De Nederlandse fotograaf Bengt van Loosdrecht wou het in beeld brengen in ?Terug naar Rwanda?. De journalist Koert Lindijer schreef er een inleiding bij. Indrukwekkend zijn de foto’s niet, ze worden het pas in de wetenschap dat de mensen die erop staan een genocide te verwerken hebben. Maar dat geldt voor elke foto uit hedendaags Rwanda. En misschien is dit boek ook wel bedoeld als een manier om een schuldgevoel over de onmacht van het Westen te verwerken (Sdu/Standaard, 450 fr.)

HERSENKRACHT.

Marilyn vos Savant zou, zoals haar naam niet toevallig suggereert, de slimste vrouw ter wereld zijn. IQ : 228, excusez du peu. In ?Brainpower training? wil ze haar talent met de lezer delen. Ze doet dat in lesjes, kennelijk bedoeld voor mensen die zich niet echt met vrucht doorheen de lagere school konden worstelen. Het gaat daarbij vooral om geheugentraining met veel ditjes en datjes die als algemene kennis worden uitgestald. Met de titel van het boek leer je al een beetje Engels. Slim zijn, is heus niet moeilijk (Bosch & Keuning, 790 fr.)

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content