begroting
*De federale ministerraad keurt in april het Stabiliteitsprogramma goed dat bepaalt dat er in 2015 opnieuw moet worden aangeknoopt met een begrotingsevenwicht. De meerjarenbegroting wordt door de Europese Commissie afgewezen omdat er ongeloofwaardige cijfers worden gepresenteerd en er geen sprake is van concrete besparingen.
*Voor de begroting van 2010 en 2011 vindt de regering 3,4 miljard euro aan besparingen en nieuwe inkomsten. De banken en de verzekeraars dragen elk jaar 890 miljoen euro bij. Vanaf 2012 wordt dat 540 miljoen. In ruil staat de overheid ervoor garant dat ze niet failliet kunnen gaan. Omdat de kerncentrales tien jaar langer mogen openblijven, betaalt exploitant Electrabel 225 miljoen euro per jaar.
*De Europese Commissie roept de regering in het najaar op om het begrotingstekort al tegen 2012 terug te brengen tot minder dan 3 procent van het bbp. De federale regering lijkt niet geneigd om daarop in te gaan.
babymoord
*In Dendermonde dringt een jongeman een kinderdagverblijf binnen en steekt met een mes twee baby’s en een kinderverzorgster dood. Dertien anderen raken gewond. Later zal Kim De Gelder tijdens een verhoor zijn daad bekennen. Een week voordien had hij ook al een oudere vrouw vermoord in Vrasene.
open vld-ldd
*In de aanloop naar de regionale en Europese verkiezingen ontstaat er een bittere strijd tussen LDD en Open VLD. Eerst komt aan het licht dat Jean-Marie Dedecker (LDD) een privédetective heeft ingeschakeld om de mogelijke rol van Karel De Gucht (Open VLD) en zijn familie na te gaan in een sale-and-lease-backoperatie.
*Enkele dagen later verkast LDD-Kamerlid Dirk Vijnck weer naar zijn oude partij Open VLD. Door zijn vertrek verliest LDD haar fractiedotatie in het parlement. Later zal blijken dat Open VLD-voorzitter Bart Somers de onbeslagen Vijnck voor zijn overstap een verkiesbare plaats of een parlementaire wedde heeft beloofd. Wanneer Vijnck op zijn stappen terugkeert, moet Somers door het stof, maar het partijbestuur oordeelt dat hij nog kan aanblijven als voorzitter.
verkiezingen
*Bij de verkiezingen van 7 juni wordt CD&V de grootste Vlaamse partij. Vlaams Belang verliest fors, maar blijft nipt de tweede partij, net voor Open VLD en SP.A. N-VA is de grote overwinnaar en behaalt 16 zetels in het Vlaams Parlement. Formateur Kris Peeters (CD&V) vormt een regering met SP.A en N-VA. Opvallend bij die partijen zijn de nieuwe gezichten Ingrid Lieten en Philippe Muyters, die allebei meteen een zware portefeuille toebedeeld krijgen.
*In Wallonië verdubbelt Ecolo zijn score van vijf jaar geleden. De PS houdt verrassend goed stand en blijft ondanks het verlies van vijf zetels de grootste partij. Het Front National verdwijnt uit het Waals Parlement. Minister-president Rudy Demotte blijft op post en vormt een regering met CDH en Ecolo.
*In Brussel is de MR de grootste. Toch worden de Franstalige liberalen uit de regering gehouden. Ook de SP.A keert ondanks een mooi resultaat van een kale reis terug. Er ontstaat een coalitie met PS, Ecolo, CDH, Open VLD, Groen! en CD&V. Charles Picqué is opnieuw minister-president.
*Bij de Europese verkiezingen behouden Open VLD en CD&V hun drie zetels. SP.A en Vlaams Belang moeten er elk een inleveren. N-VA, Groen! en LDD veroveren elk een zetel.
politieschorsingen
*De korpschef van de Gentse politie, Peter De Wolf, wordt geschorst en later veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijk wegens het vervalsen van een proces-verbaal, vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode. Twee andere officieren die bij de zaak betrokken zijn, krijgen zes maanden voorwaardelijk.
*Ook in Brussel wordt de korpschef enkele maanden geschorst. Guido Van Wymersch zou examenresultaten vervalst hebben toen hij nog bij de Algemene Inspectie werkte. Intussen is hij opnieuw aan de slag.
*De Raad van State maakt de gedeeltelijke schorsing van commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg ongedaan. Het Brusselse parket seponeert het dossier.
hoofddoeken
*De athenea van Antwerpen en Hoboken verbieden alle politieke en religieuze symbolen. De directies doen dat om hun leerlingen te beschermen tegen de toenemende groepsdruk om een hoofddoek te dragen. Er ontstaat een gemediatiseerd protest van leerlingen die er onder leiding van imam Nordine Taouil mee dreigen niet langer naar school te gaan. In een uitzonderlijk interview bestempelt de chef van de Staatsveiligheid Alain Winants Taouil als een extremistische moslim. Een paar dagen later trekt Kind&Gezin de erkenning van Taouils vrouw als onthaalmoeder in.
*Intussen heeft de Raad van het Vlaams Gemeenschapsonderwijs beslist dat de hoofddoek in al haar instellingen verboden is. De Onderwijsraad Antwerpen doet hetzelfde voor alle scholen in Antwerpen.
rookverbod
*Het rookverbod wordt uitgebreid. Vanaf begin 2010 mag in alle publieke ruimtes niet meer gerookt worden. In horecazaken mag het enkel nog als er geen eten opgediend wordt. Het algemeen rookverbod wordt uitgesteld tot 1 juli 2014.
politieke wissels
*Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht volgt Louis Michel op in de Europese Commissie. Later op het jaar zal hij met Handel een topportefeuille binnenhalen. In zijn plaats wordt Guy Vanhengel vicepremier voor Open VLD en Yves Leterme (CD&V) minister van Buitenlandse Zaken. Andere nieuwe gezichten in de federale regering zijn Michel Daerden en Philippe Courard. Guido Depadt moet Binnenlandse Zaken afstaan aan Annemie Turtelboom. Voor hem wordt de post van regeringscommissaris gecreëerd.
*Op 7 juni kondigt Steve Stevaert ook aan dat hij niet langer gouverneur van Limburg wil zijn. Herman Reynders (SP.A) volgt hem op. Hilde Claes wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt.
*Bij Groen! durft niemand het opnemen tegen Wouter Van Besien. Hij volgt Mieke Vogels op als voorzitter van de partij.
*Premier Van Rompuy verlaat na minder dan een jaar de federale regering. Hij wordt de eerste voorzitter van de Europese Raad. Op die manier krijgt Yves Leterme het premierschap in de schoot geworpen. Nog een andere oud-premier, Jean-Luc Dehaene, zal zich als koninklijk opdrachthouder over Brussel-Halle-Vilvoorde ontfermen.
*Alexander De Croo wordt met 55 procent van de stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van Open VLD. Tegenkandidaat Marino Keulen behaalt zo’n 2000 stemmen minder.
hommeles binnen sp.a
*Een heel jaar lang ligt SP.A-voorzitster Caroline Gennez intern onder vuur. Het begint met de slechte communicatie rond de overstap van Bert Anciaux, die zelf aankondigt dat de partij voortaan ‘Socialisten en Progressieven Anders’ heet.
*De Vlaamse verkiezingen zijn evenmin een succes, maar de SP.A weet zich te handhaven in de regering. Boegbeeld Frank Vandenbroucke, die het bij de verkiezingen erg goed deed maar tijdens de regeringsonderhandelingen te veel dwars zou hebben gelegen, krijgt van Gennez geen ministerpost meer.
*Vooral de Vlaams-Brabantse afdeling protesteert daar fel tegen. Wanneer de storm eindelijk gaat liggen, lekken mails uit van Gennez’ adviseurs over de aanstelling van de ministers. Gennez moet op het visiecongres een ’therapeutische sessie’ organiseren om de militanten stoom te laten afblazen.
justitie
*Een arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens zet het Belgische assisensysteem op losse schroeven. Een assisenjury moet in ons land enkel ja of nee antwoorden op de schuldvraag, zonder dat antwoord te motiveren. Volgens het hof kan dat niet.
*Daarop vernietigt het Hof van Cassatie de veroordeling van topgangster Marcel Habran, die voor het hof van assisen in Luik een celstraf van 15 jaar had gekregen. Habran komt voorwaardelijk vrij, in afwachting van een nieuw assisenproces in 2010. De Kamer heeft intussen een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd dat stelt dat de jury voortaan samen met drie magistraten het arrest moet motiveren.
*De federale gerechtelijke politie van Brussel brengt minister van Justitie Stefaan De Clerck op de hoogte van een strafdossier tegen hoge magistraten in Brussel. Voorzitster Francine De Tandt van de rechtbank van koophandel wordt enkele maanden geschorst wegens mogelijke corruptie.
gevangenissen
*De Belgische gevangenissen hebben nog steeds te kampen met overbevolking en ontsnappingen. De meest spectaculaire ontsnapping speelt zich af in Brugge. Topcrimineel Ashraf Sekkaki stapt in een gekaapte helikopter met twee kompanen. Een van hen wordt later opgepakt in Brussel, een andere in Marokko. Ook Sekkaki is naar daar gevlucht en wordt gearresteerd door de Marokkaanse politie. Beiden worden niet uitgeleverd aan België.
*Met Nederland wordt een overeenkomst gesloten om 500 Belgische gevangenen tijdelijk over te brengen naar een gevangenis in Tilburg.
*In Leuven Centraal raken twee bewakers en drie gevangenen gewond bij een opstand. Eén gedetineerde wordt tijdens een interventie van de politie doodgeschoten.
*In de gevangenis van Vorst zouden twee politieagenten tijdens de vervanging van de stakende cipiers gedetineerden mishandeld hebben. Er wordt een onderzoek gestart en in Anderlecht revancheren jongeren zich met zware rellen, een aanval op een politiebureau en doodsbedreigingen.
asiel en migratie
*De opvangcentra voor asielzoekers zitten overvol. Fedasil weigert nieuwe aanvragen en moet een duizendtal asielzoekers onderbrengen in hotels. Wegens de moeizame zoektocht naar nieuwe opvangplaatsen beslist de regering om opnieuw materiële en financiële steun te verlenen.
*De regering start een grootscheepse regularisatie voor illegalen die hier al lang verblijven. Het belangrijkste criterium daarbij is duurzame lokale verankering.
fortis
*De parlementaire onderzoekscommissie die moet nagaan of er politieke beïnvloeding is geweest in het gerechtelijk dossier rond de verkoop van Fortis geeft in haar eindrapport een lijst met alle contacten tussen politiek en gerecht. In de conclusie staat dat de regering-Leterme mogelijk het gerecht heeft beïnvloed.
*In het strafonderzoek worden advocaat Christian Van Buggenhout, raadsheer Christine Schurmans van het Brusselse hof van beroep en voorzitter Ivan Verougstraete van het Hof van Cassatie in verdenking gesteld. Yves Leterme wordt witgewassen, maar was niet betrokken bij het onderzoek naar de schending van het beroepsgeheim.
vlaams belang
*Na de tegenvallende verkiezingsresultaten groeit de verdeeldheid binnen het Vlaams Belang. Er ontstaat een openlijke tweestrijd tussen het kamp-Dewinter en het kamp van Marie-Rose Morel en oud-voorzitter Frank Vanhecke. Die laatste stapt uit het partijbestuur omdat hij het niet eens is met de samenstelling ervan.
oosterweel
*In Antwerpen wordt een volksraadpleging gehouden over de geplande Oosterweelverbinding met de omstreden Lange Wapperbrug. De campagne is hard en de verdeeldheid groot. Uiteindelijk behalen de tegenstanders van het tracé 59 procent van de stemmen. De Vlaamse regering richt vervolgens een ministerieel comité en meerdere werkgroepen op om een oplossing te vinden voor het Antwerps mobiliteitsprobleem. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) zal worden gereorganiseerd.
www.knack.be